GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Άλλες 4 κατηγορίες δημοσίων υπαλλήλων θα πάρουν αναδρομικά τις μειώσεις μισθού

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επεκτείνεται η καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια και στα μέλη του εκπαιδευτικού π...

Με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή επεκτείνεται η καταβολή των αναδρομικών για τα ειδικά μισθολόγια και στα μέλη του εκπαιδευτικού προσωπικού και του ειδικού διδακτικού προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ), καθώς και στους ερευνητές του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ).

Επίσης, με την ίδια τροπολογία επεκτείνεται η καταβολή των αναδρομικών και στους υπαλλήλους του διπλωματικού κλάδου του υπουργείου Εξωτερικών και στο λοιπό προσωπικό.

Ειδικότερα η επιστροφή για τα αναδρομικά εκτός από τους ενστόλους, γιατρούς, δικαστικούς, πανεπιστημιακούς και μουσικούς, επεκτείνεται με καταβολή εφάπαξ χρηματικού ποσού και στα μέλη του Εκπαιδευτικού Προσωπικού και του Ειδικού Διδακτικού Προσωπικού των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (Α.Ε.Ν.), καθώς και στους ερευνητές και Ειδικούς Λειτουργικούς Επιστήμονες, του Κέντρου Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών αλλά και στους υπαλλήλους του Διπλωματικού Κλάδου, του Επιστημονικού Προσωπικού της Ειδικής Νομικής Υπηρεσίας, του Κλάδου Εμπειρογνωμόνων και του Κλάδου Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων, του Υπουργείου Εξωτερικών, και για όσο χρόνο αυτοί ήταν εν ενεργεία κατά το χρονικό διάστημα από 1.1.2015 έως 31.12.2016, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα.

Τέλος σύμφωνα με την τροπολογία αποσαφηνίζεται το καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης για τα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους. Έτσι δεν θα επιβληθεί επιπλέον φόρος στα αναδρομικά εκτός από αυτόν της προβλεπόμενης παρακράτησης του 20%. «Εξαιρετικά, στα εφάπαξ χρηματικά ποσά που καταβάλλονται στους δικαιούχους του εφάπαξ χρηματικού ποσού των άρθρων 10 έως και 15 του ν. 4575/2018 (Α’ 192), μετά την παρακράτηση με συντελεστή είκοσι τοις εκατό (20%) που ορίζεται από τις διατάξεις της παραγράφου αυτής, εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τα εισοδήματα αυτά.» αναφέρει η τροπολογία σχετικά με την φορολόγηση των αναδρομικών.

Από τις προτεινόμενες διατάξεις, προκαλείται σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού εφάπαξ δαπάνη ύψους 8,8 εκατ. ευρώ περίπου από την καταβολή των χρηματικών ποσών στις ανωτέρω κατηγορίες δημόσιων λειτουργών.