GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


GROW Place Greece: Η Αλεξανδρούπολη συμμετέχει στην Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους

Πώς συνδέεται η υγεία του εδάφους με τη θωράκιση του τόπου μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή; Πώς επηρεάζει η ρύπανση του εδάφους την ...


Πώς συνδέεται η υγεία του εδάφους με τη θωράκιση του τόπου μας ενάντια στην κλιματική αλλαγή; Πώς επηρεάζει η ρύπανση του εδάφους την ποιότητα της τροφής μας; Εάν είσαι καλλιεργητής που ανησυχεί για τον αυξανόμενο ρυθμό ακραίων καιρικών φαινομένων όπως οι πλημμύρες και οι ξηρασίες, γονιός που προβληματίζεται για το πόσο καθαρή είναι η τροφή που δίνουμε στα παιδιά μας, ή πολίτης με περιβαλλοντικές ανησυχίες, τότε πάρε μέρος στις δράσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους!

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους του ΟΗΕ, εορτάζεται κάθε χρόνο στις 5 Δεκεμβρίου με στόχο να ευαισθητοποιήσει την κοινωνία για την αειφόρο διαχείριση των εδαφών. Φέτος το θέμα είναι “Σταματήστε τη ρύπανση του εδάφους” και χιλιάδες πολίτες ανά τον κόσμο ετοιμάζονται να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις και εκστρατείες ενημέρωσης. Η Αλεξανδρούπολη συμμετέχει στη διεθνή αυτή δράση, μέσα από μία σειρά θεματικών εκδηλώσεων για μαθητές και ενήλικες, που διοργανώνει η τοπική κοινότητα GROW Place Greece του GROW Observatory (Παρατηρητήριο GROW), από την 1η έως τις 5 Δεκεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη.

Πρόγραμμα δράσεων
Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου, ώρα 18.00-20.00 στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης προγραμματίζεται σειρά ομιλιών και ανοιχτή συζήτηση με θέμα “Από το Έδαφος στα Αστέρια: Πολίτες και δεδομένα ενάντια στην Κλιματική Αλλαγή”. Η εκδήλωση πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ερασιτεχνικής Αστρονομίας Θράκης και θα εισάγει το κοινό στις έννοιες της επιστήμης των πολιτών, της αειφόρου διαχείρισης των εδαφών και της περιβαλλοντικής επισκόπησης μέσω δορυφόρων.

Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου, ώρα 11.00-13.00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη Αλεξανδρούπολης θα διεξαχθεί Εργαστήριο Πολιτών για την προστασία του εδάφους στην πόλη. Κατά τη διάρκειά του εργαστηρίου, θα αναδειχθεί ένα σοβαρό ζήτημα που σχετίζεται με την τοξικότητα των εδαφών της Αλεξανδρούπολης, ενώ οι πολίτες θα διαβουλευτούν συμμετοχικά για την επίλυσή του.

Στις 3-4-5 Δεκεμβρίου, το Εθνολογικό Μουσείο Θράκης διοργανώνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα για εφήβους με θέμα “Υγιές έδαφος, με αφορά;”, στο οποίο μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή Γυμνάσια και Λύκεια της περιοχής.

Το Παρατηρητήριο GROW
Το Παρατηρητήριο GROW (www.growobservatory.org) είναι ένα πανευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα που εμπλέκει χιλιάδες καλλιεργητές, ερευνητές και πολίτες με πάθος για τη γη, και ηγείται της προσπάθειας για την ανάδειξη της σημασίας του υγιούς εδάφους. Σε αυτό το πλαίσιο, έχει αναπτύξει τοπικές κοινότητες σε 9 ευρωπαϊκές χώρες (GROW Places), καλώντας τους πολίτες να ενημερωθούν και να δράσουν ως πολίτες-επιστήμονες. Η κοινότητα GROW Place Greece, με αφετηρία την Αλεξανδρούπολη, φέρνει τις δράσεις του προγράμματος στην Ελλάδα.

Μέσω της χρήσης αισθητήρων, που προσφέρονται από το πρόγραμμα δωρεάν, οι πολίτες συλλέγουν χρήσιμα εδαφικά δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται από τους επιστήμονες για την επαλήθευση δορυφορικών δεδομένων, και τη δημιουργία κλιματικών μοντέλων. Μέχρι στιγμής, οι πολίτες-επιστήμονες στις κοινότητες του GROW έχουν τοποθετήσει 2.000 αισθητήρες εδάφους σε διάφορες περιοχές της Ευρώπης, στοχεύοντας στην τοποθέτηση 10.000 αισθητήρων μέσα στο επόμενο έτος. Στην περιοχή του νοτίου Έβρου έχουν ήδη τοποθετηθεί 270 αισθητήρες, με στόχο να φτάσουν τους 1000 εντός του 2019.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη έρευνα υγρασίας εδάφους στην Ευρώπη η οποία συνδυάζεται με μοναδικές ευκαιρίες δικτύωσης και εκπαίδευσης για τους συμμετέχοντες. Μέσω των δεδομένων που συλλέγουν, συμβάλλουν στην εξεύρεση λύσεων για την αειφόρο διαχείριση και την αναγέννηση των εδαφών, τη βελτίωση των πρακτικών καλλιέργειας και την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή. Γι’ αυτό και η συμμετοχή των καλλιεργητών της περιοχής θεωρείται κρίσιμη για την αντιμετώπιση της σημαντικής αυτής πρόκλησης, τόσο στις τοπικές όσο και στις παγκόσμιες περιβαλλοντικές διαστάσεις της.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εδάφους συμπίπτει με την Παγκόσμια Σύνοδο για το Κλίμα COP24, που φέτος λαμβάνει χώρα στο Κατόβιτσε της Πολωνίας, τρία χρόνια μετά την ιστορική Σύνοδο του Παρισιού (COP21). Σύμφωνα με την πρόσφατη έκθεση της Διακυβερνητικής Επιτροπής για την Αλλαγή του Κλίματος (IPCC) απομένουν 12 χρονια για την ανάληψη συλλογικής δράσης ενάντια στην κλιματική αλλαγή, προτού η ανθρωπότητα έρθει αντιμέτωπη με μη αναστρέψιμες επιπτώσεις.

Αν είστε επαγγελματίας ή ερασιτέχνης καλλιεργητής και ενδιαφέρεστε να συμμετέχετε στο GROW Observatory, οι δράσεις που διοργανώνονται στην Αλεξανδρούπολη στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Εδάφους είναι ευκαιρία να μάθετε περισσότερα για το καινοτόμο αυτό πρόγραμμα που παρέχει πολλαπλά οφέλη στον τόπο μας.


Χρήσιμοι Σύνδεσμοι
Βίντεο για το GROW Observatory (ελληνικοί υπότιτλοι)
Facebook Event:

Επικοινωνία
Παύλος Γεωργιάδης | +30 6942 890639 | Email: community@growobservatory.org

Η υγεία του εδάφους σχετίζεται άμεσα με την ανάγκη μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και την προστασία από την κλιματική αλλαγή. Υγιές έδαφος σημαίνει πως είναι πλούσιο σε οργανική ύλη και θρεπτικά συστατικά που μπορούν να υποστηρίξουν μία τεράστια βιοποικιλότητα μικροοργανισμών. Αυτοί με τη σειρά τους έχουν τη δυνατότητα να συγκρατούν μεγάλες ποσότητες άνθρακα, εμποδίζοντας τον από το να απελευθερωθεί στην ατμόσφαιρα όπου συμβάλλει στο φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Συνεπώς, τα υγιή εδάφη μπορούν να ενισχύσουν την ανθεκτικότητα σε ακραία καιρικά φαινόμενα όπως οι τυφώνες, οι πλημμύρες, οι ξηρασίες και οι πυρκαγιές, που θεωρούνται οι χειρότερες επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στη χώρα μας. Για αυτό το λόγο, ο ΟΗΕ έχει αναγάγει την ανάγκη για βιώσιμη διαχείριση του εδάφους σε βασικό παράγοντα για την επίτευξη των Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και των στόχων της συμφωνίας του Παρισιού για το κλιμα.

Αισθητήρες εδάφους


Το έργο αυτό έχει λάβει χρηματοδότηση από το πρόγραμμα έρευνας και καινοτομίας Horizon 2020 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πλαίσιο της συμφωνίας επιχορήγησης Αρ. 690199.