GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Focus: Η προσφυγική επιβάρυνση για την Ελλάδα έχει αυξηθεί

Η χώρα έχει δεχθεί φέτος τετραπλάσιο αριθμό αιτήσεων σε σχέση με το 2015.



Η χώρα έχει δεχθεί φέτος τετραπλάσιο αριθμό αιτήσεων σε σχέση με το 2015.

Για μεγαλύτερα βάρη που επωμίζεται η Ελλάδα σε σχέση με το παρελθόν στο θέμα του προσφυγικού κάνει λόγο το γερμανικό περιοδικό Focus, εστιάζοντας στο ανθρώπινο κόστος της πολιτικής που ασκεί η ΕΕ.

Το γερμανικό περιοδικό επισημαίνει τις συνέπειες της προσφυγικής συμφωνίας μεταξύ Βρυξελλών και Τουρκίας, η οποία, όπως παρατηρεί, μπορεί να ανακούφισε την Ευρώπη από τις αθρόες προσφυγικές ροές των προηγούμενων ετών, αλλά την ίδια ώρα τα βάρη που καλείται να επωμιστεί η Ελλάδα είναι ακόμη μεγαλύτερα συγκριτικά με το παρελθόν.

«Από τότε που έγινε η συμφωνία για το προσφυγικό αιτούνται ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι άσυλο στην Ελλάδα. Η χώρα έχει δεχθεί φέτος ήδη σχεδόν τετραπλάσιο αριθμό αιτήσεων σε σχέση με το 2015. Όποιος γίνεται δεκτός πρέπει να παραμείνει στην Ελλάδα και δεν επιτρέπεται να ταξιδέψει πουθενά αλλού στην ΕΕ έως ότου του χορηγηθεί η ελληνική ιθαγένεια», επισημαίνει το ρεπορτάζ του Focus.

«Ακόμη κι αν η προσφυγική συμφωνία έθεσε τέλος στην προσφυγική κρίση στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης, η επιβάρυνση για την Ελλάδα έχει αυξηθεί. Αιτούντες άσυλο πρέπει να παραμείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδικασίας εξέτασης της αίτησης στα νησιά. Αυτό θα διευκόλυνε, σε περίπτωση που κάτι τέτοιο κρινόταν απαραίτητο, την απέλασή τους στην Τουρκία. Ωστόσο πολλοί Έλληνες εκτιμούν ότι ο πραγματικός σκοπός είναι να επιβληθεί ο Κανονισμός του Δουβλίνου. Βάσει αυτού επιτρέπεται στα άτομα να κάνουν αίτηση για άσυλο μόνο στην πρώτη χώρα της ΕΕ στην οποία έχουν καταγραφεί. Στο παρελθόν πολλοί που είχαν φθάσει πρώτα στην Ελλάδα απέφευγαν να καταγραφούν εκεί. Αντ’ αυτού κατευθύνονταν σε άλλες χώρες της Ευρώπης προκειμένου να υποβάλουν εκεί αίτηση ασύλου», σημειώνει το δημοσίευμα.

To Focus θίγει μεταξύ άλλων και τα αυξανόμενα προβλήματα που προξενεί στον τοπικό πληθυσμό η συγκέντρωση μεγάλου αριθμού προσφύγων στα νησιά.

«Οι ντόπιοι στη Λέσβο, οι οποίοι κάποτε υποδέχονταν με ανοιχτές αγκάλες τους ανθρώπους, αδυνατούν να ανταποκριθούν. Όσοι μένουν κοντά στη Μόρια λένε ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των παραβατικών πράξεων. Ένας στους δέκα κατοίκους είναι αιτών άσυλο. Οι τοπικές αυτοδιοικητικές αρχές απορρίπτουν προθέσεις της κυβέρνησης να επεκτείνει τα κέντρα προσφύγων στη Λέσβο ή να δημιουργήσει νέα καταλύματα. Αντίθετα, πιέζουν ώστε να μετεγκατασταθούν περισσότερα άτομα στην ηπειρωτική χώρα. «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει το νησί μας φυλακή ψυχών», λέει η αντιδήμαρχος Λέσβου Αναστασία Αντωνέλλη στο Focus.