GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Το Γυμνάσιο Φερών και τα προϊόντα της Θρακικής γης ταξίδεψαν στην Πολωνία!

Συμμετέχοντας στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ErasmusKA201 «Συνεργασία για την καινοτομία-Ανταλλαγή καλών πρακτικών» με την πρό...



Συμμετέχοντας στο εγκεκριμένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ErasmusKA201 «Συνεργασία για την καινοτομία-Ανταλλαγή καλών πρακτικών» με την πρόταση «Foodforthought», η 10 μελής αποστολή του Γυμνασίου Φερών ταξίδεψε στις 3 Νοέμβρη στην πόλη Grajewoτης Πολωνίας, για να πάρει μέρος στη πενθήμερη συνάντηση όλων των χωρών-μελών του προγράμματος. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν, επίσης, μαθητές από τη Ρουμανία, την Πολωνία, τη Λιθουανία, την Κροατία και την Ιταλία.

Τους μαθητές του Γυμνασίου Φερών συνόδευαν η Διευθύντρια, Αθανασάκου Πηνελόπη και οι εκπαιδευτικοί Σιδηρά Μαρία, Καμάργιου Χρυσάνθη και Καρακύργιου Κωνσταντίνα. Στόχος η ανάδειξη της διατροφικής κουλτούρας κάθε λαού ως αναπόσπαστου στοιχείου της πολιτισμικής του κληρονομιάς.

Στο πρώτο αυτό ταξίδι- θα ακολουθήσουν δύο ακόμη στην Κροατία και τη Ρουμανία την επόμενη σχολική χρονιά- οι μαθητές είχαν την ευκαιρία μιας μοναδικής εμπειρίας. Μέσα από τη φιλοξενία των Πολωνών μαθητών, είχαν τη δυνατότητα να βιώνουν το καθημερινό πρόγραμμα μιας Πολωνικής οικογένειας.

Από τις 08:00 το πρωί, οι μαθητές προσέρχονταν στο σχολείο μαζί,με τους οικοδεσπότες-μαθητές, συναντούσαν τα μέλη της υπόλοιπης αποστολής, συμμετείχαν σε ομαδικά workshops (βιωματικές δράσεις) σχετικά με τους στόχους του προγράμματος, ενώ αργότερα ακολουθούσαν οι ξεναγήσεις στα μουσεία και τα αξιοθέατα της περιοχής. Κι όλα αυτά στην αγγλική γλώσσα, που αποτελούσε και τη γλώσσα συνεννόησης του προγράμματος.




Το σχολικό εστιατόριο- ανήκουστο βέβαια για τα ελληνικά δεδομένα- αποτελούσε και το χώρο των δράσεων γύρω από τη διατροφή: σεμινάρια, πειράματα, μαγειρική, πολωνική γαστρονομία,artdelatable και πολλές άλλες ξεχωριστές δράσεις. Παράλληλα, η ελληνική αποστολή παρουσίασε τοπικά προϊόντα της θρακικής γης(τσάι του βουνού, ρίγανη, θυμάρι ,μέλι, ταχίνι κ.α), αναδεικνύοντάς τα σε παραδοσιακές ελληνικές συνταγές.

Ευρωπαϊκός προσανατολισμός και συνειδητοποίηση της θέσης μας στη μεγάλη ευρωπαϊκή οικογένεια, καλλιέργεια της πολυγλωσσίας, επαφή με διαφορετική κουλτούρα, συνήθειες και θεσμούς είναι ο τελικός απολογισμός από το ταξίδι αυτό. Ραντεβού στην Ελλάδα, στις ακριτικές Φέρες, οι οποίες θα υποδεχθούν τις αποστολές όλων των παραπάνω χωρών τον Μάιο του 2020 στην τελετή λήξης του προγράμματος, που θα διοργανώσει το Γυμνάσιο Φερών. Μια συνάντηση πραγματική πρόκληση για την προβολή και την ανάδειξη όλης της περιοχής!

Καρακύργιου Κωνσταντίνα, Φιλόλογος