GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Το χρυσό πετιμέζι της «Γενισέας» στο ελληνικό τραπέζι, με τη στήριξη του ΤΑΡ

Με την εγκατάσταση της γραμμής μεταποίησης ολοκληρώθηκε και η τελευταία φάση της δωρεάς του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ...



Με την εγκατάσταση της γραμμής μεταποίησης ολοκληρώθηκε και η τελευταία φάση της δωρεάς του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου (ΤΑΡ AG) στην Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση (Κοιν.Σ.Επ.) «Γενισέα». Μία ομάδα πρωτοπόρων γυναικών από την πολυπολιτισμική αυτή κωμόπολη της Ξάνθης που με το βλέμμα στο μέλλον άντλησαν τεχνογνωσία από το παρελθόν, για να επαναφέρουν στο ελληνικό τραπέζι το πετιμέζι από ζαχαροκάλαμο.


Το προϊόν αυτό έχει μακρά τοπική ιστορία, την οποία οι γυναίκες της Γενισέας κατάφεραν να αναβιώσουν. Αφού ερεύνησαν κι εντόπισαν τον παραδοσιακό σπόρο του ζαχαροκάλαμου, τον ίδιο που καλλιεργούσαν οι παππούδες τους στην περιοχή, άρχισαν να παράγουν πετιμέζι. Αναγνωρίζοντας τη σημασία και τη δυναμική του, ο αγωγός ΤΑΡ στήριξε το εγχείρημα, εντάσσοντάς το στις κοινωνικές και περιβαλλοντικές επενδύσεις που πραγματοποιεί στις περιοχές από τις οποίες διέρχεται.

Πιο συγκεκριμένα, το χρυσό πετιμέζι της «Γενισέας» εντάχθηκε στο αγροδιατροφικό πρόγραμμα ΕΥΔΟΚΙΜΗ ΓΗ που υλοποιείται σε συνεργασία με την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης, το Ινστιτούτο Εφαρμοσμένων Βιοεπιστημών (ΙΝΕΒ) του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), και το Ίδρυμα Μποδοσάκη.


Στο πλαίσιο αυτό, το επιστημονικό προσωπικό της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής προσέφερε εκπαιδευτικά σεμινάρια και συμβουλευτικές συναντήσεις στα μέλη της Συνεταιριστικής Επιχείρησης σε ό,τι αφορά καλές πρακτικές για τη συλλογή κι επεξεργασία του ζαχαροκάλαμου· για την ποιοτική διασφάλιση της παραγωγής· για την ανάπτυξη, προώθηση και διάθεση του τελικού προϊόντος στην αγορά, κοκ. Επίσης, το εργαστήριο της «Γενισέας» εξοπλίστηκε πλήρως για τη διαδικασία μεταποίησης, με τη δωρεά να περιλαμβάνει –μεταξύ άλλων– μηχάνημα αποφλοίωσης του ζαχαροκάλαμου, σύστημα βρασμού, δεξαμενή ψύξης, ειδικά φίλτρα, πυρασφάλεια και συναγερμό.

Σύμφωνα με την Πρόεδρο της Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρησης «Γενισέα», Αναστασία Αμανατίδου, όλη αυτή η προσπάθεια ξεκίνησε επειδή, «Θέλαμε να γευτούμε το παραδοσιακό προϊόν του τόπου μας, το πετιμέζι, και εμείς και τα παιδιά μας. Ήταν χρέος μας. Ευχαριστούμε τους ανθρώπους του ΤΑΡ που πίστεψαν σε μας».

Εκπροσωπώντας τον ΤΑΡ η Σύμβουλος Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης, Ζωή Μπαβαβέα, σημείωσε: «Σκοπός του προγράμματος των κοινωνικών και περιβαλλοντικών επενδύσεων του ΤΑΡ είναι να στηρίζει πρωτοβουλίες που ανταποκρίνονται σε ουσιαστικές ανάγκες των τοπικών κοινωνιών. Αισθανόμαστε χαρά και συγκίνηση που όχι μόνο εκπληρώσαμε το σκοπό μας, αλλά βοηθήσαμε ταυτόχρονα τις γυναίκες της ‘Γενισέας’ να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους».