GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σάρκα και οστά παίρνει το νέο υδραγωγείο Κομοτηνής

Σάρκα και οστά παίρνει βήμα – βήμα το νέο υδραγωγείο του Δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για μία νέα σύγχρονη υποδομή, η οποία κατασκευάζετ...


Σάρκα και οστά παίρνει βήμα – βήμα το νέο υδραγωγείο του Δήμου Κομοτηνής. Πρόκειται για μία νέα σύγχρονη υποδομή, η οποία κατασκευάζεται μέσω ευρωπαϊκού προγράμματος, δηλαδή όχι μέσα από τα ταμεία της ΔΕΥΑΚ ή την τσέπη των δημοτών.

Η σύμβαση για το νέο υδραγωγείο υπεγράφη στις αρχές του φετινού Ιουνίου και είναι διάρκειας 18 μηνών, άρα η ολοκλήρωση του έργου, εκτός απροόπτου, θα έχει γίνει στα τέλη του ’19 ή στις αρχές του ’20. Ο “Χ” βρέθηκε στο σημείο κατασκευής του νέου υδραγωγείου, για να διαπιστώσει την αρχή αλλά και την πρόοδο των εργασιών.

Το νέο υδραγωγείο κατασκευάζεται δίπλα στο υφιστάμενο, πάνω από τα στρατόπεδα, και όπως μπορείτε να δείτε το πρώτο (και για πολλούς δυσκολότερο) βήμα έχει γίνει.


Μέσω ΕΣΠΑ η κατασκευή
Μέσω ΕΣΠΑ βρήκε χρηματοδότηση η ΔΕΥΑ Κομοτηνής για το έργο αξίας περί των 2 εκ. ευρώ. Πρόκειται για νέα υποδομή 36 επί 16 μέτρων, τελευταίας γενιάς, που θα αφορά όχι μόνο την Κομοτηνή αλλά και τους οικισμούς, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως “βάση” για άλλα έργα υδροδότησης.

Συνοπτικά, τα θετικά γνωρίσματα του έργου είναι πολλά, μεταξύ των οποίων:

σύγχρονη επεξεργασία και, άρα, καλύτερη ποιότητα νερού
κάλυψη Κομοτηνής και 22 οικισμών
δυνατότητα επικουρικών έργων με βάση το υδραγωγείο
ευρωπαϊκή και όχι δημοτική χρηματοδότηση.

Ξεκίνησε η κατασκευή
Στο σημείο συνάντησε ο “Χ” τον πρόεδρο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης, Αποχέτευσης Κομοτηνής (ΔΕΥΑΚ) Δημήτρη Καρασταύρου, να σχολιάσει την πρόοδο των εργασιών. “Έχει γίνει η βάση του νέου υδραγωγείου”, είπε δείχνοντάς μας το εργοτάξιο, και πρόσθεσε “έχουν γίνει και οι υποδομές όπου θα στηριχθεί ο σκελετός”.

Αυτό το διάστημα, όπως είπε ο πρόεδρος, “είμαστε σε αναμονή για να αρχίσουν να μεταφέρονται τα κομμάτια του σκελετού”. Στο έργο καθετί που περνάει ένα στάδιο, δηλαδή εν προκειμένω τελείωσε η βάση και προχωρούν στον σκελετό, ο εργολάβος πρέπει πρώτα να πάρει την έγκριση των υλικών μετά από αυτοψία, κάτι που έχει γίνει για την βάση του νέου υδραγωγείου, και δόθηκε το πράσινο “φως” για την τοποθέτηση του σκελετού.

Ο Δ. Καρασταύρου είναι αισιόδοξος για το έργο, λέγοντας μάλιστα “είμαστε εντός χρονοδιαγράμματος, νομίζω και καλύτερα”, παρά κάποια προβλήματα που προέκυψαν όπως ότι βρέθηκαν αγωγοί στην θεμελίωση οι οποίοι έπρεπε να μεταφερθούν. “Το έργο χρηματοδοτείται μέσω ΕΣΠΑ, ούτε ο δημότης ούτε η ΔΕΥΑΚ βάζουν λεφτά”, έσπευσε να διευκρινίσει μία ακόμη φορά ο πρόεδρος της δημοτικής επιχείρησης, χαρακτηρίζοντας το νέο υδραγωγείο ως “σύγχρονο” που “έρχεται να αντικαταστήσει ένα παλιό υδραγωγείο αρκετών δεκαετιών”.

Εξήγησε μάλιστα, πως το νέο υδραγωγείο, αφενός δίνει ζωή στην ΔΕΥΑΚ για μία 50ετία περίπου, αφετέρου αποτελεί αναγκαίο βήμα για την υδροδότηση μέσω του φράγματος Γρατινής καθώς πρόκειται για ένα μεγάλο φράγμα, άρα το νερό χρειάζεται την ειδική επεξεργασία που δεν μπορεί να προσφέρει το υφιστάμενο υδραγωγείο αλλά μπορεί το νέο. “Είναι μία υποδομή που θα μείνει για όλη την πόλη”, είπε.

Όλα τα χαρακτηριστικά του έργου
Τίτλος έργου: Εγκατάσταση επεξεργασίας πόσιμου νερού ΔΕΥΑ Κομοτηνής. Προϋπολογισμός με ΦΠΑ: 2.016.260,16 ευρώ. Περιγραφή έργου: Η εγκατάσταση θα κατασκευαστεί με μέγιστη δυναμικότητα 600,00 κυβικών μέτρων νερού ανά ώρα, ενώ προβλέπεται -σε δεύτερη φάση- και η δυνατότητα επέκτασης της δυναμικότητάς της σε 800,00, όταν αυτό απαιτηθεί από τις ανάγκες υδροδότησης του Δήμου Κομοτηνής.

Η εγκατάσταση επεξεργασίας πόσιμου νερού θα αποτελείται από τις παρακάτω μονάδες: Έργα εισόδου. Έργα επεξεργασίας πόσιμου νερού: Εγκατάσταση διύλιση πόσιμου νερού, σύστημα αντίστροφης πλύσης των φίλτρων διύλισης με καθαρό νερό, μονάδα απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία UV, εφεδρικό σύστημα απολύμανσης με χλωρίωση. Έργα διάθεσης επεξεργασμένο νερού.

Ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις. Αντισκοριακή προστασία. Το νέο σύστημα επεξεργασίας πόσιμου νερού θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της ΔΕΥΑ Κομοτηνής για την επεξεργασία παροχής νερού 600,00 m3/h και θα περιλαμβάνει τα στάδια της κροκίδωσης, συσσωμάτωσης, διύλισης και απολύμανσης. Η μέθοδος διύλισης που επιλέχθηκε στην παρούσα μελέτη είναι αυτή της ταχείας διύλισης σε παράλληλα, αυτοκαθαριζόμενα, φίλτρα κλειστού τύπου, καθοδικής ροής, η οποία παρουσιάζει τα ακόλουθα πλεονεκτήματα:

Πολύ υψηλή απόδοση στη συγκράτηση αιωρούμενων στερεών και θολότητας. Υψηλές ταχύτητες διύλισης με αποτέλεσμα τη μικρή απαίτηση σε χώρο. Πλήρως αυτοματοποιημένος καθαρισμός των ταχυδιυλιστηρίων με καθαρό νερό και αέρα, χωρίς να απαιτείται η χρήση μηχανικών μέσων. Μικρές απαιτήσεις συντήρησης.

Ως κύρια μέθοδος απολύμανσης του επεξεργασμένου νερού επιλέχθηκε η απολύμανση με υπεριώδη ακτινοβολία UV σε παράλληλα αυτοκαθαριζόμενα συστήματα κλειστού τύπου, καθώς παρουσιάζει σημαντικά πλεονεκτήματα συγκριτικά με την μέθοδο της χλωρίωσης που εφαρμόζεται στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις της ΔΕΥΑ Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα, τα πλεονεκτήματα της απολύμανσης με υπεριώδη ακτινοβολία είναι:
Πολύ υψηλή απόδοση στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών και των περισσότερων τύπων ιών.

Απόλυτα ασφαλής μέθοδος απολύμανσης, με ταυτόχρονη εξάλειψη που προκύπτουν από τη μεταφορά και χρήση του χλωρίου, καθώς αυτό συνιστά ένα ιδιαίτερα διαβρωτικό χημικό υλικό. Δεν υπάρχει κίνδυνος δημιουργίας τοξικών παραπροϊόντων στο επεξεργασμένο νερό. Δεν υπάρχει απαίτηση για την κατασκευή εγκαταστάσεων αποχλωρίωσης για την ελάττωση της υπολειπόμενης τοξικότητας των επεξεργασμένων εκροών, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της χλωρίωσης. Περιορισμένη απαίτηση χώρου.

Πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία με έλεγχο όλων των παραμέτρων που επηρεάζουν την απόδοση του συστήματος, προκειμένου να εξασφαλίζεται το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα καταστροφής παθογόνων μικροοργανισμών και ιών. Το κόστος λειτουργίας του συστήματος περιορίζεται μόνο στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, δεν απαιτούνται αναλώσιμα υλικά, όπως συμβαίνει στην περίπτωση της χλωρίωσης.
Διονύσης Βοργιάς