GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Συμφωνία αλιέων – ΠΑΜΘ για αντιπλημμυρική θωράκιση της λίμνης Βιστωνίδας

Tη χρηματοδότηση μελέτης με 650.000 ευρώ, για τη συνολική διευθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας, ανακοίνωσε στην πρόσφατη παρουσία του στο ...


Tη χρηματοδότηση μελέτης με 650.000 ευρώ, για τη συνολική διευθέτηση της λίμνης Βιστωνίδας, ανακοίνωσε στην πρόσφατη παρουσία του στο Πόρτο Λάγος ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος, σε συνάντηση με επαγγελματίες και φορείς της περιοχής.

Ταυτόχρονα, τέθηκαν δυο μεγάλα προβλήματα από τα μέλη του Αλιευτικού Συνεταιρισμού Βιστωνίδας. «Ο εκχειλιστής της λίμνης Βιστωνίδας αποτελεί σημαντικό πρόβλημα για τον οικισμό του Πόρτο Λάγος και ακολούθως αφορά τον Συνεταιρισμό, γιατί αν σπάσει, δημιουργείται πρόβλημα με τις εγκαταστάσεις μας.

Το άλλο σχετίζεται με τη διάνοιξη ενός στομίου στην περιοχή Λαγός, που έκλεισε και πρέπει να ανοίξει για να γίνει εισόδευση σε τσιπούρα και λαβράκι», μεταφέρει ο πρόεδρος του Συνεταιρισμού, Γιώργος Γκίλης. Σημειώνει ότι τα ζητήματα επείγουν και η προαναφερθείσα μελέτη απαιτεί χρόνο. «Συμφωνήσαμε με τον περιφερειάρχη να γίνει μελέτη για τα συγκεκριμένα προβλήματα και ει δυνατόν να χρηματοδοτηθεί από τον Συνεταιρισμό και να προχωρήσουν άμεσα τα έργα από την περιφέρεια», τονίζει.

Εκχειλιστής
Ο εκχειλιστής βρίσκεται στο βόρειο όριο της λίμνης με το χωριό. Οι σιδερένιες πόρτες του φράγματος, που ανήκουν στις εγκαταστάσεις του Συνεταιρισμού, διαβρώθηκαν και ελλοχεύει κίνδυνος να σπάσουν από μια μεγάλη πλημμύρα. «Τα φερτά υλικά των ποταμών καταλήγουν σε αυτές τις πόρτες και είναι αδύνατο να τις σηκώσουμε σε περίπτωση πλημμύρας», εξηγεί ο κ. Γκίλης.

Αναφέρει ότι η λίμνη έχει έκταση 65.000 στρέμματα και με τα φερτά υλικά έγινε 40.000. Σε μια πλημμύρα, η λίμνη επανέρχεται και όποιες υποδομές έγιναν από αγρότες και κτηνοτρόφους καταστρέφονται, με αποτέλεσμα μηνύσεις στον Συνεταιρισμό από κτηνοτρόφους της Ξάνθης και της Ροδόπης, που υποστηρίζουν ότι έπρεπε να σηκωθούν οι πόρτες.

Από την πλημμύρα, τα μέλη του Συνεταιρισμού χάνουν τα ψάρια που βρίσκονται μέσα. «Αυτή την εποχή έχουμε χέλια, κάποια κεφάλια και αθερίνα που ψαρεύουμε. Εάν προκληθεί πλημμύρα, χάνουμε το 50% της παραγωγής», εξηγεί ο κ. Γκίλης, δίνοντας μια τάξη μεγέθους του πόσο σημαντική είναι η αντιπλημμυρική θωράκιση της λίμνης και υπερασπιζόμενος την ανάγκη ενός σύγχρονου έργου που θα επιτρέπει την ομαλή διαχείριση του νερού.

Μαρία Αμπατζή