GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Τραμπ κι εμείς…

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος.


Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος.

Στις ενδιάμεσες εκλογές ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδειξε μεγάλη πολιτική αντοχή

Στις ενδιάμεσες εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις ΗΠΑ για τη μερική ανανέωση της σύνθεσης της Γερουσίας και του Κογκρέσου είχαμε ένα είδος πολιτικής ισοπαλίας.

Οι Δημοκρατικοί ελέγχουν σε μεγαλύτερο βαθμό το Κογκρέσο και οι Ρεπουμπλικάνοι σε μεγαλύτερο βαθμό τη Γερουσία. Ο πρόεδρος Τραμπ αναφέρθηκε σε μεγάλη πολιτική νίκη, κάτι που κατά τη γνώμη μου δεν ισχύει, είναι φανερό όμως ότι όσοι πίστευαν ότι είναι περαστικός από την προεδρία των ΗΠΑ πρέπει να απογοητεύτηκαν.

Το πολιτικό παιχνίδι δείχνει μοιρασμένο και αυτό είναι θετικό για την κυβέρνηση εφόσον στα μέσα της τετραετίας καταγράφεται συνήθως το πολιτικό κόστος των επιλογών της.

Δυνατά σημεία
Τρία είναι τα δυνατά σημεία της προεδρίας Τραμπ.
Πρώτον, οι εντυπωσιακές επιδόσεις της οικονομίας σε ό,τι αφορά τους περισσότερους πολίτες. Η οικονομία αναπτύσσεται δυναμικά, το ποσοστό ανεργίας είναι το χαμηλότερο από το 1969 και αυξάνονται οι αποδοχές των εργαζομένων, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το ωρομίσθιο.

Ο κ. Τραμπ δεν έχει αντιμετωπίσει τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας εφόσον το δημοσιονομικό έλλειμμα παραμένει επικίνδυνα υψηλό και το εμπορικό έλλειμμα συνεχίζει να αυξάνεται. Σε ό,τι αφορά όμως την οικονομική και κοινωνική καθημερινότητα έχει αρκετές επιτυχίες να επιδείξει.

Δεύτερον, η πολιτική που συνοψίζεται στη φράση «πρώτα η Αμερική» συσπειρώνει πολλούς Αμερικανούς.

Τρίτον, η συνεχής – σε βαθμό υπερβολής – καταγγελία της παράνομης μετανάστευσης από τον πρόεδρο Τραμπ αποδεικνύεται ιδιαίτερα δημοφιλής μεταξύ των μη προνομιούχων λευκών Αμερικανών οι οποίοι αισθάνονται ότι απειλούνται από τις ανεξέλεγκτες προσφυγικές ροές από χώρες της Κεντρικής και Νότιας Αμερικής.

Αδύναμα σημεία
Τα αδύναμα σημεία της προεδρίας Τραμπ είναι η τάση αποχώρησης από τη διεθνή συνεργασία σε ζητήματα τεράστιας σημασίας όπως είναι η αντιμετώπιση του φαινομένου του θερμοκηπίου και η συνεννόηση για την αποτροπή ενός εμπορικού πολέμου που θα έχει μόνο χαμένους.

Σε ό,τι αφορά την Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ ο πρόεδρος Τραμπ έχει εξασθενίσει τις παραδοσιακές αμερικανικές εγγυήσεις στις οποίες στηρίζεται, εδώ και εβδομήντα χρόνια, το σύστημα της Δύσης.

Ο επιθετικός τρόπος που εκφράζεται και συμπεριφέρεται ο κ. Τραμπ δημιουργεί μεγάλες κοινωνικές και πολιτικές εντάσεις και διχάζει αντί να ενώνει τους Αμερικανούς. Πολιτικοί του αντίπαλοι και αναλυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση ποιότητας του δημοκρατικού συστήματος ενώ εκφράζεται η άποψη ότι προσπαθεί να επιβάλει μια παραλλαγή του πολιτικού του «μοντέλου» στην Ε.Ε.

Ανεξάρτητα αν μας αρέσουν ή όχι οι επιλογές του προέδρου Τραμπ, δείχνει πολιτικά κυρίαρχος αυτή την τετραετία με μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής εφόσον το Δημοκρατικό Κόμμα έχει τα δικά του προβλήματα και θα δυσκολευτεί να συνασπιστεί γύρω από έναν δικό του ισχυρό προεδρικό υποψήφιο.

Το φαινόμενο Τραμπ αποτελεί μεγάλη πρόκληση για την Ε.Ε. Επειδή ο πρόεδρος των ΗΠΑ κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από την ευρωπαϊκή Κεντροδεξιά και Κεντροαριστερά και αρνείται να δώσει τις αμερικανικές εγγυήσεις προς τις συμμαχικές χώρες που έδιναν οι προκάτοχοί του, οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι να προσπαθήσουν να καλύψουν το τεράστιο κενό στρατηγικής που δημιουργείται.

Εάν το επιτύχουν θα μετατρέψουν το πρόβλημα Τραμπ σε ιστορική ευκαιρία ενισχύοντας τη συνοχή και τον παγκόσμιο ρόλο της Ε.Ε. Προς το παρόν δεν δείχνουν έτοιμοι να απαντήσουν θετικά στην πρόκληση και παρακολουθούν ανήσυχοι τις πρωτοβουλίες και τη ρητορική του Αμερικανού προέδρου.