GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Τομέας Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ΔΠΘ «Στρατηγικές Διαχείρισης Υδρομετεωρολογικών Καταστροφών»

Την Τρίτη 23/10/2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «ΣΤΡΑΡΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», ...


Την Τρίτη 23/10/2018 πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα με θέμα «ΣΤΡΑΡΤΗΓΙΚΕΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΡΟΜΕΤΕΩΡΟΛΟΓΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ», που διοργάνωσε ο Τομέας Υδραυλικών Έργων του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης. Την ημερίδα παρακολούθησε πλήθος φοιτητών του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, καταδεικνύοντας την υψηλή επιστημονική στάθμη των φοιτητών.

Εκτός της πανεπιστημιακής κοινότητας, η ημερίδα κέντρισε το ενδιαφέρον και των στελεχών της Δημοσίας διοίκησης και του τεχνικού κόσμου, αφού στους πάνω από 100 συμμετέχοντες συμπεριλαμβάνονταν στελέχη του δημοσίου τομέα (τμήματα Πολιτικής προστασίας και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ και των αντιπεριφερειών της, τμήματα τεχνικών υπηρεσιών και περιβάλλοντος των Δήμων της περιοχής και προσωπικό τοπικών ΔΕΥΑ), μέλη του τοπικού τεχνικού επιμελητηρίου και εκπρόσωποι τεχνικών και μελετητικών εταιρειών.

Στην ημερίδα έκαναν εισηγήσεις 11 ομιλητές προερχόμενοι από 6 πανεπιστημιακά ιδρύματα και φορείς του εσωτερικού και του εξωτερικού.Όλοι οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τις παρουσιάσεις των προσκεκλημένων ομιλητών.

Η θεματολογία των ομιλιών κάλυψε ένα ευρύ επιστημονικό φάσμα, συμπεριλαμβάνοντας διαφόρους τύπους υδρομετεωρολογικών καταστροφών (πλημμύρες και ξηρασία) καθώς και τεχνικές πρόληψης και αντιμετώπισής τους. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις σύγχρονες τεχνικές έγκαιρης προειδοποίησης των επικίνδυνων μετεωρολογικών φαινομένων καθώς και στις νέες τεχνικές προστασίας του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με τη χρήση μικρής κλίμακας έργων. Υποστηρίχτηκε επίσης, ότι η αποτίμηση και η κατάστρωση των μέτρων προστασίας (κατασκευαστικών ή μη), προϋποθέτουν μία σύνθετη και ολοκληρωμένη προσέγγιση που θα λάβει υπόψη και την αβεβαιότητα του κινδύνου αλλά και την τρωτότητα των συστημάτων. Οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να πληροφορηθούν νέες κατευθύνσεις, που διευρύνουν την οπτική και γενικότερα το αντικείμενο του Πολιτικού Μηχανικού συγκριτικά με μία «στατική» σχεδίαση υπό καλώς ορισμένες μόνιμες συνθήκες.

Παράλληλα με την ημερίδα, διερευνήθηκαν τρόποι μόνιμης συνεργασίας μεταξύ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων για θέματα υδρομετεωρολογικών καταστροφών, με στόχο την παραγωγή νέας γνώσης, την ανταλλαγή καλών πρακτικών, τη διάχυση αποτελεσμάτων υλοποιούμενων σχετικών έργων, την διιδρυματική συνεργασία σε θέματα προπτυχιακής και μεταπτυχιακής εκπαίδευσης, την αύξηση της κινητικότητας των ερευνητών κ.α.

Ακόμα, έγινε προβολή του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών, που διοργάνωσε και φιλοξένησε την ημερίδα αυτή. Το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών αναδείχθηκε ως ένας επιστημονικός φορέας κύρους, με άριστες εγκαταστάσεις, με συνεργασίες, με έρευνα σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία, και με βούληση να συνεργαστεί με τους επιστημονικούς και τεχνικούς φορείς και υπηρεσίες του Δημοσίου τομέα παρέχοντας τεχνογνωσία για την επίλυση τεχνικών προβλημάτων.