GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αυξήσεις «φωτιά» στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων…

Έως και 20% ανάλογα με το προφίλ του οδηγού.


Έως και 20% ανάλογα με το προφίλ του οδηγού.

Αυξήσεις «φωτιά» στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων…
Αφετηρία του πρώτου ανατιμητικού κύκλου στα ασφάλιστρα αυτοκινήτου -και μάλιστα με διψήφιο ποσοστό- ύστερα από ένα πολυετές πτωτικό σερί φαίνεται ότι θα αποτελέσει το έτος 2019.

Σύμφωνα με φορείς του κλάδου, η κάθετη πτώση των ασφαλίστρων κατά την περίοδο της ύφεσης σε ποσοστό που αγγίζει ακόμη και το 50% θα είχε σταματήσει από το 2016, ωστόσο η… προσέλκυση των χιλιάδων ανασφάλιστων οχημάτων που κυκλοφορούσαν στους ελληνικούς δρόμους με «δέλεαρ» την τιμή ανέβαλε για λίγο την αλλαγή πολιτικής εκ μέρους των ασφαλιστικών ομίλων.

Όπως σημείωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Αυτοκινήτου της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος και πρόεδρος του συστήματος Φιλικού Διακανονισμού κ. Ζορμπάς, ήδη από το 2016 θα έπρεπε να είχαν σημειωθεί αυξήσεις της τάξης του 9% για να ισορροπήσει η κατάσταση. Ωστόσο, το κυνήγι πελατών, το οποίο χάρισε στις εταιρείες περίπου 780.000 νέα συμβόλαια, είχε ως αποτέλεσμα έναν… αδυσώπητο πόλεμο τιμών που έριξε τα ασφάλιστρα κατά 15%.

Μόνο φέτος οι μειώσεις ανήλθαν σε 10%, ανεβάζοντας το ποσοστό πτώσης στα υφεσιακά χρόνια κοντά στο 50%. Κερδισμένες από τη μάχη αυτή βγήκαν οι Εταιρείες Ελεύθερης Παροχής Υπηρεσιών (ΕΠΥ), οι οποίες κατέχουν περίπου το 11,2% του στόλου, που στο σύνολό του τζιράρει περίπου 1 δισ. ευρώ.

Σημαντική, βέβαια, ήταν η διείσδυση των online υπηρεσιών (όπως της Anytime της Interamerican, της Hellas Direct, της myDirect, αλλά και των ηλεκτρονικών πλατφορμών των μεγάλων ομίλων), η οποία συνετέλεσε στη συμπίεση του κόστους ασφάλισης. Δεδομένου ότι τα ανασφάλιστα οχήματα δεν ξεπερνούν τα 100.000 και ότι οι περισσότερες ασφαλιστικές κινούνται στην κόκκινη γραμμή, η νέα χρονιά αναμένεται να συνοδευτεί με τις πρώτες ανατιμήσεις στα χρόνια των μνημονίων, οι οποίες μπορεί να αγγίξουν σε πρώτη φάση ακόμη και διψήφιο ποσοστό.

Οι ζημιές είναι αναπόφευκτες, εάν οι εταιρείες δεν σταματήσουν τον «πόλεμο» τιμών, με την ισορροπία να μεταφράζεται σε μια πιο ορθολογική και αυξητική τιμολόγηση.

Το προφίλ του οδηγού
Σύμφωνα, λοιπόν, με τον κ. Ζορμπά, από τις αρχές του νέου έτους σταδιακά η αγορά, εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες και με βάση τις επιμέρους παραμέτρους (που συνδέονται π.χ. με το προφίλ του οδηγού, τη γεωγραφική περιοχή όπου κινείται το όχημα κ.λπ.), θα προχωρήσει σε πιθανή αναπροσαρμογή προς τα πάνω, με τις εκτιμήσεις παραγόντων του κλάδου να κάνουν λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 15%-20%. Όπως υπογραμμίζει ο διευθύνων σύμβουλος της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, οι περισσότερες εταιρείες θα καταγράψουν ζημιές από του χρόνου, εάν δεν αλλάξουν τακτική.

Σε σχετική μελέτη η KPMG αναφέρει ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου έχουν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι μηδενικού αποτελέσματος, στο οποίο δεν φαίνεται να κερδίζει κανένας. Μείωση της κερδοφορίας κυρίως λόγω του έντονου ανταγωνισμού και συρρίκνωση των περιθωρίων κέρδους είναι το αποτέλεσμα του «παιχνιδιού» αυτού, σε μια αγορά η οποία συρρικνώνεται διαρκώς. Δεν είναι τυχαίο ότι από το 2010, οπότε η παραγωγή ασφαλίστρων άγγιξε τα 2 δισ. ευρώ (1,96 δισ.), ακολούθησε μία επταετία συνεχούς πτώσης, η οποία οδήγησε την αγορά κάτω ακόμη και από το 1 δισ. ευρώ, με τη φετινή χρονιά να αναμένεται να κλείσει και πάλι σε θετικό πρόσημο (έστω οριακά), λόγω της επανασφάλισης χιλιάδων οχημάτων με την απειλή «τσουχτερών» προστίμων από την Πολιτεία.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε η Ένωση Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος (ΕΑΕΕ), στο εννεάμηνο του 2018, ο κλάδος της αστικής ευθύνης οχημάτων διαμορφώθηκε στα 552,7 εκατ. ευρώ (μειωμένος κατά 0,8% από το αντίστοιχο περσινό διάστημα) και ο κλάδος των χερσαίων οχημάτων ενισχύθηκε κατά 9,8% σε ετήσια βάση, στα 146,86 εκατ. ευρώ.
Την ίδια στιγμή, η ανοδική πορεία του Δείκτη Ζημιών (στα επίπεδα του 80%) αφήνει στο παρελθόν τα μεγάλα περιθώρια κέρδους, ενώ τα «αποθέματα» κερδών προηγούμενων ετών αναμένεται να εξαντληθούν σύντομα.

Η KPMG εκτιμά ότι, μόλις εξαντληθούν όλες οι διαθέσιμες «αποθήκες» κέρδους -κάτι το οποίο φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα- η αύξηση των τιμολογίων θα γίνει πλέον αναγκαστική, εκτιμώντας ότι ο χρονικός ορίζοντας για την αντίστροφη πορεία των τιμολογίων δεν είναι μακρινός. Δεν πρέπει να ξεχνάμε, εξάλλου, ότι οι εταιρείες έχουν να αντιμετωπίσουν υψηλότερο δείκτη ζημιών, ο οποίος συνοδεύεται από υψηλές προμήθειες που καταβάλλουν οι ασφαλιστικές στο δίκτυο για την πρόσκτηση εργασιών -στα επίπεδα του 18%, ένα ιδιαίτερα υψηλό ποσοστό, εάν λάβουμε υπόψη ότι η ασφάλιση για αστική ευθύνη στο αυτοκίνητο αποτελεί υποχρεωτική εκ του νόμου κάλυψη- ένα ποσοστό 4,8% που πηγαίνει στο Επικουρικό, 3%-4% που αφορούν στο αντασφαλιστικό κόστος και διάφορα άλλα γενικά έξοδα.