GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Την Κυριακή το πρωί απονομή βραβείων και έκθεση έργων της 8ης Biennale

Στο αμφιθέατρο Καραθεοδωρή στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης.


Στο αμφιθέατρο Καραθεοδωρή στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης.

Όλοι εμείς στην Ακαδημία και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης που αγαπήσαμε αυτή την ιδέα της Biennale,και δουλεύουμε εθελοντικά για την Τέχνη και τα παιδιά του κόσμου, εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στα παιδιά και τους δασκάλους που εργάστηκαν μαζί και στήριξαν με τα έργα τους αυτή την ιδιαίτερη προσπάθεια ώστε να έχουμε μια ακόμη γεμάτη με χρώματα και γεύσεις Biennale. Διοργανώνοντας αυτό τον παγκόσμιο Διαγωνισμό, με αφετηρία την Ξάνθη στήνουμε γέφυρες αγάπης ανάμεσα στους λαούς του κόσμου, σεβόμενοι την ιδιαιτερότητα, την παράδοσή και περνώντας τα μηνύματα που στέλνουμε με την θεματογραφία της κάθε Biennale.


Η Ακαδημία Παιδικής Τέχνης έδωσε ένα θέμα πρόκληση, ώστε τα παιδιά να προβληματιστούν να παρατηρήσουν και να καταγράψουν στις ζωγραφιές τους όλα όσα τους εντυπωσιάζουν και τους προβληματίζουν σε ότι έχει σχέση με την διατροφή στον πλανήτη μας. Πραγματικά οι συμμετοχές ξεπέρασαν κάθε προσδοκία, τα έργα που πήραμε ήταν μοναδικά!!

Τέχνη με γεύσεις χρώματα και αρώματα, και αφορά την διατροφή μας ως τέχνη και πολιτισμό, εικόνες και παραστάσεις από το στόλισμα των πιάτων, των τραπεζιών, από την καλλιέργεια μέχρι τα παζάρι και μεγάλα πολυκαταστήματα που αγοράζουμε τις τροφές μας. Η τέχνη της διατροφής μας αποτελεί ένα πολύ μεγάλο μέρος της ζωής μας, που διαφέρει από χώρα σε χώρα. Ο τρόπος καλλιέργειας, η βιοποικιλότητα, οι καρποί και τα φυτά που τρέφονται οι άνθρωποι στον πλανήτη, αποτελούν μια μοναδική παράσταση εικόνων, ανάλογα με τα γεωγραφικά μήκη και πλάτη που ζει κάθε λαός. Εικόνες πολλές από την καλλιέργεια, στο περιβόλι, τον κήπο, το χωράφι, τη συγκομιδή, εικόνες από το ψάρεμα και το κυνήγι. Η χειρονακτική επεξεργασία και ή τεχνική επεξεργασία της παραγωγής, μας φέρνουν στο πιάτο μας καθημερινά το φαγητό μας.Το μαγείρεμα, οι μυρουδιές, οι γεύσεις αποτελούν ένα μεγάλο μέρος του πολιτισμού των λαών της ανθρωπότητας. Το λιτό ή το πολύ πλούσιο τραπέζι ενώνει πάντα την οικογένεια, την παρέα και μοιράζονται όλοι γύρω από αυτό τους καημούς και τις χαρές μεταξύ τους. Αυτή είναι μια γενική εικόνα του πολιτισμένου κόσμου αλλά υπάρχει και ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού της Γής που πεινάει και ζει κάτω από άθλιες συνθήκες φτώχιας. Η μεγάλη ανάγκη για τροφή οδήγησε τους επιστήμονες να παράγουν μεταλλαγμένα τρόφιμα που ανεξέλικτα μπαίνουν στο τραπέζι μας και δεν ξέρουμε τι επιπτώσεις θα έχει αυτή η μεταλλαγμένη τροφή στον άνθρωπο. Ποιο να είναι άραγε το μέλλον της ανθρωπότητας στις επόμενες γενιές; Τα παιδιά μας έδωσα όπως πάντα τις καλλίτερες απαντήσεις με τα υπέροχα έργα τους, εμπνευσμένα μέσα από το μεγαλείο της παιδικής ψυχής, έργα που μπορούμε να θαυμάσουμε στο μουσείο ΟΙΚΟΥΜΕΝΗ στη Συδινή Ξάνθης www.oikoumeni.gr.

Σε κάθε μας διαγωνισμό οι μαθητές με τις οδηγίες των δάσκαλων που τους δίνουμε, δημιουργούν έργα που καταγράφουν εικόνες από την ζωή μας σε ότι έχει σχέση με την διατροφή αλλά και εικόνες που έχουν προβληματισμό για το μέλλον της διατροφής στον πλανήτη.

Το μήνυμα για τις μεταλλαγμένες τροφές δεν το δούλεψαν όσο περιμέναμε, αν και είχαμε άριστα δήγματα δουλειάς από κάποια παιδιά που δούλεψαν αυτό το επίκαιρο θέμα των μεταλλαγμένων τροφών. Τα περισσότερα έδωσαν μοναδικές εικόνες και τον σημαντικό ρόλο που παίζει στην οικογένεια το στρωμένο τραπέζι αλλά και σε κάθε ιδιαίτερη στιγμή στη ζωή μας.

Σε αυτή την ιδιαίτερη Biennale οι βραβευμένες χώρες με τις περισσότερες και καλλίτερες συμμετοχές είναι η Βουλγαρία και το Αζερμπαϊτζάν.

Η Ακαδημία και το Μουσείο Παιδικής Τέχνης την Κυριακή 11π.μ στης 25 Νοεμβρίου στο αμφιθέατρο Καραθεοδωρή στην Πανεπιστημιούπολη Ξάνθης, θα απονείμει τα βραβεία στα παιδιά με τις καλλίτερες συμμετοχές. Θα απονείμει επίσης και τα βραβεία στους δασκάλους που δίδαξαν το θέμα και εργάστηκαν μαζί με τους μαθητές τους. Εύχομαι στο μέλλον οι άνθρωποι στον πλανήτης μας να ζήσουν με ειρήνη και να είναι πάντα γεμάτο το τραπέζι της αγάπης για όλα τα παιδιά του κόσμου!!!