GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανοικτό Κέντρο Εμπορίου και στην Κομοτηνή

Με το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου” ο Δήμος Κομοτηνής φιλοδοξεί να δώσει συνέχεια στην ανάδειξη του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πό...


Με το “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου” ο Δήμος Κομοτηνής φιλοδοξεί να δώσει συνέχεια στην ανάδειξη του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Πρόκειται για συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο, με την πρόταση να εγκρίνεται ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα στη συνεδρίαση της 22ας Οκτωβρίου πήρε το πράσινο φως η υποβολή πρότασης στην πρόσκληση του υπουργείου Οικονομίας & Ανάπτυξης με τίτλο «Ανοιχτά Κέντρα Εμπορίου – Συνεργαζόμαστε Αναβαθμιζόμαστε Αποκτούμε Ταυτότητα», μέσω της οποίας δίνεται η δυνατότητα χρηματοδότησης μέσω ΕΣΠΑ (Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία ΕΠΑνΕΚ), συμπράξεων Δήμων και εμπορικών φορέων, για έργα και παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας σε εμπορικές περιοχές και ειδικότερα σε περιοχές που διαθέτουν σημαντικούς πολιτιστικούς πόρους και τουριστική δυναμική.

Την πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Κική Κωνσταντινίδου και τον πρόεδρο της ΟΕΒΕΣ Ανέστη Βαφειάδη που ήταν παρόντες στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για την “πολλή και δύσκολη δουλειά που έχουν ήδη κάνει” ευχαρίστησε ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιώργος Πετρίδης.

Ειδικά για την πρόταση ανέφερε πως “προτεραιότητα της διοίκησής μας ήταν και είναι η ανάδειξη του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης. Πρώτη μεγάλη παρέμβαση υπήρξε ο ποδηλατόδρομος. Ακολουθεί η ανάπλαση της περιοχής του βυζαντινού τείχους και της Τσανακλείου Σχολής, και συνεχίζουμε με αυτή την παρέμβαση”.

“Για μεγάλο, αναπτυξιακό έργο που θα βοηθήσει την τοπική αγορά και επιχειρηματικότητα”, μίλησε η κα Κωνσταντινίδου. Ανέδειξε την συνεργασία με την τοπική αυτοδιοίκηση και ειδικά για την περιοχή παρέμβασης, έκανε λόγο για μία ιστορική περιοχή με πολλές επιχειρήσεις που “θα λάβουν μεγάλη ανάπτυξη μετά την παρέμβαση”. Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση του προγράμματος είναι είτε η ύπαρξη ενός πεζόδρομου, είτε η δημιουργία νέου. Τέλος η πρόεδρος των εμπόρων έσπευσε να πει πως “οι επιχειρήσεις δεν θα δώσουν ούτε ένα ευρώ. Τα χρήματα είναι ευρωπαϊκά και θα τα διαχειριστεί ο Εμπορικός Σύλλογος”.

Την ανάγκη η περιοχή παρέμβασης να αναπλαστεί και να αποκτήσει αυτό που λείπει τόσα χρόνια, επισήμανε ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΣ Ανέστης Βαφειάδης και μίλησε για “μεγάλης σημασίας έργο με πολλαπλασιαστικά οφέλη στην επισκεψιμότητα και στην οικονομική τόνωση της αγοράς”.


Για ένα “Ανοιχτό Κέντρο Εμπορίου” συνεργάστηκαν ο Δήμος Κομοτηνής και ο Εμπορικός Σύλλογος, με την υποστήριξη και της Ομοσπονδίας Εμπορικών, Βιοτεχνικών και Επαγγελματικών Σωματείων Ροδόπης, προσδιορίζοντας ως περιοχή-«στόχο» την ευρύτερη περιοχή των οδών γύρω από την Ερμού. Πρόκειται για την περιοχή που οριοθετείτε από τις οδούς Ανδρούτσου, Ορφέως, Ερμού Συντάγματος Κρητών, Βασ. Παύλου, πλατεία Ηφαίστου, Κανάρη, Κοραή. Στο τμήμα αυτό της πόλης, διατηρούνται σημαντικά κτίρια και μνημεία όπως, ο πύργος του Ρολογιού, το Γενί Τζαμί, αλλά και τα μικρά παραδοσιακά κτίσματα της αγοράς των εργαστηρίων σιδήρου. Η επιλεχθείσα περιοχή πληροί τις προϋποθέσεις που τίθενται από την πρόσκληση και εξυπηρετεί πλήρως τους σκοπούς της.

Στο πλαίσιο της πράξης ο Δήμος Κομοτηνής θα πραγματοποιήσει την ανάπλαση της οδού Κανάρη και πέριξ οδών. Η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την αναβάθμιση του εμπορικού δρόμου με την διαπλάτυνση των πεζοδρομίων στο μέγιστο δυνατό και την διατήρηση του οδοστρώματος σε 3.50m πλάτος με οριοθετημένες θέσεις στάθμευσης και θέσεις φορτοεκφόρτωσης.

Επίσης η ανάπλαση συμπεριλαμβάνει την διατήρηση του γρανιτικού παραδοσιακού λιθόστρωτου στην περιοχή του οδοστρώματος και την αντικατάσταση των λευκών πλακών πεζοδρομίων με γρανιτικούς κυβόλιθους (γκρί), κεραμικό κυβόλιθο, μάρμαρο. Σε τμήματα των οδών της περιοχής παρέμβασης θα γίνει αντικατάσταση των (διάφορων) υλικών επιστρώσεων πεζοδρομίου με γρανιτικό κυβόλιθο και των μπετονένιων κρασπεδορείθρων με μαρμάρινα. Οι διαστάσεις των πεζοδρομίων και των δρόμων θα διατηρηθούν στις σημερινές τους διαστάσεις.

Επιπλέον στο πλαίσιο της πράξης ο δήμος Κομοτηνής θα προμηθευτεί συστήματα έξυπνης πόλης, ήτοι:
• Συστήματα παροχής ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο (free wifi για τους επισκέπτες).
• Συστήματα έξυπνου οδοφωτισμού.
• Συστήματα τηλεχειρισμού δημόσιων υποδομών και δικτύων της περιοχής παρέμβασης.

Ο συνδικαιούχος Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής θα προβεί στην ανάδειξη της ταυτότητας της περιοχής με την προμήθεια εξοπλισμού για της επιχείρησης της περιοχής παρέμβασης, καθώς και στην προβολή και προώθηση της περιοχής.

Το μέγιστο ύψος της χρηματοδότης ανέρχεται στο 1,9 εκ. ευρώ.
Ο Δήμος θα διαχειριστεί το 1,5 εκ. για έργα ανάπλασης και εξωραϊσμού των δημόσιων χώρων, όπως διαπλάτυνση και κατασκευή πεζοδρόμων, μετατροπή των δρόμων σε ήπιας κυκλοφορίας, κατασκευή υπαίθριων πολιτιστικών-αθλητικών εγκαταστάσεων, παιδικών χαρών και χώρων ανάπαυσης, ανάπλαση πλατειών, υπογειοποίηση καλωδίων κοινής ωφέλειας, παρεμβάσεις προσβασιμότητας ΑμεΑ, εγκατάσταση wi-fi και συστημάτων έξυπνου οδοφωτισμού, αντικατάσταση και προμήθεια βυθιζόμενων κάδων απορριμμάτων, προμήθεια συστημάτων έξυπνης διαχείρισης απορριμμάτων.

Ο Εμπορικός Σύλλογος θα έχει στη διάθεσή του μέχρι και 400.000 ευρώ για την επιδότηση με 2.000 ανά συμμετοχή, των επαγγελματιών που με τη συναίνεσή τους θα περιληφθούν στη δράση – και οι οποίοι φτάνουν σήμερα περίπου τις 70 – προκειμένου να ανακαινίσουν τις προσόψεις των καταστημάτων τους έτσι ώστε αυτές να χαρακτηρίζονται από ομοιόμορφα γνωρίσματα – υπό την έγκριση της Εφορείας Νεοτέρων Μνημείων.

Η προθεσμία υποβολής προτάσεων, λήγει στις 5 Νοεμβρίου. Το πρόγραμμα έχει χρόνο υλοποίησης έως το 2023.

ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ “ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΕΜΠΟΡΙΟΥ”
Ο Εμπορικός Σύλλογος Κομοτηνής σε συνεργασία με το Δήμο Κομοτηνής προσκαλεί τα μέλη του στην ενημερωτική συνάντηση με θέμα: “Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου”, την Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2018 και ώρα 19.00 στην αίθουσα του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ροδόπης στην οδό Βασιλέως Γεωργίου 2, Κομοτηνή.

Στην ημερίδα εκπρόσωποι του Δήμου και του Συλλόγου θα παρουσιάσουν τις προτάσεις τους όσον αφορά τις παρεμβάσεις τους στο δημόσιο χώρο και τις επιχειρήσεις αντίστοιχα που προτίθενται να υποβάλλουν προς χρηματοδότηση στην πρόσκληση του ΕΠΑνΕΚ με σκοπό τη δημιουργία Ανοικτού Κέντρου Εμπορίου (περιοχή παρέμβασης) στη πόλη της Κομοτηνής. Κρίνεται απαραίτητη η παρουσία όλων των εμπόρων της υπό διαμόρφωση περιοχής παρέμβασης (παραδοσιακή αγορά – ιστορικός τόπος) για να συζητηθούν όλες οι σχετικές λεπτομέρειες προκειμένου να κατατεθεί πρόταση στο πρόγραμμα.

Δήμητρα Συμεωνίδου