GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Α. Δημοσχάκης: Η Κυβέρνηση αρνείται την ψήφο στους Έλληνες του Εξωτερικού!

Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού και την επίμονη άρνηση της Κυβέρνησης να συζητήσει το Σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει...


Για το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού και την επίμονη άρνηση της Κυβέρνησης να συζητήσει το Σχέδιο Νόμου που έχει καταθέσει δύο φορές η Ν Δ, για τις κυβερνητικές αστοχίες στο θέμα του Σχολείου του Μονάχου, αλλά και για την ένταξη της Ίμβρου και της Τενέδου στη νέα «θαλάσσια Εγνατία» αναφέρθηκε σε παρέμβασή του χθες (11/10) στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Αποδήμου Ελληνισμού ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ Αναστάσιος Δημοσχάκης.

Συγκεκριμένα είπε ότι:

• Η Κυβέρνηση αρνείται πεισματικά να συζητήσει το θέμα της ψήφου των Ελλήνων του Εξωτερικού, παρά το γεγονός ότι η Ν Δ έχει καταθέσει δύο φορές σχετικό Σχέδιο Νόμου.

• Η Αξιωματική Αντιπολίτευση έχει ζητήσει με γραπτό αίτημα την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ίδιο θέμα, το σχετικό αίτημα όμως δεν έχει γίνει δεκτό από το Προεδρείο της Βουλής.

• Ζητάμε από τους Έλληνες του Εξωτερικού να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας, αλλά αρνούμαστε να τους δώσουμε αυτό το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμά τους.

• Είναι σημαντικός ο ρόλος του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (ΣΑΕ) ως βασικού διαύλου επικοινωνίας του ελληνικού κράτους με τον Οικουμενικό Ελληνισμό γι’ αυτό και πρέπει να σταλεί στην αρμόδια Επιτροπή μας το σχετικό Σχέδιο Νόμου για την περαιτέρω μελέτη του.

• Οι άστοχοι κυβερνητικοί χειρισμοί οδήγησαν στο να χάσουμε το Σχολείο του Μονάχου, ένα κεκτημένο δικαίωμα κι ένα κεκτημένο περιουσιακό στοιχείο του Ελληνικού Κράτους .

• Το Υπουργείο Ναυτιλίας έκανε… μισή δουλειά στο θέμα της νέας «θαλάσσιας Εγνατίας», που ο ίδιος ανέδειξε, καθώς προκήρυξε μόνο ένα δρομολόγιο ανά Εβδομάδα, για 3 μήνες του θέρους γεγονός που καθιστά τη γραμμή μη βιώσιμη και χωρίς κανένα επενδυτικό ενδιαφέρον.

• Στο άμεσο μέλλον και μόλις στεριωθεί η νέα «θαλάσσια Εγνατία» θα πρέπει να ενταχθούν σε αυτή η Ίμβρος και η Τένεδος, όπως αποτελεί η πάγια επιθυμία των Ιμβρίων και Τενεδίων που διαμένουν στην Ελλάδα, με τη σύναψη διμερούς συμφωνίας με τη γειτονική χώρα για ένα νησιωτικό σημείο εισόδου και εξόδου.

Δείτε την παρέμβασή του στο παρακάτω link https://www.youtube.com/watch?v=vvIYs5NqyKk&t

Αναλυτικά η παρέμβασή του

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ακούσαμε σήμερα τον κύριο Υφυπουργό να μας παρουσιάζει τις προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής για την ομογένειά μας. Νομίζω ότι αποτελεί κοινό παρονομαστή όλων των βουλευτών που απαρτίζουν την Ειδική Μόνιμη Επιτροπή, η σύσφιξη των σχέσεών μας με τον οικουμενικό ελληνισμό. Το θέμα, όμως, είναι να δείχνουμε αυτό το ενδιαφέρον και στην πράξη και να μην μένουμε μόνο στα λόγια. Δυστυχώς, η Κυβέρνηση δεν έχει αποδείξει έμπρακτα το ενδιαφέρον της για τους Έλληνες του εξωτερικού και αυτό φαίνεται από το γεγονός ότι αρνείται να συζητήσει το σχέδιο νόμου που έχει καταθέσει δύο φορές από το 2016 η Ν.Δ. για την ψήφο Ελλήνων του εξωτερικού.

Επίσης, ζήτησε με γραπτό αίτημα την προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για το ίδιο θέμα, πλην όμως, ακόμη δεν έγινε δεκτό το αίτημά μας από το Προεδρείο της Βουλής. Μιλάμε για όσους έχουν ελληνική υπηκοότητα, ελληνικό διαβατήριο, ελληνική ταυτότητα, ελληνικό Α.Φ.Μ., έχουν υπηρετήσει στις Ένοπλες Δυνάμεις σε ό,τι αφορά τους άνδρες, έχουν μόνιμη κατοικία στο εξωτερικό, εργάζονται εκεί για οποιαδήποτε αιτία και θα μπορούν να ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές στις διπλωματικές μας εκπροσωπήσεις, όπου και αν βρίσκονται. Αν δεν δώσουμε αυτό το απλό, αλλά και συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στους Έλληνες του εξωτερικού, το λιγότερο είμαστε άδικοι εκ μέρους μας.

Θέλουν να έρθουν να επενδύσουν στη χώρα μας και να βοηθήσουν στην επανεκκίνηση της οικονομίας μας, αλλά εσείς τους αρνείστε το αναφαίρετο δικαίωμα της ψήφου, παρόλο που σας το έχει ζητήσει η Παγκόσμια Διακοινοβουλευτική Ένωση Ελληνισμού, όπως και άλλοι σύλλογοι του εξωτερικού. Είναι εμφανές ότι φοβάται η παρούσα Κυβέρνηση, όπως αυτή είναι συγκροτημένη, την ετυμηγορία τους. Θέλετε να αποφύγετε την κρίση των νέων ανθρώπων, που, εξαιτίας των πολιτικών σας, εγκατέλειψαν τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια. Σε τέτοια ζητήματα, όμως, δεν χωρούν μικροπολιτικές σκοπιμότητες. Για αυτό και ο Πρόεδρός μας έχει δεσμευτεί ότι αυτό το νομοσχέδιο θα είναι από τα πρώτα που θα ψηφίσει η νέα κυβέρνηση της Ν.Δ. όταν αυτή συγκροτηθεί.


Σήμερα, πολύ απλά, όπως πάντα, η Κυβέρνηση αυτή ασκεί μυστική πολιτική. Μας αιφνιδίασε με την τοποθέτηση του ο κύριος Υφυπουργός. Μας είπε ότι επισκέφθηκε το Υπουργείο Εσωτερικών. Το είπε χαμηλόφωνα. Παρότι ξέρει το λόγο καλά, εγώ δεν μπόρεσα να καταλάβω και δεν αντελήφθη τι εννοούσε. Πήγε στο Υπουργείο Εσωτερικών προκειμένου να δει την προετοιμασία που αυτήν τη στιγμή παρατηρείται ενόψει των εκλογών του Μαΐου, που θα ψηφίσουν οι Έλληνες του εξωτερικού στο πλαίσιο των Ευρωεκλογών ή πήγε και συζήτησε κάτι άλλο, ένα νομοσχέδιο το οποίο, ενδεχομένως, συντάσσεται για την ψήφο, όπως είπε, των Ελλήνων του εξωτερικού;

Θα ήθελα, παρακαλώ, να τοποθετηθεί και να διευκρινίσει, προκειμένου να γίνει και από μας κατανοητή η επίσκεψη η οποία έχει πραγματοποιήσει.

Επίσης, σημαντικό ρόλο για τη δημιουργία ενός βασικού διαύλου επικοινωνίας του ελληνικού κράτους με τον Ελληνισμό του εξωτερικού παίζει το Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, όπως τοποθετήθηκε και ο ίδιος ο Υφυπουργός.

Πρέπει να μετεξελιχθεί σε μια ουσιαστική πλατφόρμα συνεργασίας με τους Έλληνες του εξωτερικού, ώστε να καταστεί δυνατή η καλώς εννοούμενη εκμετάλλευση των υγιών δυνάμεων του Οικουμενικού Ελληνισμού.

Έχετε πει ότι θα φέρετε σχέδιο νόμου, κύριε Υφυπουργέ. Νομίζω ότι πρέπει να μας το στείλετε να το σχολιάσουμε, να το μελετήσουμε και να κάνουμε προτάσεις. Είναι προς την σωστή κατεύθυνση η πρότασή μας και όταν με το καλό τοποθετηθούν όλα τα κόμματα, το φέρνετε πλέον με νέα ανασύνταξη στην αρμόδια Επιτροπή.

Επίσης, η εμπειρία αυτής της Επιτροπής μας έχει διδάξει ότι πρέπει να έχουμε ανοιχτά τα αυτιά μας στα αιτήματα των Ελλήνων του εξωτερικού για να μην υποστούμε άλλους τραυματισμούς, όπως συνέβη με το σχολείο του Μονάχου.

Εκεί, μάλιστα, είχαμε μεγάλη αποτυχία. Έχουμε καθυστερήσει και έχουμε χάσει ένα κεκτημένο δικαίωμα. Το υπογραμμίζω «κεκτημένο δικαίωμα» και «κεκτημένο περιουσιακό στοιχείο», αλλά, δυστυχώς, το χάσαμε εξαιτίας των άστοχων πολιτικών που εφήρμοσε η παρούσα Κυβέρνηση.

Μάλιστα, θα ήθελα να πω, κύριε Υφυπουργέ, ότι στην ίδια χώρα, τη Γερμανία, έχουμε τελευταία ορισμένες αναταράξεις πάνω στα θέματα τα εκπαιδευτικά. Ίσως να γνωρίζετε περισσότερα πράγματα εσείς που είστε και καθ’ ύλη αρμόδιος Υφυπουργός για τα θέματα της Ελληνικής Ομογένειας και να μπορείτε να μας πείτε και περισσότερα.

Θα ήθελα να τοποθετηθώ σε αυτό το οποίο μιλήσατε, για τα δύο πονεμένα νησιά, την Ίμβρο και την Τένεδο. Έχω αναδείξει κοινοβουλευτικά την αναγκαιότητα της νέας θαλάσσιας Εγνατίας, που θα φεύγει ένα φεριμπότ τη μια μέρα να πηγαίνει στη Σαμοθράκη, τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη και να επανακάμπτει, ούτως ώστε να «κουμπώσει» με τη νέα οδική Εγνατία.

Δυστυχώς, ο αρμόδιος Υπουργός ενέκρινε μεν αυτό το ακτοπλοϊκό δρομολόγιο αλλά μόνο για μια φορά την εβδομάδα και για τρεις μήνες. Στο πλαίσιο της επίκαιρης ερώτησής μου, που συζητήθηκε στην Ολομέλεια, του είπα «Εάν σας χαρίσουμε ένα φεριμπότ, θα το διαθέσετε σε αυτό το δρομολόγιο που εσείς αποφασίσατε;».

Δεν υπάρχει κανένας επενδυτής, κανένας ιδιοκτήτης, ο οποίος θα χαρίσει κατ’ αυτόν τον τρόπο, διότι μετά, τους υπόλοιπους εννέα μήνες, που θα το διαθέσει;

Όταν πια στεριωθεί ένα τέτοιο δρομολόγιο μπορούμε, κύριε Υφυπουργέ, μέσα από μια διμερή συμφωνία με τη γειτονική χώρα να συναποφασίσουμε για ένα σημείο εισόδου – εξόδου νησιωτικό και έτσι στην πορεία του αυτό το καράβι να πάρει και τα δύο πονεμένα νησιά, την Ίμβρο και την Τένεδο.

Θυμάμαι από νέος αξιωματικός των υπηρεσιών αλλοδαπών, την αρχή της δεκαετίας του 80, έλεγαν οι Ίμβριοι και οι Τενέδιοι ότι θα ήθελαν να πηγαίνουν στην ιδιαίτερη πατρίδα τους μέσα από ελληνικό λιμάνι.

Νομίζω ότι θα πρέπει αυτή την επιθυμία το ελληνικό κράτος, κάποια στιγμή, να την ικανοποιήσει.

Με αυτή τη γενική τοποθέτηση κλείνω την παρέμβασή μου, κύριε Πρόεδρε και σας ευχαριστώ για την προσοχή σας.
Ευχαριστώ.