GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» η αιγοπροβατοτροφία της Περιφέρειας και του νομού.

Αθανάσιος Λουκμακιάς:


Αθανάσιος Λουκμακιάς:

«Οι απώλειες στην κτηνοτροφία της περιοχής από τη μείωση των τιμών για το πρόβειο γάλα είναι τεράστιες. Δυστυχώς, οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι ακόμη πιο δυσοίωνες…»

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» η αιγοπροβατοτροφία της Περιφέρειας και του νομού

Σε κρίσιμο «σταυροδρόμι» βρίσκεται η αιγοπροβατοτροφία της Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης και της Ξάνθης ειδικότερα, αφού η τροχιά συρρίκνωσης στην οποία έχει εισέλθει, όπως προειδοποιεί ο πρόεδρος του κτηνοτροφικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς, σηματοδοτεί την αντίστροφη μέτρηση για τον κλάδο.

Ήδη, όπως ο ίδιος επισημαίνει, αρκετοί είναι οι κτηνοτρόφοι του νομού, οι οποίοι πουλάνε τα ζώα τους, λόγω των στενών περιθωρίων κέρδους από το γάλα που παράγουν, καθώς η τιμή του ακολουθεί καθοδική πορεία. Μάλιστα, σύμφωνα με εκτιμήσεις που υπάρχουν, αναμένεται ακόμη μεγαλύτερη πτώση για το 2019, τη στιγμή που για τη χρονιά που ακόμη διανύουμε, η μείωση της τιμής για το πρόβειο γάλα είναι 30% πιο κάτω.

«Οι απώλειες στην κτηνοτροφία της περιοχής από τη μείωση των τιμών για το πρόβειο γάλα είναι τεράστιες. Δυστυχώς, οι προβλέψεις για τη νέα χρονιά είναι ακόμη πιο δυσοίωνες. Η πτώση οφείλεται στις τεράστιες και ανεξέλεγκτες εισαγωγές ξένου γάλακτος, κυρίως πρόβειου, στη χώρα…» αναφέρει ο κ. Αθ. Λουκμακιάς, σχετικά με τους λόγους της «συρρίκνωσης» του κλάδου της Περιφέρειας, τα τελευταία χρόνια.

Αναλυτικότερα, σημειώνει ο ίδιος, τεράστιες ποσότητες ξένου πρόβειου γάλακτος, κυρίως από τη Ρουμανία και την Ιταλία, περνάνε από τα σύνορα καθημερινά, αφού οι έλεγχοι είναι σχεδόν ανύπαρκτοι στα ελληνικά τελωνεία.

«Με τις ευλογίες της κυβέρνησης, οι βιομηχανίες γάλακτος «βαφτίζουν» ελληνικό το ξένο πρόβειο γάλα, με το οποίο στη συνέχεια φτιάχνουν ελληνική φέτα. Όπως γνωρίζουμε, ο νόμος είναι σαφής, η φέτα γίνεται μόνο με ελληνικό και όχι με εισαγόμενο γάλα. Με ξένο γάλα μπορούν να φτιάχνουν μόνον τα γιαούρτια και όχι τη φέτα, σύμφωνα με αυτά που ισχύουν από την προβλεπόμενη νομοθεσία. Με αυτό τον τρόπο, το ελληνικό γάλα, δυστυχώς, χάνει την αξία του…» συμπληρώνει ο κ. Αθ. Λουκμακιάς. Ενώ, όπως υπογραμμίζει παράλληλα, ενδεικτικά της ανεξέλικτης κατάστασης με τις παράνομες ελληνοποιήσεις ξένου γάλακτος είναι τα στοιχεία του αρμόδιου υπουργείου, τα οποία ενώ κάνουν λόγο για μείωση του ζωικού κεφαλαίου στη χώρα, κυρίως στην περιοχή της Θράκης λόγω διαφόρων ζωονόσων που το έχουν αποδεκατίσει, ταυτόχρονα αναφέρουν αύξηση στην παραγωγή του γάλακτος, κάτι που εκ των πραγμάτων, όπως τονίζει, είναι εντελώς παράδοξο.

«Πώς γίνεται από τη μια να συρρικνώνεται το ζωικό κεφάλαιο και από την άλλη να αυξάνεται η παραγωγή γάλακτος; Τα στοιχεία αυτά μάλιστα παρουσιάζονται από το αρμόδιο υπουργείο, χωρίς το τελευταίο να διερωτάται για το εντελώς παράδοξο του θέματος…» σχολιάζει επίσης ο κ. Αθ. Λουκμακιάς.

Ο ίδιος και με την ιδιότητα μέλους στη διοίκηση του ΣΕΚ, ζητά από τους αρμόδιους παράγοντες περισσότερους ελέγχους στα γάλατα που έρχονται ανεξέλεγκτα από άλλες χώρες. Ενώ, προωθεί, μεταξύ άλλων και το θέμα, να μπορούν να βγαίνουν σε ταμείο ανεργίας όσοι κτηνοτρόφοι αναγκάζονται, λόγω των οικονομικών συνθηκών, να αποχωρούν από τον κλάδο μένοντας άνεργοι, όπως γίνεται δηλαδή και με άλλα επαγγέλματα.