GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Καθαρισμός κουρτίνας: όλα τα μυστικά που πρέπει να ξέρετε!

Φτάνει η ώρα που θα πρέπει να προετοιμάσουμε τι σπίτι για το χειμώνα. Μετά την αντικατάσταση των χαλιών , το μεγάλο κεφάλαιο λέγεται: ...


Φτάνει η ώρα που θα πρέπει να προετοιμάσουμε τι σπίτι για το χειμώνα. Μετά την αντικατάσταση των χαλιών , το μεγάλο κεφάλαιο λέγεται: κουρτίνες. Οι κουρτίνες μαζεύουν πολλή σκόνη κυρίως όταν αφήνουμε τα παράθυρα ανοιχτά ενώ μαζεύονται πάνω τους πολλά ακάρεα.

Γι’ αυτό πρέπει έτσι κι αλλιώς να τις πλένουμε 2-3 τρεις φορές το χρόνο. Οι κουρτίνες της κουζίνας και των παιδικών δωματίων πρέπει να πλένονται συχνότερα γιατί λερώνουν περισσότερο.

Πώς πλένω τις κουρτίνες ανάλογα με το ύφασμά τους:
  • Τις κουρτίνες από συνθετικό ύφασμα που δεν χρειάζονται σιδέρωμα, τις πλένουμε με χλιαρή σαπουνάδα, τις ξεπλένουμε και τις κρεμάμε στη σκιά για να στεγνώσουν, χωρίς όμως να τις στύψουμε.
  • Σε περίπτωση που δεν γνωρίζουμε αν οι κουρτίνες μας ξεχειλώνουν και είναι πολύ ακριβό το ύφασμα, τις διπλώνουμε, τις τρυπώνουμε γύρω γύρω και ρίχνουμε μια χούφτα αλάτι στη λεκάνη που τις πλένουμε.
  • Τις μάλλινες ή μεταξωτές κουρτίνες τις πλένουμε επίσης με χλιαρή σαπουνάδα, τις ξεπλένουμε με χλιαρό νερό και τις απλώνουμε χωρίς να τις στύψουμε.
  • Οι βαμβακερές και οι λινές κουρτίνες μπορούν να πλυθούν με πολύ ζεστό νερό, αλλά όχι καυτό, αν είναι χρωματιστές. Μπορείτε εάν θέλετε να τις στύψετε.
  • Καθαρίζουμε τις βελούδινες κουρτίνες με ηλεκτρική σκούπα ή μαλακή βούρτσα. Αν δεν είναι πολύ καινούργιες, τις περνάμε με ένα σφουγγάρι ελαφρώς υγρό και καλά στυμμένο, ακολουθώντας την κατεύθυνση που έχει το χνούδι τους.

Πλένονται στο πλυντήριο;
Οι περισσότερες κουρτίνες πλένονται ασφαλώς και στο πλυντήριο, απλώς θα πρέπει να προσέξετε πώς θα τις βάλετε στο πλυντήριο και τι πρόγραμμα θα διαλέξτε.

Υπάρχει ένα μυστικό για να μην χαλάνε να μην ζαρώνουν και να είναι εύκολο το σιδέρωμα. Πρόσεξε να βάζεις τις κουρτίνες διπλωμένες μέσα στο πλυντήριο και να τις πλένεις σε χαμηλή θερμοκρασία.

Πώς να τις σιδερώσω;
Κατ’ αρχήν οι λεπτές κουρτίνες δε χρειάζονται σιδέρωμα. Έτσι, μπορούμε αμέσως μετά το πλύσιμο να τις κρεμάσουμε απευθείας στο κουρτινόξυλο, ώστε να στεγνώσουν κρεμασμένες! Σε 30 λεπτά θα έχουν στεγνώσει και εσείς δεν θα έχετε κουραστεί καθόλου

Κατά τα άλλα, εφόσον οι κουρτίνες μας χρειάζεται αν σιδερωθούν, συμβουλευόμαστε πάντα την ετικέτα του ρούχου για την σωστή θερμοκρασία σιδερώματος. Σύμφωνα με αυτή ρυθμίζουμε και το σίδερό μας. Σιδερώστε με προσοχή, χωρίς να αφήνουμε το σίδερο πολλή ώρα σε ένα σημείο του ρούχου για να μην καεί. Εάν κάποιο τσαλάκωμα επιμένει ψεκάζουμε με λίγο νερό και ξαναπατάμε με το σίδερο από πάνω.

Extra tip για να μη χρειάζονται σιδέρωμα:
Όταν θα βάλετε την κουρτίνα σας στο πλυντήριο, ρίξτε μέσα σε αυτό και το μπολ με τα παγάκια. Έπειτα αφήστε την να πλυθεί κανονικά. Με αυτόν τον μαγικό τρόπο η κουρτίνα σας δεν πρόκειται να τσαλακωθεί.