GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Α. Δημοσχάκης: Το έγκλημα καλπάζει και απειλεί τους πολίτες

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανάγκη να υπ...

Γραπτή Ερώτηση προς τους Υπουργούς Δικαιοσύνης και Προστασίας του Πολίτη σχετικά με την έξαρση της εγκληματικότητας και την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένες αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης και την οποία συνυπέγραψαν ο Τομεάρχης Δικαιοσύνης και Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.

Το δελτίο εγκληματικότητας αυξάνεται καθημερινά, με γεωμετρική πρόοδο και τα τελευταία κυρίως δύο χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ συνοδεύεται από φαινόμενα ακραίας βίας σε βάρος πολιτών, ακόμη και μέσα στην κατοικία τους ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας τους!

Ο Ποινικός Κώδικας χρήζει βελτιώσεων και τροποποιήσεων προκειμένου να ανταποκριθεί στα νέα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων και να προστατέψει τους ενοίκους από τις επιθέσεις που δέχονται.

Κατ’αρχάς το Νομικό μας Σύστημα και ειδικότερα ο Ποινικός Κώδικας στις διατάξεις που αναφέρονται στην Άμυνα (Άρθρο 22 και επόμενα), αντιμετωπίζει τον ένοικο και τον εισβολέα στην κατοικία σχεδόν με τον ίδιο τρόπο!

Θα ήταν αποτρεπτικό για τους εισβολείς-κακοποιούς, αν ο ένοικος εθεωρείτο ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση νόμιμης άμυνας, άνευ όρων, έναντι οποιουδήποτε εισβολέα στο σπίτι του με σκοπό τη ληστεία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη.

Στο άρθρο 22, παρ. 3 του Ποινικού Κώδικα θα μπορούσε να υπάρξει διευκρίνιση του όρου «λοιπές περιστάσεις», με μια ειδική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης στην κατοικία ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας, ώστε η διάταξη να προστατεύει περισσότερο τον αμυνόμενο στον χώρο του.

Ανάλογη παρέμβαση είναι ίσως σκόπιμη και στο άρθρο 23 εδάφιο β. το οποίο ορίζει: «Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενήργησε μ’ αυτό τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση». Πρέπει να προστεθεί στο τέλος: «,κυρίως αν η επίθεση έγινε στην κατοικία του ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας του».

Ένα άλλο μέτρο που χρήζει γενικότερης αναθεώρησης είναι το ζήτημα της γενικευμένης αναστολής των ποινών.


Πρέπει να επισημανθεί ότι για τα εγκλήματα που αφορούν άσκηση βίας κατά προσώπων εντός της κατοικίας τους ή του ιδιωτικού κλειστού χώρου εργασίας τους, από εισβολείς-κακοποιούς με σκοπό κλοπή, ληστεία ή άλλη αξιόποινη πράξη, η ποινή δεν μετατρέπεται και δεν αναστέλλεται σε καμία περίπτωση.

Σκόπιμο θα ήταν επίσης να θεσπισθεί διάταξη, με την οποία να καθίσταται κακουργηματική πράξη η διάπραξη αδικήματος με εισβολή στον χώρο κατοικίας ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας προσώπων, εφόσον το αδίκημα διαπράττεται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δράστη ή των δραστών.

Οι Βουλευτές ρωτάνε μεταξύ άλλων τους Υπουργούς αν σκοπεύουν να επιφέρουν βελτιώσεις – παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα, σύμφωνα με τα παραπάνω χαρακτηριστικά.

Επίσης αν θα υπάρξει μια γενικότερη αναθεώρηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την αναστολή και την μετατροπή των ποινών, και ιδίως για αδικήματα που διαπράττονται με εισβολή στους χώρους κατοικίας ή στους ιδιωτικούς κλειστούς χώρους εργασίας.

Το συγκεκριμένο θέμα ο Βουλευτής Έβρου είχε αναπτύξει σε σχετικό άρθρο που φιλοξένησε η ιστοσελίδα ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (σχετικό link http://www.dimoschakis.gr/?p=9890 )

Αναλυτικά η Ερώτηση
«Η έξαρση της εγκληματικότητας τα τελευταία κυρίως δύο χρόνια της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – Α-ΝΕΛ συνοδεύεται από φαινόμενα ακραίας βίας εις βάρος πολιτών, ακόμη και μέσα στην κατοικία τους ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας τους.

Το δελτίο εγκληματικότητας αυξάνεται καθημερινά, με γεωμετρική πρόοδο.

Δεν μπορούμε να παραβλέψουμε ότι ο τρόπος άσκησης της εξουσίας από τους ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ,σε θέματα ασφάλειας, λειτουργεί ως ανατροφοδότης της περαιτέρω διολίσθησης σε φαινόμενα ανομίας και εγκληματικότητας.

Το κέντρο της Πρωτεύουσας, οι γειτονιές της, αλλά κι όλες οι πόλεις της Χώρας έχουν εξελιχθεί σε ορμητήρια παρανομίας, με την εξοργιστική ανοχή της κυβέρνησης, που προσλαμβάνει χαρακτήρα συνενοχής.

Το αποτέλεσμα είναι οι πολίτες να αναζητούν, δυστυχώς, τρόπους αυτοπροστασίας, απέναντι στη δράση των κακοποιών.

Μερικές από τις αιτίες της αύξησης της εγκληματικότητας είναι το κλίμα γενικής ανομίας που επικρατεί, η χαλαρή εφαρμογή του Νόμου, η οικονομική κρίση, η μεταβολή της σύνθεσης του πληθυσμού, η υποχώρηση της κοινωνικής συνοχής, κ.λ.π.

Ο Ποινικός Κώδικας χρήζει βελτιώσεων και τροποποιήσεων για να ανταποκριθεί στα νέα χαρακτηριστικά των εγκλημάτων και να προστατέψει τους ενοίκους από τις επιθέσεις που δέχονται.

Κατ’αρχάς το Νομικό μας Σύστημα και ειδικότερα ο Ποινικός Κώδικας στις διατάξεις που αναφέρονται στην Άμυνα (Άρθρο 22 και επόμενα), αντιμετωπίζει τον ένοικο και τον εισβολέα στην κατοικία σχεδόν με τον ίδιο τρόπο!

Θα ήταν αποτρεπτικό για τους εισβολείς-κακοποιούς, αν ο ένοικος εθεωρείτο ότι βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση νόμιμης άμυνας, άνευ όρων, έναντι οποιουδήποτε εισβολέα στο σπίτι του με σκοπό τη ληστεία ή οποιαδήποτε άλλη αξιόποινη πράξη. Ίσως να υπάρξουν ορισμένα ακραία περιστατικά, αλλά φαίνεται πιο δίκαιο η υπερβολή να είναι από την πλευρά του αμυνομένου, παρά από την πλευρά του επιτιθεμένου κακοποιού.


Ως αναγκαία προσθήκη κρίνεται και μια πιο ήπια παρέμβαση στο άρθρο 22 παρ. 3 θα μπορούσε να έχει αποτρεπτικό αποτέλεσμα. Η παράγραφος 3 ορίζει ότι: «Το αναγκαίο μέτρο της άμυνας κρίνεται από το βαθμό της επικινδυνότητας της επίθεσης, από το είδος της βλάβης που απειλούσε, από τον τρόπο και την ένταση της επίθεσης και από τις λοιπές περιστάσεις».

Αν προστεθεί η ακόλουθη ρητή διευκρίνιση του όρου «λοιπές περιστάσεις» με ειδική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης στην κατοικία ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας, η διάταξη θα προστατεύει περισσότερο τον αμυνόμενο στον χώρο του, ήτοι: «Ιδιαίτερες περιστάσεις υπέρ του αμυνομένου συνιστούν η εισβολή και η παραμονή του δράστη της επίθεσης στον χώρο της κατοικίας ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο της εργασίας του αμυνομένου, η χρήση καλύμματος, για την κάλυψη ή την αλλοίωση των χαρακτηριστικών του προσώπου του δράστη, η εισβολή και η παραμονή περισσότερων του ενός δραστών στον χώρο της κατοικίας ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο της εργασίας του αμυνομένου και εν γένει οι οποιεσδήποτε ενέργειες από τον δράστη, οι οποίες κατά την κοινή αντίληψη δημιουργούν κατάσταση τρόμου στον αμυνόμενο».

Ανάλογη παρέμβαση είναι ίσως σκόπιμη και στο άρθρο 23 εδάφιο β. το οποίο ορίζει: «Μένει ατιμώρητος και δεν του καταλογίζεται η υπέρβαση, αν ενήργησε μ’ αυτό τον τρόπο εξαιτίας του φόβου ή της ταραχής που του προκάλεσε η επίθεση». Πρέπει να προστεθεί στο τέλος: «, κυρίως αν η επίθεση έγινε στην κατοικία του ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας του».

Ένα άλλο μέτρο που χρήζει γενικότερης αναθεώρησης είναι το ζήτημα της γενικευμένης αναστολής των ποινών. Για τα εγκλήματα που αφορούν άσκηση βίας κατά προσώπων εντός της κατοικίας τους ή του ιδιωτικού κλειστού χώρου εργασίας τους, από εισβολείς-κακοποιούς με σκοπό την κλοπή, ληστεία ή άλλη αξιόποινη πράξη, η ποινή δεν μετατρέπεται και δεν αναστέλλεται σε καμία περίπτωση.

Σκόπιμο θα ήταν επίσης να θεσπισθεί διάταξη, με την οποία να καθίσταται κακουργηματική πράξη η διάπραξη αδικήματος με εισβολή στον χώρο κατοικίας ή στον ιδιωτικό χώρο της εργασίας προσώπων, εφόσον το αδίκημα διαπράττεται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δράστη ή από περισσότερους του ενός δράστες, ανεξάρτητα από τον ποινικό χαρακτηρισμό της αντικειμενικής υπόστασης του διαπραττομένου αδικήματος.

Επειδή, το κλίμα ανομίας και η υποχώρηση του αισθήματος ασφαλείας των πολιτών επιδεινώννται με ταχείς ρυθμούς και επειδή, πρέπει επειγόντως να ληφθούν μέτρα αναχαίτισης του φαινομένου, πριν η κατάσταση γίνει εφιαλτική και μη αναστρέψιμη ερωτάσθε:

1. Έχετε σκοπό να επιφέρετε βελτιώσεις – παρεμβάσεις στον Ποινικό Κώδικα και κυρίως στις διατάξεις που αναφέρονται στην Άμυνα, για την ουσιαστική προστασία των ενοίκων από τις βίαιες αντιδράσεις των νυχτερινών εισβολέων;

2. Θα προχωρήσετε στις απαραίτητες τροποποιήσεις του άρθρων 22 παρ.3 με τη διευκρίνιση του όρου «λοιπές περιστάσεις», με ειδική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης στην κατοικία ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας; Θα προχωρήσετε σε τροποποίηση του άρθρου 23 ε-δάφιο β., όπου πρέπει να προστεθεί στο τέλος: «κυρίως αν η επίθεση έγινε στην κατοικία του ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας του».

3. Πιστεύετε ότι θα ήταν σκόπιμο να θεσπισθεί διάταξη, με την οποία να καθίσταται κακουργηματική πράξη η διάπραξη αδικήματος με εισβολή στον χώρο κατοικίας ή στον ιδιωτικό κλειστό χώρο εργασίας προσώπων, εφόσον το αδίκημα διαπράττεται με καλυμμένα ή αλλοιωμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου του δράστη ή από περισσότερους του ενός δράστες, έστω και αν δεν ασκηθεί βία κατά των θυμάτων;

4. Σκέφτεστε μια γενικότερη αναθεώρηση των διατάξεων του Ποινικού Κώδικα που αφορούν την αναστολή και την μετατροπή των ποινών και ιδίως για αδικήματα που διαπράττονται με εισβολή στους χώρους κατοικίας ή στους ιδιωτικούς κλειστούς χώρους εργασίας με άσκηση ή μη βίας από τους δράστες προς τους ενοίκους ή εργαζομένους!».