GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Τουρκία δείχνει τις πρώτες εικόνες από το υπό κατασκευή πυρηνικό εργοστάσιο στο Ακουγιού

Τις πρώτες εικόνες από τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού έδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η φωτογραφίες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια...


Τις πρώτες εικόνες από τον υπό κατασκευή πυρηνικό σταθμό στο Ακουγιού έδωσαν τα τουρκικά ΜΜΕ. Η φωτογραφίες ελήφθησαν κατά τη διάρκεια επίσκεψης που οργάνωσαν οι τουρκικές αρχές πολιτών που των γύρω περιοχών για να δουν από κοντά το πυρηνικό εργοστάσιο.

Η κατασκευή του σταθμού είχε ανακοινωθεί σε επίσημη τελετή, στις 3 Απριλίου του 2018 κατά την επίσκεψη του Ρώσου προέδρου Β.Πούτιν στην Τουρκία.

Συνολικά 312 άτομα επισκέφθηκαν το χώρο όπου πραγματοποιούνται εργασίες και ενημερώθηκαν από Τούρκους μηχανικούς και επιστήμονες, δύο εκ των οποίων έχουν εκπαιδευθεί στη Ρωσία, από την Rosatom η οποία είναι και υπεύθυνη για την κατασκευή.

Ο σταθμός στο Ακουγιού σχεδιάζεται να είναι έτοιμος το 2022 και το κόστος του εκτιμάται στα 20 δισ.$.

Αρχικά θα διαθέτει μια μονάδα παραγωγής ισχύος 1114 MW, ενώ συνολικά προβλέπεται η κατασκευή ακόμη τριών μονάδων συνολικής ισχύος 4456 MW.

Η κατασκευή του σταθμού έχει φυσικά ανησυχήσει την Κύπρο καθώς βρίσκεται σε απόσταση «αναπνοής» από την επαρχία της Μερσίνας, αλλά φυσικά τα περιθώρια αντίδρασης της Λευκωσίας είναι μηδαμινά.

Η Τουρκία βεβαίως δηλώνει ότι ο σταθμός πρόκειται να χρησιμοποιηθεί για ενεργειακούς σκοπούς και μόνο, αλλά οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Άγκυρας για την απόκτηση πυρηνικών όπλων δεν κρύβονται.

Αναμφισβήτητα ο σταθμός θα χρησιμεύσει ως το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.