GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Α. Δημοσχάκης: Ρεσιτάλ αναλγησίας προς τους μαθητές της Σαμοθράκης!

Ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στη σημερινή (05/10) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης π...


Ο Υπουργός Παιδείας, Κ. Γαβρόγλου, προσπάθησε να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα στη σημερινή (05/10) συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης που κατέθεσε ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης, για το γεγονός ότι αποκλείστηκαν οι μαθητές της Σαμοθράκης από τις ευνοϊκές διατάξεις που προβλέπει το άρθρο 42 του Νόμου 4521/2018.

Ο Υπουργός στάθηκε στο πόσες ημέρες έμειναν κλειστά (!!) τα σχολεία στο Νησί της Νίκης, ενώ είναι εμφανές ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται στο σχετικό άρθρο του Νόμου. Παράλληλα, υποστήριξε ότι δεν του εστάλησαν τα απαραίτητα δικαιολογητικά από την πλευρά του τοπικού Δήμου!


O Βουλευτής από την πλευρά του τόνισε ότι:
  • Η Σαμοθράκη υπέστη ανεπανόρθωτες ζημιές σε υποδομές, κατοικίες, δίκτυα, σχολεία, κτήρια πέρυσι τον Σεπτέμβριο, λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων
  • Οι 16 οικογένειες του Νησιού δεν ζήτησαν ελεημοσύνη, αλλά αυτό που δικαιούνταν. Να συμπεριληφθούν τα παιδιά τους στην ευνοϊκή ρύθμιση της πριμοδότησης των μαθητών πληγεισών περιοχών για την είσοδό τους σε ΑΕΙ και ΑΤΕΙ όπως προβλέπει ο Νόμος .
  • Ο ίδιος κατέθεσε γι’ αυτό το θέμα γραπτή Ερώτηση στις 21 Αυγούστου, για την οποία αδιαφόρησε να απαντήσει ο Υπουργός εντός 25 ημερών ως όφειλε, ενώ και ο Δήμαρχος Σαμοθράκης έθεσε ανάλογο ζήτημα με αίτημά του στις 4 Απριλίου.
  • Με τη στάση του ο Υπουργός για μια ακόμα φορά γυρίζει την πλάτη του στον Έβρο και τη Θράκη.
  • Το άρθρο 42 του Νόμου 4521/2018 που θέτει τις προϋποθέσεις για αυτές τις ευνοϊκές ρυθμίσεις δεν προβλέπει το πόσες ημέρες θα είναι ανοιχτά τα σχολεία, όπως υποστήριξε ο Υπουργός στην πρωτολογία του.
  • Το συγκεκριμένο άρθρο υπογραμμίζει ότι για να ισχύσουν αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις θα πρέπει οι συγκεκριμένες περιοχές να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
  • Ο Υπουργός έφτασε στο σημείο να «καταδικάσει» 16 παιδιά εκ των οποίων τα 10 θα κάνουν χρήση βελτίωσης των μορίων, της θέσης ή της εισόδου σε άλλα Τμήματα Πανεπιστημίων της επιλογής τους !
  • Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα από αυτά τα παιδιά, αν γίνει χρήση του Νόμου, περνάει στη Σχολή Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας. Σε διαφορετική περίπτωση θα φύγει ως νεομετανάστης στη Γερμανία για να γίνει εργάτης.
  • Ένα άλλο παιδί με τη μοριοδότηση που παρέχει ο Νόμος του Υπ. Παιδείας μπαίνει στην Ιατρική Αλεξ/πολης και υλοποιεί το όνειρο της ζωής του.
  • Για να αποκαταστήσει την αδικία οφείλει ο Υπουργός να εκδώσει συμπληρωματική υπουργική απόφαση και να εντάξει τη Σαμοθράκη μαζί με τις υπόλοιπες περιοχές στις οποίες ισχύουν αυτές οι ευνοϊκές ρυθμίσεις.

Αναλυτικά η συζήτηση
ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ :Κύριε Υπουργέ, η Σαμοθράκη πριν από έναν χρόνο υπέστη βιβλικές καταστροφές λόγω ακραίων καιρικών φαινομένων. Το αποτέλεσμα ήταν να υποστούν ανεπανόρθωτες ζημιές σε υποδομές, δίκτυα, σχολεία, κτήρια, επιχειρήσεις αλλά και στις ίδιες τις κατοικίες τους. Το ηθικό των κατοίκων καταρρακώθηκε, κύριε Πρόεδρε, τότε. Έφυγα από την Αθήνα και επισκέφτηκα άμεσα το νησί και διαπίστωσα πραγματικά ότι αυτή η καταστροφή ήταν βιβλική.

Ακόμα μαζεύουν σήμερα τα συντρίμμια τους και προσπαθούν να σταθούν στα πόδια τους. Το ελάχιστο που σας ζήτησαν, κύριε Υπουργέ, δεκαέξι οικογένειες του νησιού ήταν να συμπεριληφθούν τα παιδιά τους στην ευνοϊκή ρύθμιση της πριμοδότησης των μαθητών πληγεισών περιοχών από ακραία καιρικά φαινόμενα για την είσοδό τους στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας στο πλαίσιο των πανελλαδικών εξετάσεων.

Σας το ζήτησε ο τοπικός δήμος με σχετικό αίτημά του από τις 4 Απριλίου. Σας το ζήτησα κι εγώ μέσα από τον κοινοβουλευτικό έλεγχο, καταθέτοντας γραπτή ερώτηση και μάλιστα την ημέρα που εκδώσατε τη σχετική απόφαση. Ήλπιζα να σας προλάμβανα. Οφείλατε να απαντήσετε σε είκοσι πέντε μέρες, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής.

Κύριε Πρόεδρε, αδιαφόρησε ο κύριος Υπουργός και δεν απήντησε σε έναν Βουλευτή του Ελληνικού Κοινοβουλίου, όπως οφείλει σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο. Και μάλιστα υποχρεώθηκα εκ των πραγμάτων, λόγω ευθύνης που με διακρίνει και λόγω αγάπης που έχω στο νησί και την πατρίδα μου, την εκλογική μου περιφέρεια, να καταθέσω επίκαιρη ερώτηση και να φέρω το θέμα αυτό στην Ολομέλεια, ενώ θα μπορούσε να λυθεί με μια απόφαση συμπληρωματική ή ακόμα και να καθυστερούσε για μία μέρα σε ό,τι αφορά στην έκδοση της σχετικής απόφασης.


Σήμερα θα πρέπει να εξηγήσετε πάνω απ’ όλα σε όλους τους πολίτες της Σαμοθράκης, κυρίως στα παιδιά και τις οικογένειές τους, για ποιο λόγο δεν τους συμπεριλάβατε στην απόφαση που εκδώσατε, όπως κάνατε με τα παιδιά της Μάνδρας, της Νέας Περάμου και της Κω. Δεν ζητούν χάρη, αλλά ούτε ελεημοσύνη. Ζητούν αυτό που δικαιούνται βάσει του ν. 4521/2018, όπως προβλέπεται στο σχετικό άρθρο 42 το οποίο υπερψήφισε όλη η Βουλή των Ελλήνων.

Δυστυχώς εσείς στρέφετε για μια ακόμα φορά, κύριε Υπουργέ, την πλάτη σας στον Έβρο και τη Θράκη. Κι αυτό εισπράττει ο λαός μας και οι θεσμικοί παράγοντες, λαμβάνοντας υπόψη και άλλες πολιτικές σας αποφάσεις που έχουν σχέση με την περιοχή μας.

Μπορείτε σας παρακαλώ να εξηγήσετε στους κατοίκους της Σαμοθράκης με ποιο σκεπτικό δεν συμπεριλάβατε το νησί της Νίκης, έστω και εκ των υστέρων, στην υπουργική σας απόφαση για πριμοδότηση εισαγωγής μαθητών του τοπικού λυκείου στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, όπως προβλέπει η σχετική νομοθεσία;

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κι εγώ ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε. Θα παρακαλούσα τον κ. Δημοσχάκη στη δευτερολογία του να μου πει ποιες άλλες αποφάσεις αδικούν, υποβαθμίζουν –δεν θυμάμαι τη λέξη που χρησιμοποιήσατε- την περιοχή του Έβρου και της Θράκης.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Με πολλή χαρά. Να μας δώσετε τον χρόνο, κύριε Πρόεδρε.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Με πολλή χαρά λέτε. Κι εγώ με πολλή χαρά το ακούω.

Κύριε Δημοσχάκη, πόσες μέρες ήταν κλειστά τα σχολεία στη Σαμοθράκη λόγω αυτού του προβλήματος; Το γνωρίζετε;

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Για πολύ καιρό.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Οι δυο μέρες κατά τη γνώμη σας είναι πολύς καιρός;

Γιατί το λέω αυτό; Επειδή επικαλεστήκατε το Ελληνικό Κοινοβούλιο και τους Βουλευτές του, θα πρέπει όλοι να προστατεύσουμε ορισμένες ευνοϊκές διατάξεις που υπάρχουν.

Την Παρασκευή, όπως ενδεχομένως να γνωρίζετε, τα σχολεία όλης της χώρας έκλεισαν λόγω του προβλήματος των καιρικών φαινομένων που είχαμε. Τι θα κάνουμε του χρόνου; Θα δώσουμε σε όλα τα παιδιά της Ελλάδας ευνοϊκές διατάξεις για να μπαίνουν στα πανεπιστήμια; Όταν λέμε ευνοϊκές διατάξεις, δεν είναι μια τυπική εφαρμογή ενός νόμου. Ζητάω, λοιπόν, από τον δήμαρχο να μου πει συγκεκριμένα πράγματα. Το ζήτησα και δεν υπήρξε. Ο δήμαρχος έστειλε τον Απρίλιο, όπως αναφέρατε, μία επιστολή. Η επιστολή λέει «σας παρακαλώ, σύμφωνα με τον νόμο τάδε, την τάδε εγκύκλιο κλπ, να προχωρήσετε σ’ αυτό». Ευχαριστώ πολύ τον κύριο δήμαρχο. Ξέρω με ποιους νόμους πρέπει να προχωρήσουμε. Από τον δήμαρχο, από τον περιφερειακό διευθυντή, από όλους τους υπόλοιπους εμείς ζητάμε να μας πουν λεπτομέρειες αυτών των καταστροφών, ώστε να μπορέσουμε να εφαρμόσουμε τον νόμο.


Αναφερθήκατε στη Μάνδρα. Είναι δυνατόν να συγκρίνετε τη Μάνδρα; Είχαμε νεκρούς. Είχαμε μήνες ολόκληρους για να μπει μια τοπική κοινωνία σε κανονικότητα. Θα σας πω και για τη Μάνδρα κάτι που δεν μας τιμά πολλές φορές ως κοινωνία. Προχωρήσαμε στην ευνοϊκή διάταξη. Ανακαλύπτουμε λοιπόν, ότι υπάρχουν αλλαγές μόνιμης κατοικίας στη διάρκεια αυτού του διαστήματος. Άνθρωποι που ήταν αλλού στα καλά καθούμενα εμφανίζονται σε μόνιμη κατοικία στη Μάνδρα. Λέω, λοιπόν, ότι υπάρχει ένα ποσοστό στην κοινωνία μας που κάθε φορά προσπαθεί να εκμεταλλευθεί μια διάταξη που ο πυρήνας της είναι σωστός.

Σας καλώ, λοιπόν, να καλέσετε κι εσείς τον δήμαρχο –εγώ του το είπα, δεν το έκανε- να καλέσετε τον περιφερειακό διευθυντή, να μας πουν, όχι σύμφωνα με ποιο νόμο πρέπει να προχωρήσουμε, αλλά ποια ήταν τα συγκεκριμένα κρούσματα, όχι πρόσωπα. Για παράδειγμα «αυτός ο δρόμος δεν άνοιξε, άρα τα σχολεία ήταν δύσβατα» κλπ και να προχωρήσουμε. Αλλιώτικα, αυτοϋπονομευόμαστε ως προς την εφαρμογή και λειτουργία τέτοιων διατάξεων.

Σας ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΕΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Κύριε Δημοσχάκη, έχετε τον λόγο για τρία λεπτά για τη δευτερολογία σας.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Υπουργέ, εκπλήσσομαι. Ο νόμος που εισήχθη στη Βουλή και ψηφίστηκε ήρθε από εσάς. Και τον υπερψηφίσαμε όλοι. Μάλιστα καταθέτω για τα Πρακτικά της Βουλής και τη γραπτή μου ερώτηση την οποία προανέφερα στην πρωτολογία μου αλλά και το σχετικό άρθρο το οποίο δεν προβλέπει αν είναι δύο μέρες ανοιχτό ή κλειστό το σχολείο. Προβλέπει αν όλη η περιοχή έχει κηρυχθεί, κύριε Πρόεδρε, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. Για να κηρυχθεί μια περιοχή σ’ αυτή την κατάσταση, πρέπει να αποφασίσει ο τοπικός δήμος, να συμφωνήσει η περιφέρεια και να έρθει στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας που αποτελεί το ανώτατο όργανο τέτοιων καταστάσεων, ακραίων καιρικών φαινομένων που προκαλούν ζημιές.

(Στο σημείο αυτό ο Βουλευτής κ. Αναστάσιος Δημοσχάκης καταθέτει για τα Πρακτικά το προαναφερθέν έγγραφο, το οποίο βρίσκεται στο αρχείο του Τμήματος Γραμματείας της Διεύθυνσης Στενογραφίας και Πρακτικών της Βουλής)

Δεν είναι μόνο το σχολείο. Το σπίτι λειτουργεί; Ο δρόμος είναι ανοιχτός; Τρόφιμα υπάρχουν; Φως υπάρχει; Για όνομα του Θεού. Φτάσατε στο σημείο να καταδικάσετε δεκαέξι παιδιά επειδή δεν ήταν συνεπείς ή δεν γνώριζαν οι τοπικές υπηρεσίες, ο δήμος ότι δεν ήταν πλήρη τα δικαιολογητικά του; Ή δεν ήταν πλήρης η δευτεροβάθμια εκπαίδευση του νομού; Σας καταθέτει και σας χτυπάει την καμπάνα προληπτικά για να είστε συνεπής εσείς ως Υπουργός ο οποίος ηγείστε της παιδείας, ηγείστε όλων των παιδιών και να λύσετε το πρόβλημα το οποίο απασχολεί μια οικογένεια, απασχολεί ένα νησί, έναν νομό, μια περιφέρεια. Σήμερα έρχεστε και λέτε «πήρα τη ζυγαριά και μέτρησα αν λειτούργησε ή δεν λειτούργησε το σχολείο».

Για την οικονομία της συζήτησης θα δεχθώ ότι άργησε να αποστείλει τα δικαιολογητικά, ότι δεν κινήθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες του δήμου όσο γρήγορα θα έπρεπε. Εσείς ως Υπουργείο, αφού έχετε συμπεριλάβει το συγκεκριμένο άρθρο σας στον νόμο, δεν θα έπρεπε να είχατε στη διάθεσή σας μια λίστα από περιοχές που έχουν πληγεί το 2017 κι αν είχαν κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να ζητούσατε όλα εκείνα τα οποία ήταν απαραίτητα για να στοιχειοθετήσετε την απόφασή σας; Τρεις περιοχές ήταν σε όλη τη χώρα. Τις ανέφερα. Τέταρτη ήταν η Σαμοθράκη. Αν πάμε σήμερα στη Σαμοθράκη, θα νομίσετε ότι τα καίρια πλήγματα που δέχθηκε το νησί είναι δέκα ημερών. Κι όμως οι ζημιές ακόμα δεν έχουν αποκατασταθεί.

Εν πάση περιπτώσει, εγώ θα ήθελα στη δευτερολογία σας να απευθυνθείτε σε έναν μαθητή της Γ΄ Λυκείου που αποφοίτησε τον Ιούνιο. Να του πείτε ότι αν δεν συμπληρώσετε την απόφασή σας, δεν εισέρχεται στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών της Κέρκυρας. Αν δεν το πράξετε, θα φύγει στη Γερμανία ως νεομετανάστης στα πλαίσια του BrainDrain.


Επίσης, ένας άλλος μαθητής, ο οποίος για δεύτερη χρονιά έδωσε εξετάσεις στο πλαίσιο των πανελλαδικών, ως φοιτητής του Πολυτεχνείου Ξάνθης, πετυχαίνοντας το 91% του τελευταίου εισαχθέντος, πετυχαίνει στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης.

Παρακαλώ να του απαντήσετε. Εγώ δεν μπορώ να του απαντήσω. Δεν έχω δύναμη ψυχής να του απαντήσω. Και στην οικογένειά του και στο νησί και σε όλη την κοινωνία.

Κύριε Πρόεδρε, αυτή η συζήτηση σήμερα παρακολουθείται από όλον τον Έβρο, από όλη τη Σαμοθράκη. Το αίτημα είναι πάγιο, είναι δίκαιο, είναι τεκμηριωμένο. Θα είστε άδικος ως Υπουργός Παιδείας έναντι αυτών των παιδιών να μην προβείτε άμεσα, χθες, από τις 21 του μηνός, σε μια συμπληρωματική απόφαση. Στο πλαίσιο του Διοικητικού Δικαίου έχετε το δικαίωμα να το πράξετε, έχετε όλα τα στοιχεία. Σας εύχομαι να πάρετε δικαία και ορθή απόφαση.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαριστώ.

Κύριε Υπουργέ, έχετε και πάλι τον λόγο.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Κατ’ αρχήν, είχα μείνει με την εντύπωση ότι θα λέγατε ποιες πολιτικές μας είναι ενάντια στον Έβρο, το οποίο δεν είπατε. Βεβαίως, η σιωπή κρίνεται και αυτή. Ελπίζω, όταν θα στείλετε στον κόσμο τον οποίο στέλνετε το βίντεο της δικής σας τοποθέτησης, να συνοδεύεται και από τη δική μου δήλωση.

Πραγματικά χάσατε μια ευκαιρία και δυστυχώς μένει έωλη η δική σας τοποθέτηση ότι οι πολιτικές μας έχουν σαν στόχο την υποβάθμιση του Έβρου, ενώ ξέρουμε όλοι ότι συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Δεύτερον, θα σας παρακαλούσα να λύσουμε το πρόβλημα αυτό επί της ουσίας. Μου λέτε ότι ένα παιδί που είναι στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης ξαναέδωσε εξετάσεις για να πάει στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης, δεν μπήκε, αλλά εάν τυχόν κάνουμε αυτήν τη ρύθμιση, θα μπει.

Προσέξτε, είναι ένα παιδί που πήγε στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης. Σωστά; Και θέλει να πάει στην Ιατρική της Αλεξανδρούπολης…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Είναι όνειρο ζωής.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Είναι όνειρο ζωής να πάει στην Αλεξανδρούπολη, ενώ το γιατί πήγε στο Πολυτεχνείο της Ξάνθης μού είναι ολίγον αδιευκρίνιστο. Αλλά δεν τα έχω με αυτό το παιδί. Εγώ αυτό που λέω είναι αν η τοπική κοινωνία, πράγματι, έχει λόγους. Εγώ δεν αμφισβητώ αυτά που μου είπατε, αλλά δεν μπορούμε να στέλνουμε και όπως καταλαβαίνετε έναν από το Υπουργείο να ελέγχει τι, πώς κ.λπ. ούτε σε κάθε οικογένεια ούτε σε κάθε χώρο. Τεκμηριωμένα, λοιπόν, εγώ προτείνω να δούμε πού υπήρχαν τα προβλήματα, τι χαρακτήρα είχαν αυτά τα προβλήματα. Και θα σας παρακαλούσα αμφότεροι να προστατεύσουμε όλες εκείνες τις διατάξεις, οι οποίες έχουν σαν στόχο να βοηθήσουν επί της ουσίας, διότι, όπως ξέρετε, η εξαίρεση τείνει να γίνει ο κανόνας σε αυτήν τη χώρα.

Κάνω, λοιπόν, μια έκκληση και σε σας να προστατέψετε το κύρος των νόμων και να μπορούν να εφαρμοστούν επί της ουσίας. Εγώ δεν λέω ότι αυτά τα παιδιά δεν έχουν αδικηθεί, αλλά από τα έγγραφα και τις μαρτυρίες που έχουμε μέχρι τώρα, δεν προκύπτει αυτό. Μπορεί να είναι ελλιπή τα έγγραφα, μπορεί να είναι ελλιπείς οι μαρτυρίες. Πεδίο δόξης λαμπρό να έρθουν επί της ουσίας και είναι εντελώς προφανές ότι ο νόμος μας επιτρέπει να προχωρήσουμε. Δεν λέμε ότι δεν θα προχωρήσουμε. Αλλά θέλει –επιμένω- μία προστασία του κύρους των διατάξεων που έχουμε και είναι οι διατάξεις τέτοιου τύπου που ξεχωρίζουν ή εξαιρούν κάποιες καταστάσεις. Αλλιώτικα, επιμένω, οι εξαιρέσεις κοντεύουν να γίνουν ο κανόνας.


ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Έχω την τιμή να ανακοινώσω στο Σώμα ότι οι Υπουργοί Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εξωτερικών, Οικονομικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού, ο Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθώς και οι Υφυπουργοί Εξωτερικών και Πολιτισμού και Αθλητισμού κατέθεσαν την 4/10/2018 σχέδιο νόμου: «Κύρωση της Συμφωνίας μεταξύ της Κυβέρνησης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κυβέρνησης της Δημοκρατίας του Αγίου Μαρίνου σχετικά με τη συνεργασία στον πολιτιστικό, μορφωτικό και επιστημονικό τομέα».

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, μπορώ να έχω τον λόγο;

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Δημοσχάκη, ο Κανονισμός δεν επιτρέπει περαιτέρω συζήτηση. Μπορείτε να συζητήσετε με τον Υπουργό…

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Για την οικονομία του χρόνου, εγώ δεν…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Μπορείτε να συζητήσετε με τον Υπουργό ιδιαιτέρως τώρα ευχαρίστως.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Θέλω να πω ότι εγώ για την οικονομία του χρόνου και για τον σκοπό που ήρθαμε, γι’ αυτό και δεν απήντησα.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Σύμφωνοι. Αλλά είναι ο Κανονισμός αυτός.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Όχι ότι άλλαξα γραμμή. Απλώς όμως, κατά παράβαση του Κανονισμού, επειδή αφορούν τα θέματα μια ολόκληρη Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, επιγραμματικά αν μπορώ να τα αναφέρω και μπορεί ο Υπουργός…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ναι, αλλά μπαίνουμε σε μια άλλη φάση κοινοβουλευτική.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Όχι, δεν τον καταγγέλλω, απλώς μπορεί να διορθώσει ορισμένα πράγματα.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εσείς είπατε…

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Ευχαρίστως. Συζητήστε τα με τον Υπουργό εδώ ιδιαιτέρως.

Κύριε Υπουργέ, η παράκλησή μου είναι να εφαρμόσουμε τον Κανονισμό όλοι.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Εγώ συμφωνώ μαζί σας.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Όχι, δεν το λέω για σας. Διότι κι ένας άλλος Βουλευτής μετά θα ζητήσει το ίδιο και μπαίνουμε σε μια άλλη ιστορία.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΒΡΟΓΛΟΥ (Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων): Έχετε απόλυτο δίκιο.

Εγώ λέω ότι χωρίς δική μας πρωτοβουλία υπήρξε μια κατηγορία ότι οι πολιτικές μας είναι ενάντια στον Έβρο. Ζήτησα, λοιπόν, πολύ ήρεμα, ο κ. Δημοσχάκης να μας πει ποιες είναι αυτές. Υποσχέθηκε πριν στη δευτερολογία του ότι θα το πει. Δεν το είπε. Το ξέχασε; Δεν το γνωρίζει; Δεν με ενδιαφέρει. Λέω να σταματήσουμε εδώ και να κάνει μια επερώτηση επί των πολιτικών μας για τον Έβρο.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Δεν το ξέχασα. Αντιθέτως, μάλιστα, ήθελα να δώσω τόνο και έμφαση στο θέμα για το οποίο σήμερα βρεθήκαμε στην Ολομέλεια.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Δημήτριος Κρεμαστινός): Παρακαλώ, κύριε Δημοσχάκη, να σταματήσουμε εδώ.

ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ ΔΗΜΟΣΧΑΚΗΣ: Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.