GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΠΑΜΕ: Υπόμνημα προς τις διευθύνσεις πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Έβρου

Αντίθετα με όσα λέγονται από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση περί επιστροφής στην «κανονικότητα» και στην εκπαίδευση, η εικόνα...


Αντίθετα με όσα λέγονται από το Υπουργείο Παιδείας και την κυβέρνηση περί επιστροφής στην «κανονικότητα» και στην εκπαίδευση, η εικόνα που ζούμε είναι εντελώς διαφορετική. Ενώ βγαίνει ο Σεπτέμβρης υπάρχουν ακόμα πολλά κενά σε εκπαιδευτικούς με αποτέλεσμα να χάνονται διδακτικές ώρες, να υποβαθμίζεται το εκπαιδευτικό έργο και να δημιουργούνται διάφορα προβλήματα.

Συγκεκριμένα, πολλοί εργαζόμενοι γονείς, κυρίως παιδιών που φοιτούν στις πρώτες τάξεις των δημοτικών σχολείων, απελπισμένοι αναζητούν τρόπους για να παραλάβουν τα παιδιά τους 1 και 2 ώρες νωρίτερα, 2-3 φορές την εβδομάδα, μιας και οι τάξεις τους σχολούν νωρίτερα λόγω των ελλείψεων σε εκπαιδευτικό προσωπικό. Τα δε παιδιά που φοιτούν στο ολοήμερο, για τις ώρες αυτές, καταντούν «περιφερόμενοι επισκέπτες» από τάξη σε τάξη. «Περιφερόμενοι επισκέπτες», μετατρέπονται και τα παιδιά σε άλλα σχολεία που μπορεί να μην σχολούν νωρίτερα αλλά υπάρχουν και σε αυτά ελλείψεις κυρίως σε μαθήματα ειδικότητας.

Παράλληλα, αναδεικνύουμε το γεγονός της έλλειψης μέτρων αντισεισμικής θωράκισης στα σχολεία. Οι έλεγχοι στα σχολικά συγκροτήματα είναι μηδαμινοί. Ταυτόχρονα, εφιστούμε την προσοχή σας για ζητήματα που αφορούν την ασφάλεια των μαθητών συνολικά (πρόσφατο παράδειγμα η πτώση δέντρου σε σχολείο της Αλεξ/πολης).


Επίσης, θεωρούμε υποβάθμιση του προσφερόμενου εκπαιδευτικού έργου, αλλά και ζήτημα που σχετίζεται με την ασφάλεια των μαθητών, την ύπαρξη τμημάτων με 25 -27 μαθητές.
Τέλος, χωρίς να εξαντλούμε τα ζητήματα που υπάρχουν στα σχολεία, θέλουμε να σας ενημερώσουμε για τη θέση μας σε σχέση με το νέο νομοσχέδιο και τις εξαγγελίες του Υπουργείου για τις νέες αλλαγές στο Λύκειο.

Το νέο νομοσχέδιο που καταρτίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και πατάει πάνω στα χνάρια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θα φτιάξει ένα σχολείο με περισσότερα εμπόδια και εξετάσεις, με σκληρό ανταγωνισμό και «χαμένους» τις λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους. Ένα σχολείο για λίγους και εκλεκτούς.
Οι προωθούμενες αλλαγές όχι μόνο δεν βελτιώνουν το σχολείο, αλλά αντιθέτως εντείνουν τα προβλήματα και το κάνουν χειρότερο, αφού:

Χτυπούν τον μορφωτικό ρόλο του σχολείου, που πλέον μετατρέπεται ακόμα περισσότερο σε προθάλαμο για τις πανελλήνιες, χάνει κάθε εκπαιδευτική αξία.

Το σχολείο γίνεται ακόμα πιο ψυχοφθόρο και ο ανταγωνισμός των μαθητών μεγαλώνει. Όχι απλά δεν καταργούνται οι πανελλήνιες, αλλά πλέον οι μαθητές καλούνται να δώσουν διπλές εξετάσεις προκειμένου να πετύχουν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Ενισχύουν τους ταξικούς φραγμούς και βάζουν ακόμα πιο πολλά εμπόδια στα παιδιά των εργατικών – λαϊκών οικογενειών. Η μετατροπή του Γενικού Λυκείου σε εξεταστικό κέντρο εντείνει την παραπαιδεία, ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κανείς τις ελλείψεις που υπάρχουν στα δημόσια σχολεία.

Προωθούν πιο αποφασιστικά το «ξεσκαρτάρισμα» των μαθητών και την πρόωρη επαγγελματική επιλογή! Στρέφει ακόμα περισσότερους μαθητές στην πρόωρη επαγγελματική εκπαίδευση (ΕΠΑΛ), στις 2χρονες σχολές κατάρτισης, για να αποτελέσουν αύριο το φθηνό και αναλώσιμο εργατικό δυναμικό.

Με βάση όλα τα παραπάνω απαιτούμε εδώ και τώρα:

Να καλυφθούν όλα τα κενά εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων σε Πρωτοβάθμια, Δευτεροβάθμια και Ειδική Αγωγή, με μόνιμους μαζικούς διορισμούς.

Να μην κλείσει κανένα τμήμα σε ΕΠΑΛ, Λύκεια και Γυμνάσια.

Να λειτουργήσει παντού το Ολοήμερο Δημοτικό και Νηπιαγωγείο με όλους τους εκπαιδευτικούς.

Να στελεχωθούν όλα τα Τμήματα Ένταξης, οι Τάξεις Υποδοχής και οι ΔΥΕΠ.

Σύγχρονα και ασφαλή σχολικά κτίρια με αναγκαίες υποδομές, όπως σχολικά εργαστήρια, βιβλιοθήκες, γυμναστήρια.

Να μην περάσουν οι προωθούμενες αλλαγές στο λύκειο, ουσιαστική δημόσια και δωρεάν εκπαίδευση με βάση τις σύγχρονες ανάγκες.