GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Προσοχή στις αποδείξεις με κάρτα: Τι αλλάζει στο «χτίσιμο» του αφορολόγητου

Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, θα φο...


Σε περίπτωση που ο φορολογούμενος δεν καταφέρει να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, θα φορολογείται με συντελεστή 22%

Περισσότερες αποδείξεις με κάρτα θα πρέπει να μαζεύουν μισθωτοί και συνταξιούχοι ώστε να μπορέσουν να «χτίσουν» αφορολόγητο για τα εισοδήματα του 2019.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το οικονομικό επιτελείο, αυξάνεται το ποσό που πρέπει να συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι με αποδείξεις μέσω πλαστικού χρήματος ή πληρωμές μέσω e-banking προκειμένου να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο. Σε διαφορετική περίπτωση, θα τους περιμένουν «τσουχτερά» πρόστιμα.

Πιο αναλυτικά, από το 2019 το ελάχιστο ποσοστό που θα πρέπει να συγκεντρώσουν οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονική αποδείξεις θα διαμορφωθεί:
• 15% για εισόδημα έως 10.000 ευρώ (από 10% σήμερα).
• 20% για εισόδημα από 10.000,01 έως 30.000 ευρώ (από 15% σήμερα).
• 25% για εισόδημα από 30.000,01 και άνω με το ανώτατο ποσό που θα πρέπει να συγκεντρώσει ο φορολογούμενος να ανέρχεται στις 30.000 ευρώ (από 20%).

Μάλιστα κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών δεν αποκλείουν τα ποσοστά να κυμανθούν από 20% έως 30%, καθώς εκτιμούν ότι τα ποσοστά που ισχύουν σήμερα για την κάλυψη του αφορολόγητου ορίου είναι ιδιαίτερα χαμηλά και συγκεντρώνονται εύκολα και έτσι η πλειοψηφία των φορολογουμένων σταματάει μετά από μερικούς μήνες να συναλλάσσεται με πλαστικό χρήμα.

Με φόρο 22% το «ακάλυπτο» ποσό – Ποιοι εξαιρούνται
Σε κάθε περίπτωση κατά την οποία ο φορολογούμενος δεν κατάφερε να καλύψει το απαιτούμενο ποσό δαπάνης με πληρωμές μέσω καρτών ή μέσω e-banking, το «ακάλυπτο» ποσό θα φορολογείται με 22%.

Από την υποχρέωση να έχουν εξοφλήσει με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής (πιστωτικές ή χρεωστικές κάρτες ή e-banking) τις δαπάνες που κατοχυρώνουν την έκπτωση φόρου, εξαιρούνται οι μισθωτοί, οι συνταξιούχοι και οι κατ’ επάγγελμα αγρότες φορολογούμενοι 70 ετών και άνω, τα άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση, οι φορολογικοί κάτοικοι της Ε.Ε. ή του ΕΟΧ που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα και φορολογούνται με την κλίμακα από μισθωτή εργασία και συντάξεις.

Οι φορολογούμενοι που υπάγονται στις παραπάνω περιπτώσεις «εξαιρέσεων» οφείλουν, ωστόσο, να έχουν καλύψει τα προαναφερθέντα ποσοστά του ετήσιου εισοδήματος με δαπάνες αγοράς και παροχής υπηρεσιών, εξοφληθείσες με μετρητά. Για τον λόγο αυτό οφείλουν να έχουν συγκεντρώσει και να έχουν διαφυλάξει τις αποδείξεις των δαπανών αυτών στα σπίτια τους, ώστε να είναι σε θέση να τις προσκομίσουν στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση που τους ζητηθούν για έλεγχο.