GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η Τουρκία «έκλεισε» την περιοχή μεταξύ Λήμνου και Λέσβου

Η Τουρκία, λίγες ημέρες μετά τη λήξη της μεγάλης ελληνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2018» που ανάγκασε το τουρκικό πολεμικό ναυτ...


Η Τουρκία, λίγες ημέρες μετά τη λήξη της μεγάλης ελληνικής διακλαδικής άσκησης «Παρμενίων 2018» που ανάγκασε το τουρκικό πολεμικό ναυτικό να «μαζευτεί» στους ναυστάθμους του, προχώρησε σε προκλητική δέσμευση περιοχής στο Αιγαίο.

Μέσω του σταθμού της Σμύρνης, δέσμευσε με τη NAVTEX 1024/18 μια μεγάλη περιοχή μέρος της οποίας είναι και μέσα στο FIR Αθηνών, όπου η Τουρκία δεν έχει δικαιοδοσία.

Η περιοχή αυτή ξεκινά από τις τουρκικές ακτές και «κλείνει» όλο τον θαλάσσιο χώρο μεταξύ Λέσβου και Λήμνου για άσκηση του πολεμικού ναυτικού της Τουρκίας με όπλα από τις 15:00 μέχρι τις 17:00 της Τρίτης.


Προς τος παρόν σύμφωνα με στρατιωτική πηγή που μίλησε στο news.gr η Άγκυρα πέρα από την δέσμευση της περιοχής στα χαρτιά, δεν φαίνεται να έχει μετακινήσει πλοία προς την συγκεκριμένη περιοχή.

Ωστόσο, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η τουρκική άσκηση θαλάσσιας ναρκαλιείας «Nusret-2018», στην οποία συμμετέχει και ναρκαλιευτικό από την Ελλάδα με ΝΑΤΟικό καπέλο.

Η άσκηση θα ολοκληρωθεί στις 25 Οκτωβρίου.
Η Άγκυρα έχει κινητοποιήσει για αυτή την άσκηση 7 ναρκαλιευτικά, μία κορβέτα, ένα περιπολικό ανοικτής θαλάσσης, ένα ελικόπτερο, μια ομάδα βατραχανθρώπων, μια ομάδα υποβρύχιου drone, δύο ομάδες της Ακτοφυλακής και της Αεροπορίας και ένα C-130.

Με τη Μόνιμη Δύναμη Ναρκαλιευτικών του ΝΑΤΟ στη Μεσόγειο συμμετέχουν πλοία αυτού του τύπου από Γερμανία, Γαλλία, Βουλγαρία, Ισπανία, Ιταλία και Ελλάδα. Η Αθήνα σύμφωνα με την ανακοίνωση θα στείλει και ομάδα πυροτεχνουργών.

Παρατηρητές θα στείλουν στην άσκηση οι ΗΠΑ και άλλες 48 χώρες και φορείς.
Στην παρούσα φάση τα πλοία βρίσκονται στον κόλπο της Σμύρνης και σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, οι περιοχές που έχει δεσμεύσει η Τουρκία για την άσκηση αυτή είναι εντός των χωρικών της υδάτων και έτσι δεν διαφαίνεται η ύπαρξη ζητήματος παρόμοιου με εκείνου της προηγούμενης τουρκικής άσκησης «Μπλε Φάλαινα» από την οποία η Αθήνα απέσυρε την φρεγάτα «Έλλη» όταν η Άγκυρα επιχείρησε να εντάξει στην άσκηση, περιοχές οι οποίες βρίσκονταν στο FIR Αθηνών και στην δικαιοδοσία της Ελλάδας και όχι της Τουρκίας.