GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Με ιδιαίτερη λαμπρότητα η πόλη της Ξάνθης τίμησε τον Πολιούχο Άγιό της

Η Πόλη της Ξάνθης πανηγύρισε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την μνήμη του Πολιούχου της, επί τη εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κάρας του Τιμίο...


Η Πόλη της Ξάνθης πανηγύρισε με ιδιαίτερη λαμπρότητα την μνήμη του Πολιούχου της, επί τη εορτή της Αποτομής της Τιμίας Κάρας του Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου. Την εφετινή πανήγυρη ελάμπρυναν με την παρουσία τους οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίται Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στέφανος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ.κ Θεόκλητος.

Το εσπέρας της Τρίτης 28ης Αυγούστου τελέστηκε Μέγας Πανηγυρικός Πολυαρχιερατικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Στεφάνου.

Τα Ιερά Αναλόγια του πανηγυρίζοντος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης πλαισίωσαν οι χοροί των Ιεροψαλτών του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης, με επικεφαλής τον Χοράρχη κ. Ιωάννη Κατσούλη. Μετά το πέρας των αποστίχων

του Εσπερινού απηκολούθησε η Λιτανεία των Ιερών Εικόνων της Παναγίας Καλαμούς Ξάνθης και του Τιμίου Προδρόμου από τον παραδοσιακό οικισμό της Παλαιάς Ξάνθης προς την Κεντρική Πλατεία της Πόλεως, με συμμετοχή των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών, σύμπαντος του Ιερού Κλήρου της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου και πλήθους λαού, Χριστιανών και Μουσουλμάνων.

Στην Κεντρική Πλατεία έλαβε χώρα η ακολουθία της Αρτοκλασίας, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσόστομος, ενώ τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο λίαν αγαπητός στην Ξάνθη Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων. Τους προσκεκλημένους Αρχιερείς προσεφώνησε δεόντως ο οικείος Ποιμενάρχης, Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμων.

Η Απόλυσις του Μεγάλου Πανηγυρικού Εσπερινού τελέστηκε στα πρόπυλα του παρά την Κεντρικήν Πλατείαν Ιερού Καθεδρικού Ναού της του Θεού Σοφίας Ξάνθης. Η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθεωρίου εδεξιώθη τους προσκεκλημένους Αρχιερείς και την τιμία συνοδεία τους καθώς και τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου εις την Ιεράν Μονήν Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης.

Η Πανήγυρις του Πολιούχου της Ξάνθης Τιμίου Προδρόμου συνεχίστηκε και την Τετάρτη 29η Αυγούστου, κυριώνυμο ημέρα της εορτής της Αποτομής της Τιμίας Κάρας του Βαπτιστού, στον ομώνυμο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Τιμίου Προδρόμου Ξάνθης.

Εις την Ακολουθία του Πανηγυρικού Όρθρου χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος, ενώ στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ. Παντελεήμων, συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Τρίκκης και Σταγών κ. Χρυσοστόμου, Σταγών και Μετεώρων κ. Θεοκλήτου, Φιλίππων, Νεαπόλεως και Θάσου κ. Στεφάνου και του Σεβασμιωτάτου Ποιμενάρχου μας Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονος.

Τον Θείο Λόγο εκήρυξε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σταγών και Μετεώρων κ. Θεόκλητος. Προ της απολύσεως τον λόγο έλαβε ο οικείος Ποιμενάρχης, ο οποίος ευχαρίστησε προσηκόντως τους συμπανηγυριστάς Αρχιερείς καθώς και τις πολιτικές και στρατιωτικές αρχές του τόπου για την παρουσία τους στην εφετινή πανήγυρη και την εν γένει συνεργασία μετά της τοπικής εκκλησίας.

Εξέφρασε επίσης και την κοινή ευαρέσκεια το πολυπληθούς εκκλησιάσματος προς τους χορούς των Ιεροψαλτών του Ιεροψαλτικού Συλλόγου Ξάνθης Γρηγόριος ο Πρωτοψάλτης για την εξαιρετική απόδοση των ύμνων της πανηγυρικής Ακολουθίας του Πολιούχου καθώς και στον εκ Ξάνθης καταγόμενο Μουσικοδιδάσκαλο κ. Ιωάννη Παπαχρόνη, ο οποίος διηύθυνε τον χορό των Ιεροψαλτών.

Είναι αξιοσημείωτο ότι στην εφετινή πανήγυρη συμμετείχε πλήθος πανηγυριστών, οι οποίοι με ευλάβεια ησπάζοντο την εικόνα του Πολιούχου και προστάτου της Πόλεως Ξάνθης Τιμίου Ενδόξου Προφήτου Προδρόμου και Βαπτιστού Ιωάννου.