GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ: «ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ»

Η σημερινή παραβολή του Ευαγγελικού αναγνώσματος, ανάγλυφα δείχνει το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων και τη στάση των ανθ...


Η σημερινή παραβολή του Ευαγγελικού αναγνώσματος, ανάγλυφα δείχνει το σχέδιο του Θεού για τη σωτηρία των ανθρώπων και τη στάση των ανθρώπων απέναντι στο σχέδιο αυτό.

Παραβολή της βασιλείας των ουρανών. Και πιο συγκεκριμένα παραβολή των βασιλικών γάμων. Ο γάμος και το δείπνο, το πλούσιο τραπέζι, είναι δυό εικόνες, που πολλές φορές χρησιμοποιούνται στην Αγία Γραφή, για να παρουσιαστεί η βασιλεία των ουρανών. Γιατί άραγε; Γιατί ο γάμος, και μάλιστα ο βασιλικός γάμος, και το δείπνο, και μάλιστα το βασιλικό δείπνο, είναι δυό ευχάριστα γεγονότα. Ευφροσύνη επικρατεί στο γάμο με όλες τις χαρές του. Ευφροσύνη επικρατεί και στο δείπνο με τα εκλεκτά φαγητά και τα εύγευστα ποτά. Ευφροσύνη προ παντός, άπειρη και θεία ευφροσύνη, επικρατεί στη βασιλεία του Θεού. Ευφροσύνη, θεία ευφροσύνη και χαρά αισθάνονται οι πιστοί, που γνώρισαν το θέλημα του Θεού και γεύονται τις δωρεές Του.

Ο Θεός στέλνει το μονογενή του Υιό στη γη, για να γίνουν οι γάμοι αυτού και των ανθρώπων, για να ενωθεί ο αποστάτης άνθρωπος με τον υπερβατικό Θεό. Οι πρώτοι δούλοι – αγγελιοφόροι του Βασιλιά στέλνονται για το μεγάλο κάλεσμα. Στο πρώτο κάλεσμα η ανταπόκριση απογοητευτική. Οι καλεσμένοι αρνούνται τελείως την πρόσκληση: «Και ουκ ήθελον ελθείν».

Άλλοι δέχονται το προσκλητήριο, μα σαν φτάνει η ώρα του γάμου απουσιάζουν. Τι έπαθαν; Αμέλησαν. Άλλα ενδιαφέροντα τράβηξαν περισσότερο την προσοχή τους και κάλυψαν το χρόνο τους. «Οι δε αμελήσαντες απήλθον, ο μεν εις τον ίδιον αγρόν, ο δε εις την εμπορίαν αυτού».

Υπάρχει όμως και η τρίτη κατηγορία των ανθρώπων. Αυτοί όχι μόνο δεν δέχονται το προσκλητήριο, όχι μόνο δεν ευχαρίστησαν για την τιμή που τους έγινε, όχι μόνο δεν έδειξαν στοιχειώδη ευγένεια στους κομιστές του μηνύματος, αλλά, κακοποιοί και αχάριστοι, όρμησαν πάνω στους απεσταλμένους του Βασιλιά, τους κακοποίησαν, τους έδεσαν, τους έβρισαν, τους βασάνισαν και στο τέλος τους σκότωσαν.

Με τρεις λέξεις θα μπορούσαμε να πούμε, πως η πρώτη κατηγορία είναι οι αρνητές, η δεύτερη κατηγορία είναι οι αμελείς και η τρίτη οι ασεβείς και πολέμιοι. Εμείς που ανήκουμε;

Πηγαίνουμε στην Εκκλησία, κοινωνούμε των αχράντων μυστηρίων, ακούμε τον λόγο του Θεού. Όμως στην Ευαγγελική Παραβολή γίνεται και μία άλλη επισήμανση. Κάποιος βρίσκεται στο δείπνο χωρίς να έχει ένδυμα γάμου και επιτημάται από τον οικοδεσπότη. Στον γάμο πάντα φορούμε ότι καλύτερο έχουμε. Και το ένδυμα αυτό είναι η ορθή πίστη και τα καλά έργα, τα οποία θα πρέπει να χαρακτηρίζουν τη ζωή μας.