GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ευρωπαϊκή Ένωση: Περισσότερα τα προβλήματα από τις λύσεις… Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Δύσκολη η πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου.


Δύσκολη η πορεία μέχρι τις ευρωεκλογές του Μαΐου.

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Η Ε.Ε. έχει αφήσει πίσω της την οικονομική κρίση που δοκίμασε τη συνοχή της. Οι περισσότερες χώρες-μέλη βρίσκονται στον πέμπτο χρόνο σταθερής οικονομικής ανάπτυξης και αυξάνονται τα εντυπωσιακά success stories, από την Ιρλανδία μέχρι την Πολωνία και από την Ισπανία μέχρι την Ουγγαρία.

Η καλή οικονομική εικόνα συνδυάζεται με μεγάλα πολιτικά προβλήματα που μπορεί να ξεφύγουν από τον έλεγχο ή να οδηγήσουν σε μεγάλες ανατροπές.


Διπλή κρίση με Brexit
Η διαπραγμάτευση για την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ε.Ε., σύμφωνα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του Ιουνίου 2016, βρίσκεται σε κρίσιμη φάση, με τον χρόνο να πιέζει το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. των 27.

Η συντηρητική κυβέρνηση της κ. Μέι κινδυνεύει με κατάρρευση εξαιτίας της σύγκρουσης της πρωθυπουργού με τους οπαδούς του λεγόμενου σκληρού Brexit που έχουν σαν βασικό εκπρόσωπο τον πρώην δήμαρχο του Λονδίνου και πρώην υπουργό Εξωτερικών κ. Τζόνσον.

Η κ. Μέι προσπαθεί να πλησιάσει τις θέσεις των Βρυξελλών για να εξασφαλίσει τον αναγκαίο συμβιβασμό, ενώ οι υποστηρικτές του σκληρού Brexit την καταγγέλλουν για απαράδεκτες υποχωρήσεις.

Από την πλευρά τους οι Βρυξέλλες θέλουν να συναντηθούν κάπου στη μέση του δρόμου με τη βρετανική κυβέρνηση αλλά θέλουν να αποφύγουν υπερβολικές παραχωρήσεις που θα διευκολύνουν την έξοδο και άλλων χωρών από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το Brexit θα έχει μόνο χαμένους αλλά μπορεί, εάν ξεφύγει η διαδικασία από τον έλεγχο, να προκαλέσει κρίση στις σχέσεις Ε.Ε. – Ηνωμένου Βασιλείου και κρίσης στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Ρώμη εναντίον Βρυξελλών
Η σημασία του Brexit αναδεικνύεται και μέσα από την κλιμάκωση της αντιπαράθεσης Ρώμης-Βρυξελλών. Στην Ιταλία είναι πολιτικά κυρίαρχοι οι ευρωσκεπτικιστές του Κινήματος των Πέντε Αστέρων και οι αντιευρωπαίοι της Λέγκας.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός στον οποίο συμμετέχουν αυξάνει τη δημοτικότητά του μέσα από τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Η Ιταλία είναι, όπως και η Ελλάδα, χώρα πρώτης εισόδου προσφύγων και μεταναστών και ζητεί από την Ε.Ε. κοινή αντιμετώπιση του προβλήματος για να σταματήσουν να τιμωρούνται οι χώρες πρώτης εισόδου.


Ο δυναμικός τρόπος με τον οποίο προβάλει τις θέσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της Ιταλίας και ηγέτης της Λέγκας κ. Σαλβίνι αντιμετωπίζεται ιδιαίτερα θετικά από την ιταλική κοινή γνώμη. Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις η Λέγκα είναι πλέον το δημοσκοπικά ισχυρότερο κόμμα της Ιταλίας, με ποσοστό της τάξης του 32%, ενώ στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές έκανε ένα εντυπωσιακό άλμα από το 4% στο 18%.

Με τον κυβερνητικό συνασπισμό στην Ιταλία να ενισχύει συνεχώς την πολιτική του θέση μέσα από τη σύγκρουση με τις Βρυξέλλες για το προσφυγικό-μεταναστευτικό, πρέπει να περιμένουμε συνέχιση και κλιμάκωση της αντιπαράθεσης.

Επειδή η σύγκρουση περνάει και στον οικονομικό τομέα, με βασικό θέμα το είδος της οικονομικής πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση της Ιταλίας, αρχίζουν να παρατηρούνται αναταράξεις στην Ευρωζώνη που φτάνουν και στην Ελλάδα.

Χωρίς λύση το προσφυγικό
Η προσφυγική-μεταναστευτική κρίση του 2015 δημιούργησε μια νέα κοινωνική και πολιτική δυναμική.

Στην απόφαση των Βρετανών για Brexit έπαιξε ρόλο το προσφυγικό-μεταναστευτικό. Στη σύγκρουση Ρώμης και Βρυξελλών το προσφυγικό-μεταναστευτικό είναι, προς το παρόν, το κυρίαρχο ζήτημα. Η αντιπαράθεση της Βαρσοβίας και της Βουδαπέστης με τις Βρυξέλλες οφείλεται και αυτή, σε σημαντικό βαθμό, στο προσφυγικό-μεταναστευτικό.

Τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί φέρνουν σημαντικές πολιτικές αλλαγές. Στις βουλευτικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν αυτή την Κυριακή τη Σουηδία το ακροδεξιό κόμμα Σουηδοί Δημοκράτες αναμένεται να καταγράψει ποσοστό της τάξης του 20% και να θέσει σε αμφισβήτηση το σουηδικό μοντέλο.

Μεγάλης σημασίας είναι και οι τοπικές εκλογές που θα πραγματοποιηθούν στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Βαυαρία με την ακροδεξιά Εναλλακτική για τη Γερμανία να απειλεί την παραδοσιακή πολιτική κυριαρχία των Χριστιανοκοινωνιστών που ελέγχουν εδώ και δεκαετίες την τοπική κυβέρνηση.

Στην πορεία προς τις ευρωεκλογές θα αναμετρηθούν οι δυνάμεις της κεντροδεξιάς, με βασικό εκφραστή την καγκελάριο Μέρκελ, και των Φιλελευθέρων, με εκφραστή τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Μακρόν, με τις ανερχόμενες δυνάμεις της σκληρής και της άκρας Δεξιάς. Η κεντροαριστερά βρίσκεται σε μεγάλη υποχώρηση και η Ευρωαριστερά στο περιθώριο των εξελίξεων.

Μέσα από τις ευρωεκλογές του Μαΐου 2019 θα προκύψει ένας νέος ευρωπαϊκός πολιτικός χάρτης και όλα δείχνουν ότι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο να δοθούν λύσεις στα μεγάλα προβλήματα που απασχολούν την Ε.Ε. και την Ελλάδα.