GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



ΑΝΑΣΑ: Πρόταση δημιουργίας σύγχρονου Αλιευτικού Καταφυγίου στο λιμανάκι του Μαΐστρου

Μια πολύ πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση 32901/26-6-2018 (ΦΕΚ 2728 Β/10-7-2018) των Υπουργών Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τ...



Μια πολύ πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση 32901/26-6-2018 (ΦΕΚ 2728 Β/10-7-2018) των Υπουργών Εσωτερικών, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που εκδόθηκε κατ’ εξουσιοδότηση της παραγράφου 8 του άρθρου 140 του νόμου 4504/2017, ρυθμίζει τα θέματα για το πεδίο δικαιοδοσίας, την οργάνωση, τη διαδικασία, τη λειτουργία και τη στελέχωση των Δημοτικών Λιμενικών Γραφείων, τα οποία πλέον μπορούν να ιδρύονται στις περιπτώσεις που υπάρχουν «ορφανά» λιμάνια, όπως αλιευτικά καταφύγια, λιμενικές υποδομές και εγκαταστάσεις που δεν υπάγονται στην αρμοδιότητα κανενός φορέα διαχείρισης λιμένα.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, τα Δημοτικά Λιμενικά Γραφεία, τα οποία θα ιδρύονται με απόφαση των Δημοτικών Συμβουλίων, αποτελούν αυτοτελείς υπηρεσιακές μονάδες του Δήμου στον οποίο ανήκουν και οι αποφάσεις τους κοινοποιούνται μέσα σε έναν μήνα στα υπουργεία Εσωτερικών και Ναυτιλίας και στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση. Οποιαδήποτε πράξη του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου πρέπει να συνοδεύεται από σχετική έγκριση απόφασης του οικείου δημοτικού συμβουλίου.

Τέτοια περίπτωση «ορφανού» λιμανιού και συγκεκριμένα αλιευτικού καταφυγίου, υπάρχει στην Αλεξανδρούπολη στην θαλάσσια περιοχή του Μαΐστρου. Ένα μικρό λιμανάκι, νότια του οικισμού, δίπλα στις εκβολές του ρέματος το οποίο για περισσότερα από είκοσι (20) χρόνια χρησιμοποιείται ως πρόχειρο αλιευτικό καταφύγιο και στο οποίο κανείς φορέας και καμία υπηρεσία μέχρι σήμερα δεν είχε τη δικαιοδοσία να παρέμβει και να διαθέσει κονδύλια για την καλυτέρευση των στοιχειωδών υποδομών του, με αποτέλεσμα να παραμένει αναξιοποίητο και να αντιμετωπίζει σήμερα μεγάλα προβλήματα καθαριότητας.

Ο Δήμος της Αλεξανδρούπολης, με την ΚΥΑ 32901/26-6-2018 είχε πλέον και επίσημα την δυνατότητα να το εκμεταλλευτεί προς όφελος των δημοτών του, από την στιγμή που βρίσκεται εντός των διοικητικών του ορίων. Ένας πανέμορφος χώρος που θα μπορούσε να είναι το «στολίδι» της ανατολικής πλευράς της Αλεξανδρούπολης.

Η δημοτική παράταξη της «ΑΝΑ.Σ.Α.» ενώ κατέθεσε αίτημα συζήτησης σε τακτική συνεδρίαση του ΔΣ εντός του Αυγούστου, όσο αφορά την σύσταση του Δημοτικού Λιμενικού Γραφείου, εισέπραξε τελικώς για μια ακόμη φορά την στείρα άρνηση του κ.Λαμπάκη.

Παύλος Α. Μιχαηλίδης
Επικεφαλής της δημοτικής παράταξης
«ΑΝΑ.Σ.Α.»