GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οικισμός παραλίας Μέσης: Αυθαίρετα ή νόμιμα;

Έγγραφο «φωτιά» που ήδη αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των ιδιοκτητών σπιτιών στην θέση «Μεταμόρφωση» του οικισμού παραλίας Μέση...


Έγγραφο «φωτιά» που ήδη αποτελεί πρώτο θέμα συζήτησης μεταξύ των ιδιοκτητών σπιτιών στην θέση «Μεταμόρφωση» του οικισμού παραλίας Μέσης, φέρνει στην δημοσιότητα ο «Χ». Το επίμαχο έγγραφο αφορά την αυθαίρετη ή μη δόμηση στον οικισμό και αφορά ουσιαστικά ένα ζήτημα που χρονίζει – χωρίς να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα – στην περιοχή.


Το επίμαχο έγγραφο
Το επίμαχο έγγραφο που φέρει την υπογραφή της προϊσταμένης Διεύθυνσης Υπηρεσίας Δόμησης (Τμήμα Ελέγχου Κατασκευών) Δήμου Κομοτηνής, Ελένης Αμαξοπούλου, έχει ως αποδέκτες ιδιοκτήτες αμφιλεγόμενων κατοικιών στην περιοχή και έχει ήδη κοινοποιηθεί προς τον Δήμο Κομοτηνής (γραφείο Δημάρχου) και την Κτηματική Υπηρεσία νομού Ροδόπης.

Το έγγραφο φέρει ως θέμα του την «πρόσκληση για παροχή στοιχείων», σχετικά με:

α) Το αρ. πρωτ. 4065 / 24 — 01 – 2014 έγγραφο του δημάρχου Κομοτηνής
β) Το αρ. πρωτ. 1460/ 09 – 072014 έγγραφο της Κτηματικής Υπηρεσίας Νομού Ροδόπης.

Το κείμενο του εγγράφου, αυτούσιο έχει ως εξής:
«Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών που αφορούν κατασκευές στην θέση «Μεταμόρφωση» περιοχή Μέσης νομού Ροδόπης, παρακαλείσθε εντός δεκαπέντε ημερών από την παραλαβή του παρόντος εγγράφου, να προσέλθετε στην Υπηρεσία μας προσκομίζοντας στοιχεία και δικαιολογητικά που να αποδεικνύουν τη νομιμότητα των κατασκευών που βρίσκονται στην παραπάνω περιοχή. Σε περίπτωση μη ύπαρξης στοιχείων νομιμότητας των κατασκευών, θα συνταχθεί από την Υπηρεσία μας έκθεση αυτοψίας αυθαίρετων κατασκευών το συντομότερο δυνατό». Συνεπώς, οι ιδιοκτήτες καλούνται να αποδείξουν πως τα σπίτια τους δεν είναι αυθαίρετα, κι όχι οι υπηρεσίες ότι είναι αυθαίρετα.

Η ανάλυση του δικηγόρου Οντέρ Μουμίν
Τη δική του ανάλυση, δίνοντας «φως» σε πολλές πτυχές των εξελίξεων, έκανε ο δικηγόρος Οντέρ Μουμίν, φιλοξενούμενος στην συχνότητα του ράδιο Χρόνος 87,5fm. Εξήγησε αρχικά πως είναι «μία διαδικασία που κρατάει αρκετό καιρό και τα τελευταία χρόνια απασχολεί τους παραθεριστές», προσθέτοντας το εξής σχετικά με το χρονικό της υπόθεσης: «Είχαν προηγηθεί από τον Δήμο Κομοτηνής πρωτόκολλα διοικητικής αποβολής, θεωρώντας ότι αυτά (σ.σ. τα σπίτια) έχουν χτιστεί παράνομα και ότι θα πρέπει να αποβληθούν από αυτά οι παραθεριστές. Κατά αυτών των πρωτοκόλλων και με άλλους συναδέλφους δικηγόρους ασκήσαμε ανακοπές στα Μονομελή Πρωτοδικεία σχεδόν για όλους τους παραθεριστές 270 περίπου στον αριθμό».

Μάλιστα, από την πλευρά της Διοίκησης δεν είχε γίνει οποιαδήποτε αποβολή, αν και η άσκηση ανακοπής από πλευράς των δικηγόρων δεν εμπόδιζε τις αποβολές από τις εν λόγω εκτάσεις.

Η ιστορία έπαιρνε συνεχώς παρατάσεις, αλλά φαίνεται πως, στον απόηχο της τραγωδίας στο Μάτι Αττικής, όλες οι «κολλημένες» υποθέσεις, πανελλαδικά, αναβιώνουν, και εκτίμηση του έγκριτου νομικού είναι πως «θεωρώ πολύ δύσκολο – μετά τις πυρκαγιές στο Μάτι – να έρθει μια νομοθετική ρύθμιση που να νομιμοποιεί αυτές τις καταστάσεις, αυτά τα κτίσματα, στην παράκτια ζώνη».

«Έχουμε προσφύγει κατά των πρωτοκόλλων διοικητικής αποβολής περιμένουμε την απόφαση των δικαστηρίων», θα δηλώσει, φέρνοντας στην επιφάνεια ένα από τα στοιχεία της υπερασπιστικής γραμμής των ιδιοκτητών κατοικιών στην περιοχή, εξηγώντας ότι «εμείς», εννοώντας τους δικηγόρους των παραθεριστών, «αν πιεστούν τα πράγματα και τα δικαστήρια βγάλουν νωρίτερα αποφάσεις, θα κινηθούμε ταχύτερα».

Στον απόηχο και του εγγράφου της Αποκεντρωμένης
Μάλιστα, όπως στις αρχές Αυγούστου πληροφορήθηκε και πάλι αποκλειστικά και δημοσίευσε ο «Χ», η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης απέστειλε έγγραφο, με αποδέκτες τους Δήμους και τις Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες) σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αναφορικά με αυθαίρετα κτίσματα – με περίφραξη – που έχουν χτιστεί σε αναδασωτέες και πυρόπληκτες περιοχές, σε εθνικούς δρυμούς αλλά και μέσα σε χαρτογραφημένα ρέματα.

Αυτές οι περιοχές έχουν άλλωστε μπει στο …στόχαστρο της κυβέρνησης ύστερα από τις φονικές πυρκαγιές στην Ανατολική Αττική.

Διονύσης Βοργιάς