GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Κομοτηνή: Κλείνει για να ανακαινιστεί ο ιστορικός ναός της Παναγίας

Στα έργα που συμπληρώνουν το παζλ της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, είναι αυτό που ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου. Στο ε...


Στα έργα που συμπληρώνουν το παζλ της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου της Κομοτηνής, είναι αυτό που ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου. Στο επίκεντρο αυτού βρίσκεται ο ιστορικός ναός της Παναγίας, ο οποίος κλείνει για να ανακαινιστεί. Οι εργασίες ξεκινούν υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον μητροπολίτη Μαρωνείας και Κομοτηνής κο Παντελεήμονα να δηλώνει το παρών στο έργο αποκατάστασης του ναού.


Την έναρξη του έργου «Αποκατάσταση και ανάδειξη κτιριακού συγκροτήματος Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Κοιμήσεως της Θεοτόκου Κομοτηνής» προϋπολογισμού 1.532.258,07 ευρώ, ενταγμένου στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της Περιφέρειας 2014-2020, επιβεβαίωσε στον «Χ» ο μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής, δίνοντας μάλιστα και χρήσιμες πληροφορίες προς τους πιστούς, καθώς ο ναός θα παραμείνει κλειστός για περίπου 1,5 έτος, ίσως και περισσότερο.

Τουλάχιστον ένας χρόνος απαιτήθηκε για να γίνει η μελέτη του έργου, αυτή στην συνέχεια έπρεπε να εγκριθεί από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο και στην συνέχεια να βρεθεί το χρηματοδοτικό εργαλείο. Αυτό βρέθηκε στην ΟΧΕ -Πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης που «τρέχει» στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ. Ακολούθησε η προκήρυξη από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Ο ανάδοχος αναδείχθηκε και ήδη οι σχετικές συμβάσεις υπογράφηκαν, ώστε να ξεκινήσουν οι εργασίες, όπως μας πληροφορεί ο μητροπολίτης.



Τελευταία λειτουργία στις 3 Οκτωβρίου
Στις 3 Οκτωβρίου 2018, ημέρα της γιορτής του Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτη, θα τελεστεί η τελευταία θρησκευτική λειτουργία στο ναό, πριν αυτός κλείσει για πιστούς και επισκέπτες, προκειμένου να αρχίσει η μετακόμιση των αντικειμένων και ακολούθως η αποκατάσταση. Καθώς ο ναός θα παραμείνει κλειστός ο μητροπολίτης διαβεβαιώνει ότι η ενορία δε θα διαλυθεί, αφού υπάρχει σχετική πρόβλεψη.

Στο πνευματικό κέντρο που υπάρχει δίπλα στο ναό της Παναγίας θα μπορούν να εκκλησιάζονται κάθε Κυριακή περίπου 50 με 60 άτομα. Επίσης οι λειτουργίες θα τελούνται στο ναό του Αγίου Τρύφωνα που αποτελεί παρεκκλήσι του μητροπολιτικού ναού. Αυτός θα εξυπηρετήσει τις λατρευτικές και θρησκευτικές ανάγκες της ενορίας και των πιστών, ενώ εκεί θα μεταφερθεί και η εικόνα της Παναγίας.

Με σεβασμό στην ιστορία, το κτίριο και την πόλη
Με σεβασμό στην ιστορία, το κτίριο και στην ίδια την πόλη, θα γίνουν οι εργασίες και για αυτό έκανε έκκληση προς τον ανάδοχο και τους επιβλέποντες της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου, ο μητροπολίτης, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη το έργο να ολοκληρωθεί εντός χρονοδιαγράμματος.

Υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων του υπουργείου Πολιτισμού θα εκτελεστεί το έργο που περιλαμβάνει εργασίες για τη δομική, λειτουργική και αισθητική αποκατάσταση του κτιρίου και του χαρακτήρα του ως μνημείου. Συγκεκριμένα θα αντιμετωπιστούν τα δομικά και οικοδομικά προβλήματα του ναού ώστε να αποφευχθεί η περαιτέρω φθορά του. Επίσης θα γίνει εκσυγχρονισμός των μηχανολογικών εγκαταστάσεων και αναμόρφωση των βοηθητικών του χώρων ώστε να βελτιωθεί η λειτουργικότητά του. Θα πραγματοποιηθούν επεμβάσεις για την αισθητική αναβάθμιση και ανάδειξη του κτιρίου. Θα γίνουν εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου με βοτσαλωτό δάπεδο, καθιστικούς πάγκους, ζώνη πρασίνου και φωτισμό.

Ορισμένες από τις εργασίες που θα εκτελεστούν είναι οι παρακάτω: αντικατάσταση κεραμιδιών με χειροποίητα βυζαντινού τύπου, καθαίρεση επιχρισμάτων και σαθρών εξωτερικών αρμολογημάτων στη βόρεια και στην ανατολική πλευρά, αποκατάσταση της βάσης των ξύλινων κιόνων με αντικατάσταση του σαθρού τμήματός τους με νέο ξύλινο, συνολική αντικατάσταση των μονόφυλλων και κατασκευή νέων δίφυλλων ανασυρόμενων παραθύρων όμοιων με τα παλαιά στον γυναικωνίτη, συντήρηση μαρμάρινου δαπέδου κυρίως ναού, κατασκευή σύνθετου διαχωριστικού για την αναδιαρρύθμιση του παρεκκλησίου στον νάρθηκα και κατασκευή ξυλόπηκτου τοίχου για τη διαμόρφωση του ιερού και άλλες παρεμβάσεις τόσο στο βοηθητικό χώρο όσο και στον περιβάλλοντα χώρο.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης του έργου ορίζεται σε 730 ημέρες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης.

Δήμητρα Συμεωνίδου