GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Με την έναρξη των Εορτών Παλιάς Πόλης, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής του Γιάννη Μενεσίδη «Μνήμης Σχήματα και Χρώματα»

Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των Εορτών Παλαιάς Ξάνθης 2018. Ο Αγιασμός έλαβε χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθ...


Το Σάββατο 1η Σεπτεμβρίου πραγματοποιήθηκε η έναρξη των Εορτών Παλαιάς Ξάνθης 2018. Ο Αγιασμός έλαβε χώρα στη Δημοτική Πινακοθήκη Ξάνθης όπου φιλοξενείται η Έκθεση Ζωγραφικής με τίτλο “Μνήμης Σχήματα και Χρώματα” του Ιατρού και ζωγράφου Γιάννη Μενεσίδη που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης και Περιθωρίου.

Τον Αγιασμό ετέλεσε ο Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου και Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως π. Σωφρόνιος Γκουτζίνης συμπαραστατούμενος από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως και Αρχιερατικό Επίτροπο Ξάνθης Αρχιμανδρίτη του Οικουμενικού Θρόνου π. Ιωακείμ Μούκανο και τον Εφημέριο του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Ξάνθης π. Σταύρο Πάλλη.

Μετά το πέρας του Αγιασμού ο Πρωτοσύγκελλος εκ προσώπου του απουσιάζοντος εις το Οικουμενικό Πατριαρχείο Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθωρίου κ.κ. Παντελεήμονος μετέφερε εις τους πολυπληθείς παρευρισκόμενους τις ευχές του οικείου Ποιμενάρχου και ευχαρίστησε τον ζωγράφο κ. Μενεσίδη για την συνεργασία με την τοπική Εκκλησία καθώς και όλους όσους συνέβαλαν στην διοργάνωση της εφετινής εκθέσεως. Μιλώντας δε για τη ζωγραφική του Γιάννη Μενεσίδη την χαρακτήρισε “Παπαδιαμαντική” αφού για αυτήν ισχύουν τα όσα ο μεγάλος Σκιαθίτης είπε για το χαρακτήρα του έργου του στο προοίμιο του “Λαμπριάτικου Ψάλτης. Ο Μενεσίδης με τη ζωγραφική του, όπως και ο Παπαδιαμάντης με την πέννα του “υμνεί μετά λατρείας τον Χριστό, περιγράφει μετ’ έρωτος την φύσιν και ζωγραφεί μετά στοργής τα γνήσια ελληνικά ήθη”.

Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος στην προσλαλιά του εξήρε την πολυετή συμμετοχή της τοπικής Εκκλησίας στις Εορτές Παλαιάς Ξάνθης. Ο ζωγράφος κ. Μενεσίδης έκλεισε την τελετή κάνοντας αναφορά στα ογδοήκοντα εκθέματα που έχουν ως πηγή έμπνευσης τη φύση της Θράκης, τους ναούς και τα ξωκλήσια τής Ξάνθης, το αγιορείτικο τοπίο και τα θρησκευτικά λαϊκά δρώμενα. Στον Αγιασμό εκτός του κ. Δημάρχου παρέστησαν ο τ. Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης κ. Ιωάννης Δρεμσίζης, ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού του Δήμου Ξάνθης κ. Πασχάλης Λυρατζής, εκπρόσωποι φορέων και πλήθος κόσμου.

Η έκθεση θα διαρκέσει καθ όλη την εβδομάδα των Εορτών και η λειτουργία της θα επεκταθεί έως την Παρασκευή 28η Σεπτεμβρίου.