GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μανώλης Κεφαλογιάννης: «Η ανυπαρξία της κυβέρνησης στερεί πολύτιμους κοινοτικούς πόρους από την Ελλάδα για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των δασών»

Την ώρα που η Ελλάδα ακόμη θρηνεί την τραγική απώλεια 99 συνανθρώπων μας στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δύο μήνες μετά η κυβέρνηση δεν έ...


Την ώρα που η Ελλάδα ακόμη θρηνεί την τραγική απώλεια 99 συνανθρώπων μας στη φονική πυρκαγιά στο Μάτι δύο μήνες μετά η κυβέρνηση δεν έχει ακόμα αξιοποιήσει τα κοινοτικά κονδύλια που υπάρχουν στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξη για την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποκατάσταση των δασών ύψους 226 εκ. ευρώ. Κονδύλια που παραμένουν αναξιοποίητα την τελευταία τετραετία. Σχετική ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατέθεσε ο Μανώλης Κεφαλογιάννης.

Αναλυτικά η ερώτηση:
«Δυστυχώς η Ελλάδα το φετινό καλοκαίρι βίωσε στην Ανατολική Αττική τη μεγαλύτερη καταστροφή λόγω δασικών πυρκαγιών με τραγικές απώλειες 99 συνανθρώπων μας.

Στο πλαίσιο του Ελληνικού Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης τα κοινοτικά κονδύλια που προβλέπονται για «Επενδύσεις στην ανάπτυξη δασικών περιοχών και για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των δασών» μέσω του Μέτρου 8, με χρηματοδότηση από το ΕΓΤΑΑ ύψους 226.265.500 εκ ευρώ, παραμένουν αναξιοποίητα.

Η απορρόφηση του συγκεκριμένου μέτρου είναι σχεδόν μηδενική, αφού δεν έχει βγει καμία νέα προκήρυξη, ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε μόλις 8.270.308 εκ ευρώ και αφορούν μόνο ανειλημμένες υποχρεώσεις του παρελθόντος.

Δεδομένου ότι:
-Το μέτρο προβλέπει μεταξύ άλλων χρηματοδότηση για την πρόληψη των πυρκαγιών και για την αποκατάσταση δασών που καταστράφηκαν από πυρκαγιές ή άλλες φυσικές καταστροφές.

-Η αξιοποίηση τέτοιων κονδυλίων θα χρησιμεύσουν στην αποκατάσταση του δασικού οικοσυστήματος και στην πρόληψη στο μέλλον από αντίστοιχους κινδύνους είναι επιβεβλημένη.»

Ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή:
Σκοπεύει να εξακριβώσει τα αίτια των καθυστερήσεων αξιοποίησης των ευρωπαϊκών πόρων του Μέτρου 8, στα πλαίσια της επιμερισμένης διαχείρισης;

Ποια μέτρα σκοπεύει να λάβει για να εξασφαλίσει την επιτάχυνση της υλοποίησης των δαπανών για το Μέτρο 8 του Ελληνικού ΠΑΑ;