GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μ. Κεφαλογιάννης: «Ο ιός του Δυτικού Νείλου απειλεί τη δημόσια υγεία»

Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλ...


Ο Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την αντιμετώπιση και καταπολέμηση του ιού του Δυτικού Νείλου που απειλεί τη Δημόσια Υγεία και έχει ήδη προκαλέσει 17 θανάτους στην Ελλάδα.

Αναλυτικά η ερώτηση:

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει η εξάπλωση των κρουσμάτων του ιού του Δυτικού Νείλου στις χώρες των Βαλκανίων και της νότιας Ευρώπης. Κρούσματα έχουν εντοπιστεί σε αρκετές χώρες όπως στην Ιταλία, Γαλλία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Σερβία. Στην Ελλάδα τα κρούσματα έχουν ξεπεράσει τα 150 ενώ 17 άτομα πέθαναν εξαιτίας του συγκεκριμένου ιού.

Οι ειδικοί επιστήμονες εκτιμούν ότι και στο μέλλον θα έχουμε τέτοιες εξάρσεις προσβολών από κουνούπια καθώς οι προβλεπόμενες υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα κατά τις επόμενες δεκαετίες και η υψηλή υγρασία δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την εξάπλωση του ιού του Δυτικού Νείλου και άλλων ασθενειών που μεταδίδονται από τα κουνούπια σε ανθρώπους και ζώα και απειλούν τη δημόσια υγεία ενώ επηρεάζουν σημαντικές κοινωνικο-οικονομικές παραμέτρους όπως τον τουρισμό και την κτηνοτροφία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
  • Πως σκοπεύει να συνδράμει τις εθνικές αρχές των κρατών μελών που είναι υπεύθυνες για την καταπολέμηση τέτοιων απειλών;
  • Θα ενισχύσει την έρευνα και τη χρηματοδότηση έργων για την καταπολέμηση της εξάπλωσης του ιού του Δυτικού Νείλου;
  • Έχουν ζητήσει οι ελληνικές αρχές κάποια έκτακτη ενίσχυση ή μεταφορά τεχνογνωσίας για την αντιμετώπιση του ιού;