GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Δ. Ρίζος: Αυξάνεται ο κατώτατος μισθός τον Ιανουάριο του 2019

Με την ψήφιση της τροπολογίας χθες στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η ...

Με την ψήφιση της τροπολογίας χθες στη Βουλή των Ελλήνων, με την οποία επιταχύνεται η διαδικασία για την αύξηση του κατώτατου μισθού, η Κυβέρνηση κάνει ήδη πράξη τα όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πριν από λίγες ημέρες στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Αποδεικνύοντας κατά αυτόν τον τρόπο ότι τα όσα ειπώθηκαν εκεί, δεν ήταν λόγια του αέρα, ούτε θα παραμείνουν απλές «εξαγγελίες». Θα γίνουν πράξη. Και μάλιστα άμεσα.

Ο νέος, ενιαίος, ενισχυμένος κατώτατος μισθός – που θα αφορά τουλάχιστον 900 χιλιάδες εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα – έρχεται ακριβώς επειδή στην «ατζέντα» της σημερινής Κυβέρνησης αποτελεί απόλυτη προτεραιότητα η ενίσχυση του κόσμου της εργασίας, αποτελεί κεντρική πολιτική στόχευση η ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Παράλληλα, να θυμίσω ότι από την λήξη των προγραμμάτων επιτήρησης – Μνημόνια στην καθομιλούμενη – και μέχρι σήμερα (μέσα σε 1 μόλις μήνα δηλαδή) έχουν ήδη επεκταθεί 7 κλαδικές συλλογικές συμβάσεις εργασίας που καλύπτουν περίπου 200.000 μισθωτούς.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως βρίσκονται στον αντίποδα των όσων έπρατταν οι προηγούμενες Κυβερνήσεις, οι οποίες στο όνομα, δήθεν, της «ανταγωνιστικότητας» μείωσαν εν μία νυκτί το 2012 τους μισθούς κατά 22%, θεσπίζοντας μάλιστα τότε και τον ηλικιακά ρατσιστικό υποκατώτατο μισθό, που σήμαινε μείωση 32% για τους νέους και τις νέες μέχρι 25 ετών. Και τι κατάφεραν; Όχι μόνο δεν μείωσαν την ανεργία – όπως έλεγαν ότι θα πράξουν – αλλά οδήγησαν το ποσοστό αυτής στο δυσθεώρητο 27,9%, και την ανεργία στους νέους στο 60%.

Ευτυχώς σήμερα βρισκόμαστε αρκετά μακριά από εκείνη την εφιαλτική περίοδο. Η ανεργία, με συγκεκριμένες ενέργειες που έχουν γίνει έχει αποκλιμακωθεί σημαντικά και έχει πέσει στο 19% ενώ και η ανεργία στους νέους έχει μειωθεί κατά 20 μονάδες. Παράλληλα, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά τα στοιχεία για την αδήλωτη εργασία, όπου και εκεί, τα στοιχεία δείχνουν ότι έχει επιτευχθεί σημαντική αποκλιμάκωση. Στους κλάδους υψηλής παραβατικότητας έχουμε μείωση το πρώτο τρίμηνο του 2018 από το 28% στο 9%. Φυσικά, μένουν ακόμη πολλά να γίνουν ειδικά σε σχέση με την μερική απασχόληση που κυμαίνεται σε υψηλά επίπεδα και επιδιώκουμε να αντικατασταθεί από εργασιακές σχέσεις πλήρους απασχόλησης.

Είναι προφανές ότι το επόμενο διάστημα θα συγκρουστούν 2 εντελώς διαφορετικά πολιτικά σχέδια: το πρώτο, της σημερινής Κυβέρνησης, που λέει ότι η δίκαιη ανάπτυξη της οικονομίας και της χώρας θα έρθει μόνο μέσα από την προστασία του κόσμου της εργασίας, με αύξηση του εισοδήματος, με σταθερές σχέσεις εργασίας, με συλλογικές διαπραγματεύσεις και επέκταση των κλαδικών συμβάσεων με ενίσχυση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας ώστε να «χτυπηθούν» φαινόμενα αδήλωτης εργασίας και από την άλλη, το σχέδιο της σημερινής Αξιωματικής Αντιπολίτευσης που λέει ότι είναι «ξεπερασμένο το οχτάωρο και η σταθερή εργασία» (δηλώσεις Κυριάκου Μητσοτάκη 08-05-2018), είναι «ιδεοληψία της Αριστεράς οι συλλογικές διαπραγματεύσεις» (Κυριάκος Μητσοτάκης, 23-11-2016) και πολλά ακόμη, η οποία και επιδιώκει, χωρίς να το κρύβει άλλωστε, μεγαλύτερη «ευελιξία» στα εργασιακά, ελαστικές σχέσεις εργασίας δηλαδή, να ξαναμπούν οι εργολάβοι σε όλο το δημόσιο στην καθαριότητα, στην σίτιση, παντού. Και όλοι μας καταλαβαίνουμε τι μπορεί να σημαίνουν όλα αυτά: νέες εργασιακές γαλέρες, περαιτέρω υποβάθμιση των εργασιακών δικαιωμάτων, ανασφάλεια, μείωση μισθών κτλ

Πάνω σε αυτά τα 2 εντελώς διαφορετικά σχέδια ο ελληνικός λαός θα κρίνει. Και θα τοποθετηθεί όταν θα έρθει η ώρα.

ΥΓ1 «Εξορθολογήσαμε τη διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών στην οικονομία, ώστε η εξέλιξή τους να συμβαδίζει με την παραγωγικότητα ανά κλάδο και επιχείρηση. Δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά στην Ελλάδα, έναν αξιόπιστο μηχανισμό προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στην οικονομία, που συμβαδίζει με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Έναν μηχανισμό που βασίζεται στην κοινωνική διαβούλευση και τα πραγματικά δεδομένα της οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας. Παράλληλα, θεσμοθετήσαμε ειδικό μισθό για νέους κάτω των 25 ετών.». Με αυτά τα λόγια ο σημερινός «Τομεάρχης Εργασίας» της Νέας Δημοκρατίας κ. Βρούτσης, περιέγραφε σε ημερίδα στο Alba College τον Νοέμβριο του 2013, την μείωση του κατώτατου μισθού κατά 22% και την θέσπιση του υποκατώτατου μισθού, που σήμαινε δηλαδή μείωση μισθών κατά 32% για του νέους μέχρι 25 ετών. Προσέξτε τι λέει: «εξορθολογίσαμε την διαδικασία προσδιορισμού των αμοιβών»…

ΥΓ2 Με το οργανόγραμμα που ψηφίστηκε το 2014, επί προηγούμενης κυβέρνησης, καταργήθηκαν στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (Σ.ΕΠ.Ε.), 209 οργανικές θέσεις, μαζί με 26 οργανικές μονάδες, διευθύνσεις και τμήματα νομικής υποστήριξης και πληροφοριακών συστημάτων. Λογικά όλα τα παραπάνω έγιναν για να προστατευτούν καλύτερα οι εργαζόμενοι, ε;