GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σχέδιο ρύθμισης χρεών σε 120 δόσεις στο τραπέζι κυβέρνησης-θεσμών

Σχέδιο ρύθμισης χρεών σε 120 δόσεις στο τραπέζι κυβέρνησης-θεσμών.


Σχέδιο ρύθμισης χρεών σε 120 δόσεις στο τραπέζι κυβέρνησης-θεσμών.

Για μισθωτούς – «Ασκήσεις επί χάρτου» στο ΥΠΟΙΚ

Την θέσπιση νέας ρύθμισης σε έως 120 δόσεις για τα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν προς την Εφορία μισθωτοί αναμένεται να θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης.

Στο υπουργείο Οικονομικών κάνουν «ασκήσεις επί χάρτου» στην προσπάθεια τους να πείσουν τους δανειστές να δεχτούν τη νέα ρύθμιση. Την ώρα που ο πρωθυπουργός, Αλέξης ετοιμάζεται να ανακοινώσει νέες παροχές, εκπρόσωποι των δανειστών καταφθάνουν στην Αθήνα για τον πρώτο έλεγχο στο πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας.

Η κυβέρνηση, στις συναντήσεις που θα έχει με τους θεσμούς, σκοπεύει να ανοίξει την ατζέντα των σχεδίων της για τις φοροελαφρύνσεις και παροχές που στρώνουν σιγά – σιγά και τον προεκλογικό δρόμο.

Η ρύθμιση
Η εν λόγω ρύθμιση, σχεδιάζεται προκειμένου να πάρουν ανάσα εκατοντάδες χιλιάδες φορολογούμενοι που χρωστούν μικρά ποσά στην εφορία και δεν έχουν τη δυνατότητα να τα εξοφλήσουν.

Έτσι, εξετάζεται το ενδεχόμενο να υπάρξει ένταξη των μισθωτών και των συνταξιούχων κάτι όμως που δεν θα ισχύσει μαζικά αλλά με συγκεκριμένα κριτήρια – κυρίως εισοδηματικά και περιουσιακά.

Μεταξύ άλλων θα προβλέπεται «κούρεμα» του 85% των οφειλών από προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής, ελάχιστο ποσό για κάθε δόση 50 ευρώ και μέγιστος αριθμός 120 δόσεων και διαγραφή του 95% των οφειλών από πρόστιμα που έχουν επιβληθεί από τη φορολογική διοίκηση.

Η αποστολή των θεσμών στην Αθήνα αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή 14 Σεπτεμβρίου. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη οι δανειστές θα θελήσουν να ενημερωθούν για όλα τα θέματα που περιλαμβάνει η μεταμνημονιακή, «ενισχυμένη εποπτεία», στην οποία υπάγεται πλέον η Ελλάδα.

Επίσης, στελέχη του ΔΝΤ θα βρεθούν στην Αθήνα την επόμενη εβδομάδα και θα ενταχτούν στην ομάδα των θεσμών που θα διενεργήσει την πρώτη αξιολόγηση της Ελλάδος στη βάση του ευρωπαϊκού πλαισίου της ενισχυμένης μετά προγραμματικής εποπτείας.

Οι συντάξεις
Το πρώτο θέμα στις επαφές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους θεσμούς είναι τα δημοσιονομικά ζητήματα με την περικοπή των συντάξεων.

Επειδή οι δανειστές καραδοκούν και διαμηνύουν ότι πρέπει να τηρηθούν τα συμφωνηθέντα, το Μαξίμου επεξεργάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, τρία σενάρια:
  • Μείωση των κύριων και επικουρικών συντάξεων σε τέσσερις δόσεις, σε βάθος διετίας και όχι κατευθείαν από την 1η Ιανουαρίου
  • Αναβολή της εφαρμογής των προνομοθετημένων περικοπών για έξι μήνες, χωρίς όμως να ακυρώνεται το μέτρο.
  • Στα δύο αυτά σενάρια θα πρέπει να προστεθεί και η ολοκληρωτική εφαρμογή του νόμου της περικοπής των συντάξεων από 1η Ιανουαρίου του 2019, στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν τα βρει με τους δανειστές.

Στο «μικροσκόπιο» θα βρεθούν τα «κόκκινα» δάνεια , οι πλειστηριασμοί, η αγορά ενέργειας, οι ιδιωτικοποιήσεις καθώς το ΑΕΠ, μετά τις ανακοινώσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛΣΤΑΤ) για βραδύτερη ανάπτυξη.