GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Σαμοθράκη καταστρέφεται από την υπερβόσκηση

Η άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης κινδυνεύει να χαθεί, από την υπερβόσκηση δυστυχώς των κατσικιών του νησιού που κυκλοφορούν ελεύθερα παν...


Η άγρια ομορφιά της Σαμοθράκης κινδυνεύει να χαθεί, από την υπερβόσκηση δυστυχώς των κατσικιών του νησιού που κυκλοφορούν ελεύθερα παντού, χωρίς κανένα περιορισμό.

Το ζήτημα είναι γνωστό εδώ και χρόνια και συζητήσεις επ’ αυτού γίνονται πολλές, όμως ευκαιριακά και μέχρι σήμερα, δεν έχουν γίνει ουσιαστικές προτάσεις που να αποφέρουν λύσεις.

Ωστόσο το πρόβλημα μέρα με τη μέρα μεγαλώνει, αφού ακόμα και οι πρόσφατες καταστροφές από τις καταστροφικές πλημμύρες που έπληξαν το νησί αποδίδεται εκτός από το ύψος και η ραγδαιότητα της βροχόπτωσης, και στον εκρηκτικό συνδυασμό με την τραγική απογύμνωση του εδάφους, στο σύνολο του νησιού, εξ αιτίας της υπερβόσκησης από κατσίκια.

Εκτιμάται ότι ο αριθμός των κατσικιών υπερβαίνει κατά 5 ή 6 φορές την φέρουσα ικανότητα του νησιού, το οποίο έχει ίσως το οξύτερο πρόβλημα υπερβόσκησης σε όλη την Ελλάδα.

Το δραματικά υποβαθμισμένο φυσικό περιβάλλον της Σαμοθράκης αδυνατεί να επιτελέσει τους βασικούς του ρόλους, ένας εκ των οποίων είναι η συγκράτηση του νερού κατά τη διάρκεια έντονων βροχοπτώσεων.

Όσοι ήταν επιφορτισμένοι με τη διαχείριση του ζωικού κεφαλαίου και του φυσικού περιβάλλοντος άφησαν επί δεκαετίες τα πράγματα να εξελιχθούν σε αυτή την δραματική κατάσταση και τώρα επείγει να ληφθούν άμεσα μέτρα για τον έλεγχο της βόσκησης στη Σαμοθράκη, ώστε να ανακάμψει το φυσικό της περιβάλλον, να προστατευτούν τα λίγα δάση που έχουν απομείνει, και να αποφευχθούν τέτοιας έντασης καταστροφές στο μέλλον.

Σύμφωνα με πληροφορίες, παλαιότερα, οι κάτοικοι μάζεψαν υπογραφές, προσέφυγαν στον δήμο Σαμοθράκης και στην Κτηματική Υπηρεσία του Δημοσίου όταν διευθύντρια ήταν η Χρυσάνθη Μόραλη-Αντωνάκη, ζητώντας να εφαρμοσθεί ο νόμος περί βοσκής που απομακρύνει τα αιγοπρόβατα από κατοικημένες περιοχές περιβόλια κλπ.

Το αίτημα των κατοίκων όμως απορρίφθηκε.








Πολλοί είναι οι κάτοικοι της Σαμοθράκης που διαμαρτύρονται καθημερινά με αναρτήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δυκτίωσης όπου αναφέρουν:

«Σαμοθράκη ,θέση Μακρυλιές .Το πατρικό μου κινδυνεύει να γκρεμιστεί από την υπερβόσκηση .Πριν από πολλά χρόνια έφυγε ολόκληρη η πλαγιά .Φτιάξαμε πεζούλα στη μέση της πλαγιάς-επιτόπια έρευνα θα σας πείσει για τα χειρότερα την οποία γκρέμισαν τα 500 περίπου αιγοπρόβατα- κουδουνοφόρα τα περισσότερα- που περνάνε -από την κατάργηση του αγροφύλακα και την μη τήρηση των νόμων -κάθε μέρα πρωί-βράδυ από τα θεμέλια του σπιτιού .Υπάρχει κατσίκα αρχηγός που φέρει στον λαιμό της κουδούνι μεγαλύτερο από το κεφάλι της, και βόσκει με δυσκολία . Κύριοι ,να εφαρμοστούν οι νόμοι περί βοσκής η Σαμοθράκη θα υποστεί πολλές καταστροφές ακόμη!
Μακρυλιές -Ξηροπόταμος απαγορεύεται η βόσκηση αλλά δεν ιδρώνει παρά μονάχα το μέτωπό μας να κυνηγάμε τα αιγοπρόβατα
Δεν υπάρχει ίχνος χορταριού και όλο το νερό της βροχής γίνεται ποτάμι που χτυπάει πάνω στο σπίτι.”