GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Επεκτείνονται τα αιολικά πάρκα στα ορεινά της Ροδόπης

Σημαντική κινητικότητα σε επίπεδο κατασκευής νέων πάρκων παρουσιάζει ο χώρος της αιολικής ενέργειας στο νομό Ροδόπης. Μεγάλες εταιρείε...


Σημαντική κινητικότητα σε επίπεδο κατασκευής νέων πάρκων παρουσιάζει ο χώρος της αιολικής ενέργειας στο νομό Ροδόπης. Μεγάλες εταιρείες του κλάδου προχωρούν στην ανάπτυξη των επενδυτικών τους σχεδίων στην περιοχή, που ήδη φιλοξενεί ένα από τα μεγαλύτερα αιολικά πάρκα στα ορεινά της. Στα ορεινά της Ροδόπης, στην περιοχή Κέχρου και πιο βόρεια, υπάρχει ήδη ένα μεγάλο αιολικό πάρκο το οποίο έχει δημιουργηθεί σταδιακά και αυτήν την περίοδο επεκτείνεται με την τοποθέτηση κι άλλων ανεμογεννητριών.

Η προηγούμενη επέμβαση ήδη από την περσινή χρονιά έγινε στην κορυφή Φαντάρος, μεταξύ Κύμης και Σμιγάδας, ενώ αυτήν την περίοδο παρατηρείται κινητικότητα προς το Αλάν Τεπέ. Προορισμό το οροπέδιο του Αλάν Τεπέ είχαν οι ανεμογεννήτριες που κατέγραψε ο «Χ» στη διάρκεια της μεταφοράς τους μέσω του επαρχιακού οδικού δικτύου της Ροδόπης. Φτερά μήκους 64 μέτρων και βάσεις ικανές να «σηκώσουν» το βάρος αυτών πάνω σε μεγάλα φορτηγά, μεταφέρονται στα βουνά της περιοχής μας για να συνθέσουν τον νέο χάρτη της αιολικής ενέργειας.


Στο νομό Ροδόπης ήδη λειτουργούν περίπου 200 ανεμογεννήτριες και οι πρόσθετες αιολικές επενδύσεις συνολικής ισχύος άνω των 550MW που κατασκευάζονται τίθενται σταδιακά σε λειτουργία. Τα τελευταία δύο περίπου χρόνια δημιουργήθηκαν τρία ακόμη αιολικά πάρκα στα ορεινά της Ροδόπης. Στην περιοχή της Κύμης τοποθετήθηκαν 8 ανεμογεννήτριες, στη Σμιγάδα 11 και στο Αλάν Τεπέ τοποθετούνται αυτό το χρονικό διάστημα άλλες 8 ανεμογεννήτριες.

Τα κέρδη των αιολικών, όπως διαμορφώνονταν το 2017, καρπώνεται κατά 12% η Περιφέρεια ΑΜ-Θ και κατά 1,5% (από 3% παλιότερα) ο δήμος Αρριανών, ενώ μικρό είναι το ποσοστό που δικαιούται ο δήμος Μαρωνείας-Σαπών καθώς αφορά μόνο στον ορεινό οικισμό της Νέας Σάντας.

Να σημειωθεί ότι πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (ΕΛΕΤΑΕΝ), προστέθηκαν 282 MW στο αιολικό δυναμικό της χώρας (συμπεριλαμβανομένων των μη διασυνδεδεμένων νησιών), το οποίο έφθασε στα 2651,6 MW, 12 % υψηλότερο σε σχέση με το 2016. Από αυτά τα 2.329,9 MW είναι εγκατεστημένα στο διασυνδεδεμένο σύστημα και τα υπόλοιπα 321,7 MW στα μη διασυνδεδεμένα νησιά. Η Στερεά Ελλάδα παραμένει στην κορυφή των αιολικών εγκαταστάσεων με 877,85 MW (33,1%) και ακολουθούν η Πελοπόννησος με 502,8 ΜW (18,9%) και η Ανατολική Μακεδονία – Θράκη με 335,45 MW (12,6%).

Δήμητρα Συμεωνίδου