GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Η ΟΠ Φρούτων του ΑΣ Ξάνθης επενδύει στο ακτινίδιο

Ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας κατέχει σημαντική θέση στον Νομό Ξάνθης στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στη διατήρηση της κοινωνι...


Ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας κατέχει σημαντική θέση στον Νομό Ξάνθης στην οικονομική δραστηριότητα, αλλά και στη διατήρηση της κοινωνικής και οικονομικής συνοχής. Οι σημαντικότεροι κλάδοι είναι τα σιτηρά, το καλαμπόκι, ο καπνός, ο ηλίανθος, το βαμβάκι και τα δενδροκομικά, κυρίως τα ελαιόδεντρα, το ακτινίδιο και το ρόδι. Ο νομός φημίζεται για την Παλιά Πόλη της όμορφης πρωτεύουσας, τη μακραίωνη ιστορία του καπνού και συνάμα τη σημαντική διαδρομή που κατέγραψε το συνεταιριστικό κίνημα.

Καθοριστικό ρόλο στην παραγωγή, στην επεξεργασία και στην εμπορία γεωργικών προϊόντων διαδραματίζει η συνεταιριστική οργάνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ξάνθης «Η ΕΝΩΣΗ», που αναπτύσσεται σε επίπεδο νομού στον πρωτογενή, δευτερογενή και τριτογενή τομέα. Στόχος της είναι η δημιουργία του απαραίτητου πλεονάσματος για τη βιωσιμότητά της, ενώ ταυτόχρονα προάγει οικονομικά τους παραγωγούς-μέλη. «Προσπαθούμε να παράγουμε την προστιθέμενη αξία για τον αγρότη», αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής-γεωπόνος M.Sc. του συνεταιρισμού, Μάνος Σαραντίδης.


«Η ΕΝΩΣΗ», με πρόεδρο του ΑΣ τον Κωνσταντίνο Χατζηελευθεριάδη, απασχολεί 20 μόνιμους υπαλλήλους και 150 εποχικούς εργάτες και υπαλλήλους. Ως ιδρυτικό μέλος, συμμετέχει με αξιόλογο μετοχικό κεφάλαιο στη ΣΕΚΕ ΑΕ, Συνεταιριστική Ασφαλιστική ΑΕ και το Ασφαλιστικό Πρακτορείο του ΑΣ Ξάνθης, ενώ πρόεδρός της διετέλεσε ο μεγαλύτερος συνεταιριστής ηγέτης της Ελλάδας, Αλέξανδρος Μπαλτατζής.

Οργάνωση Παραγωγών Φρούτων
Στις δραστηριότητες της ΕΝΩΣΗΣ περιλαμβάνεται η εμπορία ακτινιδίων, ροδιών, επιτραπέζιων ροδάκινων και νεκταρινιών στα Διαλογητήρια – Ψυγεία του Συνεταιρισμού, στο Εύλαλο Ξάνθης από τη λειτουργία της Οργάνωσης Παραγωγών Φρούτων. Δυναμικά προϊόντα για την περιοχή αποτελούν πρωτίστως το ακτινίδιο και το ρόδι και δευτερευόντως το ροδάκινο και το νεκταρίνι. Ο κ. Σαραντίδης, αναφερόμενος στην εικόνα της αγοράς και της παραγωγής φρούτων, τονίζει ότι «η Οργάνωση Παραγωγών Φρούτων στοχεύει στην αύξηση της ποιοτικής παραγωγής και του καθαρού εισοδήματος των μελών της, δείχνοντας συνέπεια στην ικανοποίηση των απαιτήσεων κάθε πελάτη». Εστιάζοντας στην πορεία της φετινής παραγωγής για τα ακτινίδια, εξηγεί ότι δεν εξελίσσεται ομαλά λόγω της ακαρπίας, ενώ οι πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις στον νομό θα επηρεάσουν τη συνολική απόδοση για τη νέα σοδειά. Αντίθετα, η παραγωγή ροδιών είναι αρκετά ικανοποιητική. Μολαταύτα η ζήτηση είναι υψηλή για τα δύο προϊόντα, σε συνέχεια μιας εξαιρετικής χρονιάς. «Οι τιμές που δώσαμε στο ακτινίδιο και το ρόδι το 2017 και το 2018 ήταν πολύ ικανοποιητικές», αναφέρει.

Ολοκληρωμένη διαχείριση
Η ΟΠ Φρούτων ιδρύθηκε το 2004, αναγνωρίστηκε το 2010 και αριθμεί 80 παραγωγούς-μέλη από τους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης, οι οποίοι καλλιεργούν 1.500 στρέμματα ακτινίδια, 1.000 στρέμματα ρόδια και 200 στρέμματα ροδάκινα και νεκταρίνια. «Άλλαξε τα δεδομένα της περιοχής, ωθώντας τους παραγωγούς σε δυναμικές δενδροκαλλιέργειες. Από το 2009, έχει κατασκευαστεί μια σύγχρονη μονάδα Διαλογητηρίου (γραμμή διαλογής, ταξινόμησης) με ψυκτικούς θαλάμους φρούτων στην περιοχή Ευλάλου, η οποία αποτελείται από 20 ψυκτικούς θαλάμους χωρητικότητας 3.000 τόνων. Όλη η κατασκευή ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προδιαγραφές λειτουργίας της τυποποίησης, της επεξεργασίας και της συντήρησης φρούτων και λαχανικών», αναφέρει ο κ. Σαραντίδης.

Το ακτινίδιο καλλιεργείται σε 4.500 στρέμματα στον νομό, εκ των οποίων τα 1.500 ανήκουν στους παραγωγούς της Οργάνωσης.

Στις καλλιέργειες φρούτων εφαρμόζονται Συστήματα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, σύμφωνα με τα πρότυπα AGRO 2.1 και AGRO 2.2. και με το ευρωπαϊκό πρότυπο GLOBALGAP, στοχεύοντας στην ασφάλεια του τελικού καταναλωτή. «Με την πιστοποίηση των εγκαταστάσεων για την τυποποίηση και τη συσκευασία φρούτων με τα πρότυπα ISO 22000, BRC, IFS και GRASP και κυρίως με το ικανό ανθρώπινο δυναμικό της, δίνεται η δυνατότητα στην Ένωση Ξάνθης να απευθυνθεί σε όλη την παγκόσμια αγορά». Εξαγωγικά κυριαρχεί το ακτινίδιο σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ρουμανία, Πολωνία, Λευκορωσία, Λιθουανία, ενώ πραγματοποιήθηκαν εξαγωγές σε Αίγυπτο και Σαουδική Αραβία. Το ρόδι, επίσης, ταξιδεύει σε Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία και Βουλγαρία.

Σχέδια
Το ακτινίδιο καλλιεργείται σε 4.500 στρέμματα στον νομό, εκ των οποίων τα 1.500 ανήκουν στους παραγωγούς της Οργάνωσης. Έχοντας επισημάνει τη μεγάλη αύξηση της εγκατάστασης ακτινιδίων, η Οργάνωση Παραγωγών Φρούτων του συνεταιρισμού αποφάσισε την επέκταση των εγκαταστάσεων, αυξάνοντας τους ψυκτικούς θαλάμους στο Διαλογητήριο, δημιουργώντας συνολική χωρητικότητα αποθήκευσης 4.500 τόνων φρούτων στις εγκαταστάσεις της. Για τον συγκεκριμένο λόγο, υπέβαλε πρόταση χρηματοδότησης μέσω του Προγράμματος «Αγροτική Ανάπτυξη Ελλάδας 2014-2020» του ΥΠΑΑΤ, Μέτρο 4.2, Υπομέτρο 4.2.1. Ο κ. Σαραντίδης ανακοινώνει ότι η Τράπεζα Πειραιώς θα προχωρήσει σε χρηματοδότηση μέσω συμβολαιακής γεωργίας για το ακτινίδιο και το ρόδι.