GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αν. Μακεδονία και Θράκη: Αναζητούνται αυθαίρετα στις παραλίες

Σε όλη την επικράτεια επεκτείνεται, μετά την φονική πυρκαγιά, η προσπάθεια εντοπισμού των αυθαιρέτων, όπως καταδεικνύει το έγγραφο που...


Σε όλη την επικράτεια επεκτείνεται, μετά την φονική πυρκαγιά, η προσπάθεια εντοπισμού των αυθαιρέτων, όπως καταδεικνύει το έγγραφο που απέστειλε η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας και Θράκης, προς Δήμους και Υπηρεσίες Δόμησης (Πολεοδομίες) στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Δήμοι που διαθέτουν παραλιακό μέτωπο είναι οι αποδέκτες του σχετικού εγγράφου και καλούνται να δώσουν στοιχεία για αυθαίρετα.

Αυθαίρετα με περίφραξη που έχουν ανεγερθεί σε απόσταση 500 μέτρων από την παραλία, που έχουν χτιστεί σε αναδασωτέες και πυρόπληκτες περιοχές, σε εθνικούς δρυμούς αλλά και μέσα σε χαρτογραφημένα ρέματα έχουν μπει στο …στόχαστρο της κυβέρνησης σε μια πρώτη προσπάθεια να καταλαγιάσει η οργή που προκλήθηκε από τις καταστροφικές πυρκαγιές που άφησαν πίσω τους δεκάδες νεκρούς, εκατοντάδες τραυματίες και ανυπολόγιστες ζημιές.

Προτεραιότητα στην Αττική, έλεγχοι σε όλη την Ελλάδα
Προτεραιότητα δίνεται στην Αττική, αλλά οι έλεγχοι αφορούν αυθαίρετα σε όλη την Ελλάδα. Ο πρώτος κύκλος προτεραιοποίησης για την κατεδάφιση αυθαιρέτων τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, το πρωί της Παρασκευής 3 Αυγούστου.


Σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, εγκρίθηκαν ήδη 61 κατεδαφίσεις, οι οποίες θα γίνουν μέσω της επέκτασης των συμβάσεων που προϋπάρχουν και που έχουν συναφθεί από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις.

Ειδικότερα, θα σταλούν ειδοποιητήρια και θα ξεκινήσουν κατεδαφίσεις για:

27 αυθαίρετα στην περιοχή της Μάνδρας που αφορούν κτίσματα τα οποία βρίσκονται εντός ρεμάτων.

21 μάντρες που εμποδίζουν την πρόσβαση στις παραλίες στο Σαρωνικό, την Ανάβυσσο και το Πόρτο Ράφτη.

13 κατοικίες σε αναδασωτέες περιοχές σε Καπανδρίτι, Λαύριο, Πεντέλη. Πρόκειται για κατοικίες, τις οποίες σύμφωνα με την κυβέρνηση ήδη οι ιδιοκτήτες τους έχουν παραδώσει στις αρμόδιες αρχές ώστε να προχωρήσει η κατεδάφιση.

Επίσης, όπως τονίζει το Μέγαρο Μαξίμου, το υπ. Περιβάλλοντος εξετάζει ενδελεχώς τις δικαστικές αποφάσεις αναφορικά με το επίμαχο οικόπεδο στο Μάτι, στο οποίο εγκλωβίστηκαν και έχασαν τη ζωή τους 27 άνθρωποι που αναζητούσαν διαφυγή προς τη θάλασσα. Σκοπός είναι να επιταχυνθεί η διαδικασία για τις αναγκαίες παρεμβάσεις και στο συγκεκριμένο οικόπεδο, στη βάση της πρόσφατης τροπολογίας του ΥΠΕΝ για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης.

Όπως υπογραμμίζει το Μέγαρο Μαξίμου, η διαδικασία των κατεδαφίσεων παράνομων κτισμάτων θα συνεχιστεί τάχιστα το επόμενο διάστημα, με την προτεραιοποίηση να αφορά κατεδαφίσεις για 200 έως 300 αυθαίρετα κτίσματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Κινητικότητα στο Δήμο Αλεξανδρούπολης
Πάντως η τραγική εξέλιξη της πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, πυροδότησε κινητικότητα σε όλη την Ελλάδα και στην περιοχή μας. Στην γειτονική Αλεξανδρούπολη οδήγησε τους τοπικούς αρμόδιους παράγοντες σε ευρεία σύσκεψη στο Δημαρχείο της Αλεξανδρούπολης, προς εξέταση της υφιστάμενης κατάστασης στην περιοχή των Δικέλλων – Μάκρης. Γι’ αυτό οι επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων Ανάσα Π. Μιχαηλίδης και «αλλάΖΟΥΜΕ τώρα” Ν. Τζανίδης, κατέθεσαν πρόταση για να μπουν στο «μικροσκόπιο” καταπατήσεις σε ρέματα και γραμμή αιγιαλού στον Δήμο Αλεξανδρούπολης.

«Στο δημοτικό συμβούλιο έγινε εκτενής αναζήτηση οδών διαφυγής του πληθυσμού, που το καλοκαίρι στην συγκεκριμένη περιοχή Μάκρης-Δικέλλων, αποκτά μέγεθος παραθεριστών από ολόκληρο τον Έβρο και μετράτε σε δεκάδες χιλιάδες άτομα.
Από πλευράς της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, η παραλιακή Ζώνη Μάκρης-Δικέλλων-Μεσημβρίας, χαρακτηρίζεται από τις πιο επικίνδυνες του Νομού.

Πέρα από όλα αυτά, αν πράγματι θέλουμε να φτάσουμε το «μαχαίρι ως το κόκκαλο», αν πράγματι θέλουμε να αναλάβουμε όλοι τις ευθύνες μας και να προστατεύσουμε τις ζωές και τις περιουσίες των πολιτών, τότε ΚΑΛΟΥΜΕ τον δήμαρχο της Αλεξανδρούπολης καθώς και κάθε άλλο αρμόδιο, να δώσει άμεσα εντολή στις αρμόδιες υπηρεσίες για ελέγχους, καταρχήν στην εκτός σχεδίου περιοχή των Δικέλλων”, αναφέρουν μεταξύ άλλων στο έγγραφό τους.

Δήμητρα Συμεωνίδου