GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Από το 2019 και στο εξής ο φόρος ακινήτων θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις και η εκκαθάριση θα γίνεται τον Φεβρουάριο

10 μήνες τον χρόνο θα «χτυπά» ο ΕΝΦΙΑ


10 μήνες τον χρόνο θα «χτυπά» ο ΕΝΦΙΑ

Από το 2019 και στο εξής ο φόρος ακινήτων θα καταβάλλεται σε περισσότερες δόσεις και η εκκαθάριση θα γίνεται τον Φεβρουάριο.

Με το νέο σύστημα πληρωμής του φόρου για την ακίνητη περιουσία το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει αφενός στο να μοιράσει το βάρος καταβολής του ΕΝΦΙΑ σε περισσότερους μήνες ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών, αφετέρου στο να τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους.

Προτού προλάβουν καλά-καλά να πληρώσουν τον εφετινό ΕΝΦΙΑ περισσότεροι από 6.400.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, το υπουργείο Οικονομικών θα τους επιβάλει να πληρώνουν κάθε μήνα και για 10 συνεχόμενους μήνες τον ΕΝΦΙΑ του 2019. Και αυτό το σύστημα θα ισχύσει για όλα τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες, το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης έχει καταλήξει στην απόφαση ο ΕΝΦΙΑ να πληρώνεται σε 10 μήνες αντί για 5 σήμερα και η αρχή να γίνεται τον Μάρτιο κάθε έτους και η εξόφληση τον Δεκέμβριο.

Αυτό σημαίνει ότι με το που θα πληρωθεί η 5η και τελευταία δόση του εφετινού ΕΝΦΙΑ τον Ιανουάριο του 2019, αμέσως μετά θα εκδοθούν τα νέα εκκαθαριστικά ΕΝΦΙΑ με ημερομηνία εκκαθάρισης τον Φεβρουάριο και με την πρώτη δόση του φόρου να πρέπει να πληρωθεί μόλις σε 2 μήνες αφού έχουν πληρωθεί οι προηγούμενες δόσεις, δηλαδή τον Μάρτιο.

Ουσιαστικά οι πολίτες θα πληρώνουν τον ΕΝΦΙΑ βάσει της περιουσιακής κατάστασης της προηγούμενης χρονιάς, καθώς αν υπάρχει οποιαδήποτε μεταβολή στα ακίνητα που έχουν αναγράψει στο Ε9 μέσα στο έτος πληρωμής αυτή θα μεταφέρεται και θα εκκαθαρίζεται στο επόμενο έτος. Υπάρχει βέβαια και η σκέψη εμβόλιμα μέσα στο έτος να γίνεται μια ενδιάμεση εκκαθάριση και να συμψηφίζονται τα ποσά που έχουν καταβληθεί με τις δόσεις που θα απομένουν.


Με το νέο σύστημα πληρωμής του ΕΝΦΙΑ το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει αφενός να μοιράσει το βάρος καταβολής τού εν λόγω φόρου σε περισσότερους μήνες ώστε να μειωθούν τα ποσοστά ληξιπρόθεσμων οφειλών, καθώς έχει αποδειχθεί ότι πολλοί δεν μπορούν να εξοφλήσουν ούτε στις 5 δόσεις που ισχύει σήμερα, και αφετέρου να τονώσει τα έσοδα του κρατικού προϋπολογισμού τους πρώτους μήνες του έτους και ειδικότερα του πρώτου εξαμήνου που θεωρείται και το πιο κρίσιμο διάστημα για να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις τόσο για τη συνέχεια του έτους όσο και για το επόμενο.

Για παράδειγμα, έστω ιδιοκτήτης ακινήτου πληρώνει ΕΝΦΙΑ 500 ευρώ.

Σήμερα, βάσει του νόμου που ισχύει ο φόρος αυτός θα πληρωθεί σε 5 μηνιαίες δόσεις των 100 ευρώ η κάθε μία. Με την αλλαγή που προωθεί το υπουργείο Οικονομικών ο ίδιος φόρος των 500 ευρώ θα πληρωθεί σε 10 δόσεις των 50 ευρώ.

Σχέδια και για τον φόρο εισοδήματος

Αντίστοιχη σκέψη υπάρχει και για τον φόρο εισοδήματος. Σήμερα οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι προκαταβάλλουν κάθε μήνα το ποσό του φόρου εισοδήματος και της εισφοράς αλληλεγγύης που αντιστοιχεί στα πραγματικά ποσά που λαμβάνουν κάθε μήνα ως μισθό ή σύνταξη μέσω της παρακράτησης φόρου.

Μάλιστα, για την πλειοψηφία των παραπάνω φορολογουμένων όταν εκκαθαρίζεται η φορολογική δήλωσή τους προκύπτει μηδενικό αποτέλεσμα, καθώς ο φόρος που έχει παρακρατηθεί ταυτίζεται με αυτόν που αντιστοιχεί στα συνολικά εισοδήματα από μισθούς ή συντάξεις. Μόνο αν πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων ή έχουν και κάποια άλλα εισοδήματα από ελευθέριο επάγγελμα ή από ενοίκια προκύπτει πρόσθετος φόρος.

Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι αν καθιερωθεί ένα σύστημα να εισπράττεται μέσα στο επόμενο έτος σε πολλές δόσεις ο φόρος εισοδήματος και των αγροτών αλλά και των ελεύθερων επαγγελματιών, τότε θα βελτιωθεί η εικόνα του εισπρακτικού μηχανισμού και η αποπληρωμή των φόρων. Με τον τρόπο αυτόν οι φορολογούμενοι θα μπορούσαν να πληρώνουν κάθε μήνα, από την αρχή κάθε χρόνου, προκαταβολικά τον φόρο σε 12 μηνιαίες δόσεις με βάση τα εισοδήματα που δήλωσαν το περασμένο έτος.

Ερωτηματικό παραμένει τι θα γίνει με τις προκαταβολές φόρων που πληρώνουν κάθε χρόνο αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες.

Αν δηλαδή θα συνεχίσει να ισχύει αυτό το σύστημα ή θα συμψηφίζονται τα ποσά όταν γίνει η νέα εκκαθάριση φόρου. Και εδώ το πιθανότερο σενάριο είναι όταν υποβληθούν και εκκαθαριστούν οι φορολογικές δηλώσεις 2019 για τα εισοδήματα του 2018 να γίνει συμψηφισμός και οι υπόλοιπες δόσεις να επανακαθοριστούν με βάση το νέο εισόδημα και τον νέο φόρο φυσικά.

Το σύστημα πληρωμής φόρων εισοδήματος και φόρων ακινήτων σε πολλές δόσεις θυμίζει την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων που έχει καθιερωθεί και ισχύει και με την έγκριση των δανειστών.


Έως 31 Αυγούστου τα εκκαθαριστικά

Έως τα τέλη Αυγούστου 2018 και προτού πάει ο Πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης 6.412.813 ιδιοκτήτες ακινήτων θα παραλάβουν τη «λυπητερή» της Εφορίας. Μάλιστα, για περίπου 1.000.000 ιδιοκτήτες θα προκύψει αύξηση. Αυτό διότι ο εφετινός ΕΝΦΙΑ θα προκύψει με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοινώθηκαν μέσα στον Ιούνιο.

Ο φόρος βάσει νόμου υπολογίζεται βάσει της ακίνητης περιουσίας κάθε φυσικού και νομικού προσώπου, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί την 1η Ιανουαρίου κάθε έτους και περιλαμβάνεται στα ηλεκτρονικά αρχεία της Εφορίας μέσω των δηλώσεων Ε9.

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, η ηλεκτρονική εφαρμογή «Περιουσιολόγιο» του συστήματος ΤΑΧΙSnet (www.aade.gr) για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2018 δεν θα είναι διαθέσιμη από την Παρασκευή 17 Αυγούστου και έως την ολοκλήρωση της έκδοσης-ανάρτησης των εκκαθαριστικών ΕΝΦΙΑ 2018 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2018. Η ανάρτηση των εκκαθαριστικών θα πραγματοποιηθεί μέχρι την 31η Αυγούστου. Όλες οι υπόλοιπες λειτουργίες του Περιουσιολογίου (όπως το Πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ, υποβολές δηλώσεων Ε9 ετών 2010-2017) θα είναι διαθέσιμες κανονικά, καθ’ όλη τη διάρκεια των εργασιών.

Ο εφετινός λογαριασμός

Ο λογαριασμός του ΕΝΦΙΑ για 6.412.813 ιδιοκτήτες ακινήτων, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, δείχνει ότι ο φόρος μένει αμετάβλητος για 3.995.181 ιδιοκτήτες ακινήτων (62% επί του συνόλου).
Για 946.670 ιδιοκτήτες ακινήτων (το 15% του συνόλου) από την εκκαθάριση που τρέχει αναμένεται να προκύψει αύξηση ΕΝΦΙΑ ως εξής:

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
l
737.709 ιδιοκτήτες: Αύξηση έως 50 ευρώ.
l
160.000 ιδιοκτήτες: Αύξηση 50 έως 200 ευρώ.
l
48.961 ιδιοκτήτες: Αύξηση άνω των 200 ευρώ.
Μείωση ΕΝΦΙΑ θα προκύψει για 1.470.962 ιδιοκτήτες ακινήτων (23% του συνόλου) έως εξής:
l
893.032 ιδιοκτήτες: Μείωση έως 50 ευρώ (μ.ό. 12 ευρώ).
l
351.090 ιδιοκτήτες: Μείωση 50 έως 100 ευρώ.
l
213.483 ιδιοκτήτες: Μείωση από 100 έως 150 ευρώ.
l
13.357 ιδιοκτήτες: Μείωση άνω των 500 ευρώ.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
Αντίστοιχα στα εκκαθαριστικά που θα λάβουν οι επιχειρήσεις θα προκύψει:
l Αύξηση ΕΝΦΙΑ από 50 ευρώ και άνω για το 9% των επιχειρήσεων.
l Αύξηση ΕΝΦΙΑ έως 50 ευρώ για το 5% των επιχειρήσεων.
l Αμετάβλητος ΕΝΦΙΑ για 1 στις 4 επιχειρήσεις (25% του συνόλου).
l Μείωση ΕΝΦΙΑ για 6 στις 10 επιχειρήσεις (61% του συνόλου).