GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μονάδα παραγωγής οξυγόνου στο ΠΓΝΑ με στόχο την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας

Ένα ακόμη βήμα προς την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας θα κάνει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μέσα από την πρ...


Ένα ακόμη βήμα προς την εξοικονόμηση πόρων και ενέργειας θα κάνει το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης, μέσα από την προμήθεια και εγκατάσταση πλήρους μονάδας παραγωγής ιατρικού οξυγόνου.

Για τον σκοπό αυτό, έχει εγκριθεί ποσό περίπου 400.000 ευρώ από το ΕΣΠΑ, ενώ με έγγραφο του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη στις 29/6/2018 αποφασίστηκε η έγκριση της σκοπιμότητας και η επιχορήγηση του νοσηλευτικού ιδρύματος για το εν λόγω έργο.

Σημειώνεται πως πρώτο νοσοκομείο που προχώρησε στην εγκατάσταση δικής του μονάδας παραγωγής οξυγόνου ήταν αυτό της Καλαμάτας, που άνοιξε το δρόμο, ώστε πριν περίπου 2 χρόνια να αποφασιστεί η επέκταση του προγράμματος σε άλλα 21 δημόσια νοσοκομεία.

Η ανάγκη για εξεύρεση εναλλακτικών τρόπων εξοικονόμησης στο ΕΣΥ και ιδιαιτέρως η ανάγκη να αντιμετωπιστούν τα αυξημένα κόστη που συνεπάγεται η αγορά ιατρικού οξυγόνου από εταιρίες οδήγησαν και την Επιτροπή Προμηθειών Υγείας να δώσει το… πράσινο φως για την εγκατάσταση των μονάδων.

Η εγκατάσταση µηχανηµάτων στα νοσοκοµεία µε πλήρη τεχνική κάλυψη και υψηλής ποιότητας παραγόµενο προϊόν σύµφωνα µε τα διεθνή στάνταρ, αλλά και µε διασφαλισµένες και τις τρεις γραµµές τροφοδοσίας που ρητά ορίζει η νοµοθεσία µε αποκλειστική υποχρέωση και ευθύνη της αναδόχου εταιρείας οδηγεί σε συρρίκνωση του συγκεκριµένου κόστους. Η εγκατάσταση µηχανηµάτων σε µεγάλα και ανά περιφέρεια νοσοκοµεία θα είναι ένα ισχυρό όπλο για την µείωση των τιµών.

Η υψηλή ζήτηση για ιατρικό οξυγόνο έχει ως αποτέλεσμα υψηλές δαπάνες για την προμήθεια του, κάτι που επιβαρύνει σημαντικά τους προϋπολογισμούς των νοσοκομείων. Η δαπάνη αυτή γίνεται δραματικά υψηλότερη για απομακρυσμένα νοσοκομεία, καθώς γι’ αυτά η προμήθεια του οξυγόνου επιβαρύνεται από τα – ιδιαίτερα υψηλά – έξοδα μεταφοράς, εκτοξεύοντας την τελική τιμή σε όρια εκτός των εγκεκριμένων του παρατηρητηρίου τιμών.

Αυτό έχει ως συνέπεια, πέρα από το ιδιαίτερα υψηλό κόστος, τα νοσοκομεία να κινδυνεύουν με έλλειψη ιατρικού οξυγόνου. Σήμερα, το μέσο κόστος παραγωγής οξυγόνου από μονάδες εγκατεστημένες σε Νοσηλευτικές Μονάδες ανέρχεται σε 26 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, ενώ η αγορά οξυγόνου σε 67 λεπτά ανά κυβικό μέτρο, πλέον μεταφορικών εξόδων.

Της Κικής Ηπειρώτου