GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σημαντική ανακάλυψη: Βρέθηκε το γονίδιο που πυροδοτεί τη διαδικασία της γήρανσης

Mια σημαντική ανακάλυψη που θα συνδράμει στην κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Mια σημαντική ανακάλυψη που θα συνδράμει στην κατανόηση της διαδικασίας της γήρανσης έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπάφαλο στη Νέα Υόρκη ανακάλυψαν το γονίδιο CD36 που θέτει σε κίνηση το φαινόμενο της γήρανσης, καθώς όταν ενεργοποιείται σταματά η διαίρεση των κυττάρων και αρχίζουν να «μαραζώνουν».

Η γήρανση είναι φυσικό φαινόμενο στον κύκλο ζωής κάθε κυττάρου και βρίσκεται εδώ και πολύ καιρό στο επίκεντρο της ιατρικής έρευνας, καθώς τα γερασμένα κύτταρα πιστεύεται ότι συμβάλλουν σε μια σειρά ασθενειών, από τις καρδιοπάθειες μέχρι την αρθρίτιδα και τον καταρράκτη.

Η νέα μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Molecular Omics. Οι επιστήμονες βρήκαν ότι το γονίδιο CD36 ήταν ιδιαίτερα δραστήριο στα γηραιότερα κύτταρα. Κατάφεραν δε να κάνουν νεαρά, υγιή κύτταρα να λειτουργήσουν σαν να ήταν γερασμένα ενισχύοντας τη δραστηριότητα των γονιδίων CD36.

Γηρασμένα κύτταρα στο μικροσκόπιο: στις μπλε περιοχές καταγράφεται η αύξηση δραστηριότητας του γονιδίου CD36 (Φωτογραφία Darleny Lizardo/Alan Siegel/University at Buffalo North Campus Confocal Imaging Facility)Γηρασμένα κύτταρα στο μικροσκόπιο: στις μπλε περιοχές καταγράφεται η αύξηση δραστηριότητας του γονιδίου CD36 (Φωτογραφία Darleny Lizardo/Alan Siegel/University at Buffalo North Campus Confocal Imaging Facility)

Μολονότι η ανακάλυψη χαρακτηρίζεται «συναρπαστική» ο ακριβής ρόλος που παίζει το συγκεκριμένο γονίδιο στη διαδικασία της γήρανσης εξακολουθεί να περιβάλλεται από πέπλο μυστηρίου. Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι το CD36 οδηγεί τον οργανισμό να παράγει μια πρωτεϊνη που επικάθεται στην επιφάνεια των κυττάρων, αλλά δεν έχουν ακόμη βρει τι ακριβώς κάνει αυτή η πρωτεϊνη.

«Η έρευνά μας ταυτοποιεί το CD36 ως υποψήφιο για περαιτέρω μελέτη. Η γήρανση είναι θεμελιώδης διαδικασία για τα κύτταρα, αλλά υπάρχουν πολλά ακόμη που αγνοούμε», είπε ο Ομέρ Γκεκτζουμέν, εκ των συντακτών της μελέτης. «Η γήρανση φαίνεται ότι έχει επιπλοκές για τα μεγαλύτερα σε ηλικία άτομα και για τον καρκίνο κι η κατανόησή της είναι εξαιρετικά σημαντική», πρόσθεσε.