GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Δεκαήμερα προσφορών στα περισσότερα καταστήματα της Ξάνθης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις

– Κλειστή η αγορά της Ξάνθης την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων.


– Κλειστή η αγορά της Ξάνθης την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων.

– Πάγια η θέση του εμπορικού συλλόγου, δεν ασχολείται με τις Κυριακές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες

Δεκαήμερα προσφορών στα περισσότερα καταστήματα της Ξάνθης, λίγο πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις

– Κλειστή η αγορά της Ξάνθης την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων

– Πάγια η θέση του εμπορικού συλλόγου, δεν ασχολείται με τις Κυριακές, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες

Ευθύμης Μίλκογλου:

«Είναι τα λεγόμενα προεόρτια…»

Λίγο πριν ξεκινήσουν οι θερινές εκπτώσεις, όπως όλα δείχνουν στις 9 Ιουλίου έως τις 31 Αυγούστου, όλο και περισσότερα καταστήματα της τοπικής αγοράς καταφεύγουν σε προσφορές προκειμένου να δελεάσουν τους καταναλωτές, στο πλαίσιο του καθεστώτος των δεκαήμερων προσφορών. Γενικά, τα τελευταία χρόνια αποτελεί πάγια τακτική για πολλά εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης να ξεκινάνε με δεκαήμερα προσφορών στην προσπάθειά τους να ρευστοποιήσουν εμπορεύματα συγκριμένης κατηγορίας ή προηγούμενης σεζόν, πριν τις κανονικές εκπτώσεις. Κάτι βέβαια, που επιτρέπεται και από την ισχύουσα νομοθεσία. Ενώ, όπως παραδέχεται ο Πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ξάνθης, κ. Ευθύμης Μίλκογλου, πάντα έχουμε μειώσεις σε τιμές προϊόντων με τη μορφή προσφορών λίγες ημέρες πριν ξεκινήσουν οι εκπτώσεις, οι λεγόμενες προεκπτώσεις που προετοιμάζουν το καταναλωτικό κοινό για τις κανονικές.


«Τα δεκαήμερα προσφορών είναι ελεύθερα, γι’ αυτό και γίνονται όλο το χρόνο από πολλά καταστήματα. Γενικά όμως, σαν στεγασμένο εμπόριο προσπαθούμε να διατηρούμε πάντα μειωμένες τις τιμές μας. Συνήθως, πριν τις εκπτώσεις, σχεδόν όλα τα εμπορικά καταστήματα και κυρίως τα μικρομεσαία, διενεργούν προσφορές. Τα προεόρτια, όπως θα μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε, χαριτολογώντας…» σχολιάζει ο κ. Ε. Μίλκογλου.

Σε ότι αφορά τώρα τη λειτουργία της αγοράς την πρώτη Κυριακή των θερινών εκπτώσεων, ο τελευταίος επισημαίνει πως δεν αλλάζει η θέση του εμπορικού συλλόγου για το θέμα επισημαίνοντας χαρακτηριστικά ότι, «δεν ασχολούμαστε με τις Κυριακές. Πολύ περισσότερο τώρα το Καλοκαίρι, όταν δηλαδή ο κόσμος τον ελεύθερο χρόνο του πηγαίνει στη θάλασσα και όχι για ψώνια. Μια Κυριακή με υψηλές θερμοκρασίες, οι περισσότεροι θα είναι στις παραλίες και όχι στην αγορά. Βέβαια, το άνοιγμα των καταστημάτων για εκείνη την ημέρα είναι προαιρετικό. Επομένως, όποιος το κρίνει σκόπιμο μπορεί να ανοίξει. Η θέση ωστόσο του εμπορικού συλλόγου είναι πάγια, δηλαδή, δεν λείπει ο χρόνος από τον καταναλωτή, αλλά το χρήμα…».

Οι υποχρεώσεις των εμπόρων και τι πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές

Στις περιόδους εκπτώσεων, είναι υποχρεωτική η αναγραφή της παλαιάς και της νέας μειωμένης τιμής τόσο για προϊόντα, όσο και για υπηρεσίες που πωλούνται με έκπτωση. Ενώ επιτρέπεται και η αναγραφή και εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

Σύμφωνα με τις οδηγίες της συνομοσπονδίας των εμπόρων, εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία, ενώ στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»). Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

Τα πρόστιμα για τους παραβάτες και για παραπλάνηση των καταναλωτών

Κατά την διενέργεια των τακτικών εκπτώσεων (χειμερινών και καλοκαιρινών), προβλέπονται αυστηρές κυρώσεις για όσους δεν τηρούν τη νομοθεσία και παραπλανούν τους καταναλωτές.

Γενικά, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000€. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 €, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.