GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Νέο μέτωπο φιλόζωων – Τσιρώνη

Αμετανόητος και ανεκδιήγητος συνεχίζει να μένει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ανοίγοντας νέο μέτωπο με ...


Αμετανόητος και ανεκδιήγητος συνεχίζει να μένει ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννης Τσιρώνης, ανοίγοντας νέο μέτωπο με το φιλοζωικό κίνημα σε όλη τη χώρα. Μετά το νόμο-έκτρωμα που προσπάθησε να περάσει πριν λίγους μήνες, ξεσηκώνοντας θύελλα αντιδράσεων, επιχειρεί μέσω εγκυκλίων να το επαναφέρει, «παραχαράζοντας και αλλοιώνοντας πλήρως την κείμενη νομοθεσία με τρόπο ύπουλο, αήθη και πρωτοφανή για τα πολιτικά δεδομένα της χώρας», όπως αναφέρουν οι φιλόζωοι.

Μόνο για λίγο καιρό ξαποσταίνει και ξανά προς τη «δόξα» τραβά ο κ. Τσιρώνης, με την ανοχή, φυσικά, της κυβέρνησης. Αυτή τη φορά, «κόκκινο πανί» για δύο φιλοζωικές ομοσπονδίες και άλλες δύο ομάδες για τα δικαιώματα των ζώων αποτελούν πρόσφατες εγκύκλιοι του υπουργού (η μία με ημερομηνία 26 Ιουνίου και η άλλη 20 Μαρτίου) προς Περιφέρειες, Δήμους και Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

«Είναι η πρώτη φορά που κυβέρνηση τόσο απροκάλυπτα μέσω υπουργού της νομοθετεί, όχι στη Βουλή, αλλά με ψευδοερμηνευτικές εγκυκλίους» καταγγέλλουν η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδίας (ΠΦΠΟ), η Ομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Αττικής και Σαρωνικού και οι Ομάδες Dreamdancers και Ethos and Empathy για τα δικαιώματα των ζώων και την προαγωγή της οικολογίας αντίστοιχα. Οι φιλόζωοι κινούν ήδη νομικές διαδικασίες για την αναστολή εκτέλεσης των εγκυκλίων και την ακύρωσή τους, όπως λέει στα «ΝΕΑ» η πρόεδρος της μεγαλύτερης φιλοζωικής ομοσπονδίας της χώρας Νατάσα Μπομπολάκη. Η ίδια καταγγέλλει την αγωνιώδη προσπάθεια του υπουργού να σταματήσει τις υιοθεσίες από φιλόζωους του εξωτερικού και την εμμονική άποψη ότι τα φιλοζωικά σωματεία κάνουν εμπόριο: «Διαβάζοντας τις εγκυκλίους Τσιρώνη, που σε πολλά σημεία αυτοαναιρούνται, διαπιστώσαμε έκπληκτοι ότι κατά τον υπουργό ο πολίτης μπορεί να αποκτήσει ζώο συντροφιάς μόνο με δύο τρόπους: Είτε μέσω υιοθεσίας υποχρεωτικά από τον Δήμο είτε με αγορά. Και έχουμε εδώ το θέατρο του παραλόγου. Εάν γεννήσει η σκυλίτσα μου τα κουτάβια, τα δικά μου ζώα δηλαδή, θα μπορούν να υιοθετηθούν μόνο μέσω του Δήμου».

Ράπτης: Εθελοντές Φιλόζωοι είμαστε και όχι χρήσιμοι ηλίθιοι και «έμποροι», κύριε Τσιρώνη

Σε παρέμβασή του που δημοσιεύει σήμερα η «ΓΝΩΜΗ», ο πρόεδρος του Φιλοζωικού Σωματείου Αλεξανδρούπολης «Κιβωτός» Θεόδωρος Ράπτης, απευθύνεται προς τον αρμόδιο υπουργό και περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματικότητα σε ό,τι αφορά τη φιλοζωία στην Ελλάδα σήμερα, τους ανεπαρκείς και ανεφάρμοστους νόμους, τις υποχρεώσεις της πολιτείας και των Δήμων, ενώ υπογραμμίζει τον αδιαμφισβήτητα πολυσήμαντο ρόλο των εθελοντών φιλόζωων, αυτών ακριβώς που έχει βάλει στο στόχαστρο το υπουργείο, και που αν εκλείψουν, κυνηγημένοι από το νόμο και εξαντλημένοι οικονομικά, το πρόβλημα των αδέσποτων θα διογκωθεί σε βαθμό που κανείς δεν μπορεί να φανταστεί σήμερα.


«Αντλώντας στοιχεία και από ένα παλαιό (2016) δημοσίευμα της κυρίας Φαίης Λιάρα, επιβεβαιώνονται σήμερα οι διαπιστώσεις και επιπλέον έχουμεκαι τις εξωτερικευμένες κακίες και την ύβρη ορισμένων κρατικών λειτουργών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μέχρι και τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Τσιρώνη Ιωάννη εναντίον των Φιλοζωικών Σωματείων και των εθελοντών φιλόζωων.

Τραγικά απογοητευτικό κ Λιάρα, υπάρχει μια νομοθεσία για την προστασία των ζώων από την κακοποίηση και τις χρησιμοποιούμενες μεθόδους υιοθεσίας της οποίαςβασικόςπυλώνας είναι ο ΔΗΜΟΣ της περιοχής και ο κύριοςΤσιρώνηςσύμφωνα με τις υποδείξειςφυσικά των υπηρεσιακών του αρμόδιων και των συμβούλων του αντιλήφθησαν ότι ο Νόμος4039/12 δεν λειτουργεί διότι υπάρχουν «έμποροι εθελοντές φιλόζωοι» και πρέπει αυτό το κακό να παταχθεί σκληρά …με ένα νέο νόμο «προστασίας των αδέσποτων ζώων συντροφιάς» από τον οποίο να απαλείφεται αυτή η πληγή των «εθελοντών φιλόζωων» για να μπορέσει η Πολιτεία μέσα από τους οργανωμένους Δήμους να εφαρμόσει το όποιο πρόγραμμα διαχείρισης των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων συντροφιάς.

Όλοι σχεδόν οι Δήμοι της χώρας παρανομούν στον χειρισμό του υφισταμένου Νομικού πλαισίου ή αν θα κάνουν κάτι θετικό και αυτό θα χαρακτηρίζεται από προχειρότητα και προσωρινότητα και σχεδόν πάντα στη λογική ότι τα αδέσποτα ενοχλούν, άρα τα βάζουμε κάπου στα «Δημοτικά Καταφύγια» (για πάρα πολλούς φιλόζωους θεωρούνται ΝΤΑΧΑΟΥ…..) αρκεί να μην τα βλέπουμε να μην μας ενοχλούν γιατί αυτό κατά την κρίση ορισμένων Δημοτικών Αρχόντων θα στοιχίσει σε…. ψήφους, και αυτά μόνο για σκύλους. Για τις γάτες που αποτελούντον μεγαλύτερο όγκο αδέσποτων δεν έχουν τίποτα, ούτε καν το, πιθανώς, υφιστάμενο πρόγραμμα που έχουν κάποιοι Δήμοι για τα σκυλιά.

Ο κύριος Υπουργός είναι «ικανοποιημένος» από τη λειτουργικότητα των Δήμων για την εφαρμογή του υφισταμένου Νόμου όσον αφορά την ευζωία των αδέσποτων ζώων που ζουν μέσα στα ΔημοτικάΚαταφύγια (νόμιμα, μόνιμαημιμόνιμα και παράνομα) ενθουσιάζεται με τις αναρτήσεις τους στις ιστοσελίδες τους όταν βλέπει έγχρωμες φωτογραφίες των ζώων που ζουν μέσα στους «παραδεισένιους χώρους» του κάθε δημοτικού καταφυγίου να «εκλιπαρούν» να μη θελήσει κανένας να τα υιοθετήσει και χάσουν… τον παράδεισο τους και έχει θυμώσει ο κύριος Υπουργός με τους «εμπόρους εθελοντές φιλόζωους» που μπλέκονται στα πόδια των Δήμων για να αποκομίσουν χρηματικά οφέλη αδιαφορώντας για την κατάληξη αυτών των ζώων.


Κύριε Υπουργέ, όπως γνωρίζετε, αρκετοί υπουργοί και κρατικά στελέχη βρίσκονται στις φυλακές ή ελέγχονται από τη Δικαιοσύνη για κατάχρηση του Δημοσίου χρήματος. Θα μπορούσε ίσως κάποιοςνα σας κατηγορήσει και εσάς για κατάχρηση του Δημοσίου χρήματος; Έτσι απλά επειδή είστε πολιτικός ή μέλος της όποιας κυβέρνησης; Αν έχετε συγκεκριμένα παραδείγματα με δικαστικές αποφάσεις αυτών των οποίων εμπορεύονται ζωντανά παρουσιάστε τα παρακαλώ και εμείς σαν πραγματικοί εθελοντές φιλόζωοι θα σας στηρίξουμε επί του συγκεκριμένου θέματος.

Η πραγματικότητα βέβαια είναι άλλη. Πάρα πολλοί Δήμοι παρανομούν, είτε ηθελημένα είτε άθελα τους, χρησιμοποιώντας και «ακατάλληλους ανθρώπους». Βάσει του νόμου 4039/12 μέσα σε δυο χρόνια όφειλαν οι Δήμοι της χώρας να έχουν Δημοτικά Καταφύγια για την προστασία αδέσποτων ζώων συντροφιάς. Σας έχουν ενημερώσει οι Περιφερειακές Υπηρεσίες του Υπουργείου σας ότι έχει εφαρμοστεί αυτή η υποχρέωση των Δήμων; «Δημοτικά Καταφύγια» για πραγματική φροντίδα των ζώων που πάσχουν από διάφορες ασθένειες, η χτυπημένα από κάποιο ασυνείδητο οδηγό; Σας έχουν ενημερώσει επίσης ότι οι Δήμοι ελέγχονται ή ότι εν πάση περιπτώσει κάνουν αυτά που προτείνουν οι Πενταμελείς Επιτροπέςπαρακολούθησης του προγράμματος διαχείρισης των αδέσποτων ζώων συντροφιάς; (όχι η εικονική ύπαρξη 5μελους επιτροπής που γράφονται στα χαρτιά,απλά,αλλά δεν συνεδριάζουν ποτέ).

Η σοβαρότητα αυτής της επιτροπής αναγνωρίζεται και από σχετικές εγκυκλίους του Υπουργείου σας όταν αναφέρεται ότι η ύπαρξη τους είναι βασικό στοιχείο για τη χρηματοδότηση του εκάστοτε Δήμου. Ποιοι λοιπόν καλούνται να διαχειριστούν αυτήν την εξωφρενική κατάσταση; Μα φυσικά οι «εθελοντές φιλόζωοι, οργανωμένοι ή ελεύθεροι». Άνθρωποι με ευαισθησίες και συνείδηση που δεν μπορούν να τρώνε σε μια ταβέρνα, ενώ τους παρακολουθεί δίπλα τους κάποιο αδέσποτο σκυλάκι, γατάκι πεινασμένο, με σάλια να τρέχουν από την πείνα. Ποτέ δεν θα προσπεράσουν ένα χτυπημένο ζώο, αν και γνωρίζουν ότι δεν έχουν να δώσουν τις εκατοντάδες ευρώ που πιθανώς να τους ζητήσει ο κτηνίατρος… Και έρχεσθε εσείς τώρα, κύριε Τσιρώνη, να τιμωρήσετε αυτόν τον άνθρωπο με το αποσυρθέν νομοσχέδιο σας, και το χειρότερο, από την ημέρα που απέτυχε το σχέδιο σας, αρχίσατε να βγάζετε εγκυκλίους προσπαθώντας να αναγκάσετε τους υπάλληλους του υπουργείου σας να εφαρμόσουν αυτά που εσείς δεν μπορέσατε να… «Νομοθετήσετε».

Μάλλον οι συνοδοιπορούντες σας στο Υπουργείο δεν σας έχουν ενημερώσει σωστά για το πνεύμα των εγκυκλίων γιατί κάθε εγκύκλιος που προβλέπεται στον υφιστάμενο νόμο είναι για να ερμηνεύει μόνο τις ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ «ΙΣΧΥΟΥΣΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ» του και όχι να θέτουν κανόνες δικαίου, διότι τότε είναι ψευδοερμηνευτικές και συνιστούν παράνομες διοικητικές πράξεις οι οποίες προσβάλλονται δικαστικά με ακυρωτικό έλεγχο, ενώ επισείουν και ποινική και πειθαρχική ευθύνη των οργάνων της Διοίκησης αλλά και του εκδότη. Στην κοινοβουλευτική Δημοκρατία κύριε Τσιρώνη ο νέος νόμος καταργεί τον παλαιό νόμο πάντοτε μέσα από τις ενέργειες του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Ε, ΟΧΙ λοιπόν κύριε Τσιρώνη δεν είμαστε χρήσιμοι ηλίθιοι, ούτε έμποροι ψυχών αλλά, είμαστε ΕΘΕΛΟΝΤΕΣ ΦΙΛΟΖΩΟΙ οι οποίοι θα ΕΛΕΓΧΟΥΝ πάντοτε με οποιονδήποτε νόμιμο τρόπο και μαχητικότητα τις όποιες «Παρανομίες» σε όλη την κλίμακα της ιεραρχίας Διοικήσεως μέχρι και σας ….. που αφορούν στην προστασία των ζώων αδέσποτων και μη….»

Κική Ηπειρώτου