GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ενυδάτωση του παιδιού: Τι πρέπει να προσέχουμε;

Η σύσταση του σώματος των παιδιών διαφοροποιείται από αυτή των ενηλίκων και αποτελείται από μεγαλύτερο ποσοστό νερού σε σχέση με τους ...


Η σύσταση του σώματος των παιδιών διαφοροποιείται από αυτή των ενηλίκων και αποτελείται από μεγαλύτερο ποσοστό νερού σε σχέση με τους ενήλικες.

Επιπλέον, τα παιδιά είναι λιγότερο ανθεκτικά στη ζέστη και είναι πιθανότερο να αφυδατωθούν. Η αφυδάτωση μπορεί να γίνει πιο επικίνδυνη σε ζεστά κλίματα και όταν τα παιδιά έχουν αυξημένη φυσική δραστηριότητα. Για το λόγο αυτό είναι απαραίτητο οι γονείς να υπενθυμίζουν στα παιδιά να ενυδατώνονται παρέχοντάς τους τα κατάλληλα υγρά καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσα υγρά χρειάζονται τα παιδιά;

Η ποσότητα των υγρών που χρειάζεται ένα παιδί εξαρτάται από πολλούς παράγοντες συμπεριλαμβανομένων της ηλικίας, του φύλου, του κλίματος και της φυσικής δραστηριότητας αλλά σαν γενικός κανόνας ισχύει ότι θα πρέπει να στοχεύετε στα 6-8 ποτήρια καθημερινά επιπρόσθετα των υγρών που περιέχουν τα στερεά τρόφιμα. Το ποτήρι ορίζεται στα 120-150mL για τα μικρότερα παιδιά και στα 250mL για τα μεγαλύτερα παιδιά.

Ποια είναι τα καταλληλότερα ποτά για την ενυδάτωση των παιδιών;

Το καταλληλότερο ποτό για την ενυδάτωση των παιδιών ήταν και παραμένει το νερό. Σχετικά με τα υπόλοιπα ποτά, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι ακόμα και αν όλα περιέχουν νερό, και κάποια από αυτά παρέχουν επίσης βιταμίνες και άλλα θρεπτικά συστατικά, περιέχουν επίσης θερμίδες. Και οι θερμίδες που περιέχουν τα ποτά συμβάλλουν με τον ίδιο τρόπο που συμβάλει και το φαγητό στο ημερήσιο διαιτολόγιο. Επομένως, η υψηλή πρόσληψη θερμίδων από ποτά μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόσληψης βάρους μακροπρόθεσμα.

Επιπρόσθετα, πολλά ποτά περιέχουν ζάχαρη που μπορεί να οδηγήσει σε φθορά των δοντιών ιδιαιτέρως αν καταναλώνονται συχνά ανάμεσα στα γεύματα και τα δόντια δε βουρτσίζονται συχνά. Ακόμη, οι χυμοί φρούτων και τα ανθρακούχα ποτά είναι όξινα, γεγονός που μπορεί επίσης να προκαλέσει φθορά στα δόντια.Τέλος, η καφεΐνη που περιέχουν ποτά όπως ο καφές, το τσάι και αθλητικά ποτά μπορεί να προκαλέσουν διέγερση στα παιδιά, εμποδίζοντας τον ύπνο τους ιδίως αν καταναλώνονται αργά το απόγευμα.

Ακολουθούν πρακτικές συμβουλές που θα κρατήσουν ενυδατωμένα τα παιδιά σας:

Εξασφαλίστε ότι το παιδί θα καταναλώσει μία μερίδα υγρών πριν το σχολείο (όταν έχει) αλλά και πριν και κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών.
Προσέχετε ιδιαιτέρως την ενυδάτωση κατά τους θερμούς μήνες, αλλά και στην παραλία που το κολύμπι και τα παιχνίδια στην άμμο μπορεί να κάνουν τα παιδιά να αγνοούν το αίσθημα της δίψας.
Να θυμάστε ότι τα φρούτα και τα λαχανικά αποτελούν επίσης σημαντικές πηγές ενυδάτωσης και θα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στο διαιτολόγιο των παιδιών.
Βάζετε πάντα ένα μπουκαλάκι με νερό στην τσάντα των παιδιών.

Ευσταθία Παπαδά
Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, M.Sc., Ph.D. (Cand)
Πτυχιούχος Χαροκοπείου Πανεπιστημίου &
University College London (UCL)
Υποψήφια Διδάκτωρ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου
e-mail: efpapada@gmail.com