GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στο πλαίσιο σύσκεψης στην Καβάλα για το παραεμπόριο στην περιοχή…

Να μπουν σκάνερ και να στηθεί ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός στα σύνορα με τη Βουλγαρία, πρότεινε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, στον υφυπο...


Να μπουν σκάνερ και να στηθεί ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός στα σύνορα με τη Βουλγαρία, πρότεινε ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, στον υφυπουργό Οικονομίας, κ. Πιτσιόρλα

Στέλιος Μωραΐτης:

«Ήδη, έχουν κλείσει πάνω από 30.000 επιχειρήσεις σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, εξαιτίας αυτής της «γάγγραινας», που είναι το παραεμπόριο – λαθρεμπόριο…»


Σύσκεψη με τον Υφυπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, κ. Α. Πιτσιόρλα, είχαν τις προηγούμενες ημέρες στην Καβάλα εκπρόσωποι παραγωγικών φορέων της Περιφέρειας για το θέμα του παραεμπορίου στην περιοχή.

Αναλυτικότερα, παρουσία αστυνομικού επιθεωρητή ΑΜ-Θ, εκπροσώπων τελωνείου της Περιφέρειας, Προέδρων ΕΒΕ της Περιφέρειας καθώς και των περισσότερων εμπορικών συλλόγων και Ομοσπονδιών της περιοχής, υπεγράφη μεταξύ Περιφέρειας ΑΜ- Θ και υφυπουργού Οικονομίας σύμφωνο συνεργασίας για το φαινόμενο του παραεμπορίου, που γνωρίζει επικίνδυνες διαστάσεις στην περιοχή λόγω γειτνίασης με τη Βουλγαρία και την έλλειψη σοβαρού ελεγκτικού μηχανισμού στα σύνορα με τη γειτονική χώρα.

Στη συνάντηση παρευρέθη και ο κ. Σ. Μωραΐτης, Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης, ο οποίος ανέφερε σε σχετικές του δηλώσεις, στην εφημερίδα μας, ότι, «δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται τέτοιες συναντήσεις. Έχουμε δει πολλές φορές να γίνονται ανάλογες πρωτοβουλίες και επί άλλων κυβερνήσεων, που ωστόσο δεν είχαν κάποιο αποτέλεσμα. Ας ελπίσουμε ότι, αυτή τη φορά θα βγει κάτι ουσιαστικό και να μην πρόκειται απλώς για μια τυπική σύσκεψη, γιατί το θέμα είναι σοβαρό…».

Ενώ, όπως ο ίδιος συνεχίζει αναφερόμενος στο παραεμπόριο, τη «γάγγραινα» της περιοχής, όπως το χαρακτηρίζει, η αρχή του κακού βρίσκεται στη διακίνηση προϊόντων από τη γειτονική χώρα χωρίς να πραγματοποιούνται οι έλεγχοι που θα έπρεπε με αποτέλεσμα να φτάνουν στη χώρα ανεξέλεγκτα δεκάδες προϊόντα.

Μάλιστα ο ίδιος, όπως άλλωστε και οι συνάδελφοί του, Πρόεδροι ΕΒΕ της Περιφέρειας, προτείνει στον υφυπουργό να εφαρμοστούν μια σειρά από ουσιαστικά μέτρα για να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση. Από τη μια, να μπουν σκάνερ στα τελωνεία, για να υπάρχει γνώση σχετικά με το τι μπαίνει στη χώρα και από την άλλη, να στηθεί ένας ισχυρός ελεγκτικός μηχανισμός για τον ίδιο σκοπό στο χώρο των συνόρων. Εξάλλου, υπογραμμίζει ο ίδιος με έμφαση, η βουλγάρικη πλευρά αποδεικνύεται σχολαστική με τα πράγματα που μπαίνουν στην ενδοχώρα της από την Ελλάδα, κάτι βέβαια που δεν γίνεται στη δική μας χώρα όσον αφορά τα προϊόντα που περνάνε από τα δικά της σύνορα.

Αποτέλεσμα του παραεμπορίου, όπως αναφέρει είναι να κλείσουν πάνω από 30.000 επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα, δηλαδή να χαθούν σημαντικά έσοδα από το δημόσιο, κάποιοι άνθρωποι να χάσουν τις δουλειές τους, άλλοι να μεταναστεύσουν στο εξωτερικό και οι εναπομείνασες νόμιμες επιχειρήσεις να υφίστανται έναν ανελέητο, αθέμιτο ανταγωνισμό από όλους εκείνους που επιλέγουν την εύκολη λύση του παραεμπορίου για να επιβιώσουν στο χώρο του επιχειρείν.