facebook

PRESS ROOM

«Παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών»


Ερώτηση συνυπέγραψε στη Βουλή των Ελλήνων μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ο Βουλευτής Έβρου κ. Ρίζος Δημήτρης.

«Η ερώτηση φέρει τον τίτλο «Παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών» και αναφέρεται σε περιπτώσεις όπως η αυθαίρετη επέκταση του χώρου εκμετάλλευσης, δημιουργία πάσης φύσεως εμποδίων που εμποδίζουν την ελεύθερη πρόσβαση στον αιγιαλό, καταπάτηση ποσοστού κοινοχρησίας εντός του χώρου που παραχωρείται, κατασκευές που δεν απομακρύνονται τον χειμώνα, παραβίαση των διατάξεων για όρια ήχου κτλ


Παράλληλα, έχει διαπιστωθεί κατ’ επανάληψη η ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου καθώς επίσης και το γεγονός ότι η καταβολή ενός συμβολικού προστίμου μετά το τέλος της σεζόν ουδόλως αποτρέπει τον παρανομούντα ούτε και θεραπεύει το αίσθημα αδικίας του πολίτη για τη στέρηση του συνταγματικού δικαιώματος να απολαύσει τη δημόσια παραλία.

Κατόπιν τούτων ερωτάται ο κ. Υπουργός Οικονομικών:
– Σε ποιες διοικητικές ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες έχει προβεί, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα υπουργεία όπου αυτό είναι απαραίτητο, για να προστατεύσει το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις παραλίες;

– Τι επιπλέον θα πράξει από σήμερα, ώστε να απομακρυνθούν αμέσως όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και να επανέλθει η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη στις ελληνικές παραλίες;«
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης έχει ως εξής:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
Θέμα: «Παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών»

Στις 29 Ιανουαρίου συζητήθηκε στην Ολομέλεια επίκαιρη ερώτηση (ΑΠ 878/23-01-2018) που αφορούσε τις παρανομίες στην εκμετάλλευση παραλιών στη Μύκονο, τις Κυκλάδες και ολόκληρη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την αποξένωση των πολιτών από τον δημόσιο χώρο.


Οι συνηθέστερες παρανομίες αφορούν αυθαίρετη επέκταση χώρου εκμετάλλευσης, καταπάτηση ποσοστού κοινοχρησίας εντός του χώρου που παραχωρείται, οικοδομικές εργασίες και εμπόδια ελεύθερης πρόσβασης στον αιγιαλό, κατασκευές που δεν απομακρύνονται το χειμώνα, παραβίαση των διατάξεων για όρια ήχου και φωτισμού κ.ά.

Είχε επίσης επισημανθεί η παροιμιώδης ανεπάρκεια του μηχανισμού ελέγχου και το ιδιότυπο καθεστώς ατιμωρησίας με ευθύνη των υπηρεσιών, αφού η επιβολή ενός συμβολικού προστίμου μετά το τέλος της σεζόν ουδόλως αποτρέπει τον παρανομούντα (γνωρίζει ότι στη διάρκεια του καλοκαιριού, χάρη στις παρανομίες, θα αποκομίσει πολλαπλάσιο όφελος), ούτε θεραπεύει το αίσθημα αδικίας του πολίτη για τη στέρηση του συνταγματικού δικαιώματός του να απολαύσει τη δημόσια παραλία.

Για τους λόγους αυτούς είχαν επισημανθεί:
  • η ανάγκη για ταχεία νομοθέτηση πριν την έναρξη της τουριστικής περιόδου, αλλά κυρίως
  • η ανάγκη για άμεσες ενέργειες που μπορούν να εφαρμοστούν με αποστολή εγκυκλίων και οδηγιών στους δήμους και τις λοιπές αρχές, από σειρά συναρμόδιων υπουργείων.

Ενδεικτικά, ενέργειες:

(α) Ανάρτηση σκαριφήματος ψηφιακά στην ιστοσελίδα του δήμου και σε πινακίδα επί τόπου, δηλ. στην παραλία, ώστε ο πολίτης να γνωρίζει τα όρια του παραχωρούμενου χώρου και να μπορεί να προστατευθεί, καλώντας τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες.

(β) Ανάρτηση / γνωστοποίηση της υπηρεσίας που είναι αρμόδια για τον έλεγχο νομιμότητας, με τηλέφωνο άμεσης επικοινωνίας (σταθερό / κινητό).

(γ) Ενεργοποίηση αποτελεσματικού μηχανισμού ελέγχου εγκαίρως, ήδη από το μήνα Μάιο.

(δ) Θέσπιση ανώτατου ποσοστού επί της παραλίας που δύναται να παραχωρηθεί συνολικά προς εκμετάλλευση, όχι μεγαλύτερο του 30% της έκτασης της παραλίας, που προφανώς δεν θα ταυτίζεται με το «καλύτερο» τμήμα της. Τονίζεται ότι δεν πρέπει να γίνεται σύγχυση με το προβλεπόμενο 50% της παραχωρούμενης έκτασης που υποτίθεται ότι πρέπει να μένει ελεύθερο, ρύθμιση η οποία στην πράξη δεν έχει καμία σημασία και πρακτική εφαρμογή, αφού εκ των πραγμάτων οι πολίτες αδυνατούν να διεκδικήσουν το χώρο ανάμεσα στις ξαπλώστρες.

(ε) Εξέταση της νομικής δυνατότητας η αυθαίρετη κατάληψη παραλίας να χαρακτηρίζεται αυτόφωρη παράβαση.

Η κυρία Υφυπουργός στην απάντησή της στην Ολομέλεια (29/01/2018) συμφώνησε ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις είναι θετικές και εύλογες και δεσμεύτηκε για την υιοθέτησή τους εγκαίρως.

Πλην όμως, με την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου, πληθαίνουν στα ΜΜΕ καταγγελίες, αναφορές και φωτογραφικά τεκμήρια, για παραλίες κυριολεκτικά γεμάτες ομπρέλες και μόνιμες ή ημιμόνιμες κατασκευές. Η επιστροφή των παραλιών στους πολίτες είναι υποχρέωση της κυβέρνησής μας, αλλά και κάθε σοβαρού και αξιόπιστου κράτος. Υπενθυμίζεται ότι o ΣΥΡΙΖΑ διεκδικούσε πάντα, μαζί με πολίτες και αυτοδιοικητικούς, την ελεύθερη πρόσβαση στις παραλίες. Σήμερα βλέπουμε στα νησιά και σε όλη την Ελλάδα να σηκώνονται φράχτες μέσα στις παραλίες κατά τρόπο ακραίο και εξοργιστικό, που πέραν των άλλων αμαυρώνουν την εικόνα της χώρας, απομειώνουν το τουριστικό της προϊόν και είναι βέβαιο ότι θα έχουν μόνιμες αρνητικές συνέπειες στην εθνική οικονομία.


Κατόπιν αυτών, ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Σε ποιες διοικητικές ενέργειες και νομοθετικές πρωτοβουλίες έχει προβεί, αυτοτελώς ή σε συνεργασία με άλλα υπουργεία όπου αυτό είναι απαραίτητο, για να προστατευθεί το συνταγματικό δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση στις παραλίες;

Τι επιπλέον θα πράξει από σήμερα, ώστε να απομακρυνθούν αμέσως όλες οι αυθαίρετες κατασκευές και να επανέλθει η νομιμότητα και η συνταγματική τάξη στις ελληνικές παραλίες;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ξυδάκης Νικόλαος
Ακριώτης Γεώργιος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σία)
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βάκη Φωτεινή
Βαρδάκης Σωκράτης
Βράντζα Παναγιώτα
Γκιόλας Ιωάννης
Δημαράς Γεώργιος
Δουζίνας Κωνσταντίνος
Εμμανουηλίδης Δημήτριος
Θηβαίος Νικόλαος
Θραψανιώτης Εμμανουήλ
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Καρακώστα Ευαγγελία (Εύη)
Καρασαρλίδου Ευφροσύνη (Φρόσω)
Καστόρης Αστέριος
Κουράκης Αναστάσιος
Κυρίτσης Γεώργιος
Λιβανίου Ζωή
Μιχελής Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μορφίδης Κωνσταντίνος
Πάλλης Γεώργιος
Παπαδόπουλος Αθανάσιος (Σάκης)
Παπαδόπουλος Νικόλαος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παραστατίδης Θεόδωρος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Πρατσόλης Αναστάσιος (Τάσος)
Ρίζος Δημήτρης
Ριζούλης Ανδρέας
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σιμορέλης Χρήστος
Σπαρτινός Κωνσταντίνος
Σταματάκη Ελένη
Συρμαλένιος Νικόλαος
Φίλης Νικόλαος


On Air Media Group

On Air Media Group

Φόρμα επικοινωνίας

Όνομα

Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο *

Μήνυμα *

Από το Blogger.