GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Έρευνα: Οι εργαζόμενοι αλλάζουν πλέον συχνά εργασία

Έρευνα: Οι εργαζόμενοι αλλάζουν πλέον συχνά εργασία.


Έρευνα: Οι εργαζόμενοι αλλάζουν πλέον συχνά εργασία.

Ιδιαίτερα ενδιαφέροντα ευρήματα φέρνει στο φως έρευνα αποτύπωσης γνώμης που διενήργησε η Adecco, η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής υπηρεσιών ανθρώπινου δυναμικού παγκοσμίως.

Η πανελλαδική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε σε 953 άτομα ηλικίας 20-67 ετών, εργαζομένους και ανέργους, μέσω ερωτηματολογίων που αναρτήθηκαν σε επιλεγμένες ιστοσελίδες στο διαδίκτυο από τις 22 Μαΐου έως τις 22 Ιουνίου, είχε ως στόχους:

– να διερευνήσει την εργασιακή κατάσταση των ερωτώμενων

– να αποτυπώσει την άποψή τους για το κατά πόσο οι εργαζόμενοι διαθέτουν τις δεξιότητες που αναζητούν οι εταιρείες και πώς αξιολογούν τις εταιρείες στις οποίες απασχολούνται σήμερα.

– να καταγράψει απόψεις για τον βαθμό που οι ελληνικές επιχειρήσεις προωθούν την ισότητα και τη διαφορετικότητα.

Μία από τις πιο βασικές διαπιστώσεις στις οποίες η έρευνα καταλήγει σχετίζεται με το γεγονός ότι η «διά βίου θέση εργασίας» ανήκει εδώ και καιρό στο παρελθόν.

Οι συχνές εναλλαγές θέσεων εργασίας αποτελούν τη νέα πραγματικότητα, με τον υποψήφιο /εργαζόμενο να πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένος για να παραμείνει παραγωγικός και να εξελίσσεται μέσω των εναλλαγών καριέρας.


Εκτός εργασίας τουλάχιστον μία φορά έχει βρεθεί το 64% των εργαζομένων

Αναλυτικά, όπως προκύπτει από την έρευνα, το ποσοστό των απασχολούμενων που έχουν βρεθεί εκτός αγοράς τουλάχιστον μία φορά στην επαγγελματική τους ζωή αυξάνεται διαχρονικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό των απασχολούμενων που βρέθηκε εκτός αγοράς εργασίας διαμορφώθηκε το 2018 σε 64% από 58% και 54% τα έτη 2017 και 2016, αντίστοιχα.

Πόσος χρόνος απαιτήθηκε για να ξαναβρούν δουλειά; Χρειάστηκαν έως έξι μήνες για το 32% των ερωτηθέντων και από έξι έως 11 μήνες για το 15% αυτών. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 36% των συμμετεχόντων στην έρευνα της Adecco σημειώνει ότι δεν έχει μείνει εκτός αγοράς, ποσοστό που είχε διαμορφωθεί στο 42% το 2017 και στο 46% τη διετία 2015-2016.

Πάντως, κατά την τελευταία διετία, η αναλογία των ερωτώμενων που είναι εκτός αγοράς εργασίας κατά την περίοδο διεξαγωγής της έρευνας παραμένει αμετάβλητη, με τους εργαζομένους πλήρους απασχόλησης να ανέρχονται στο 66%.

Η επανένταξη στην αγορά εργασίας

Σύμφωνα με την έρευνα, η επανένταξη στην αγορά εργασίας σε αρκετές περιπτώσεις καθυστερεί, ενώ η διατήρηση επαφής των υποψηφίων με την αγορά και οι στοχευμένες ενέργειες αναζήτησης αποτελούν τα «κλειδιά» για τη μείωση του χρόνου αναμονής.

Για το 49% όσων εργάζονται κατά το διάστημα αυτό, χρειάστηκαν λιγότερο από έξι μήνες από τη στιγμή που βρέθηκαν εκτός αγοράς εργασίας για να ενταχθούν και πάλι σε αυτήν.

Παρατηρούμε, όμως, ότι το 50% των ανέργων στην παρούσα φάση αναζητεί εργασία εδώ και τουλάχιστον έναν χρόνο. Όσο περισσότερο παραμένουν εκτός αγοράς εργασίας, τόσο αυξάνεται η δυσκολία επανένταξής τους στον εργασιακό στίβο. Ως εκ τούτου, τα «reskilling» και «upskilling» είναι απαραίτητα για να παραμείνουν οι υποψήφιοι/εργαζόμενοι ανταγωνιστικοί και να μειωθεί ο χρόνος αναμονής.

Εδώ σημειώνεται ότι υποψήφιοι για τις ανοιχτές θέσεις εργασίας δεν είναι μόνο τα άτομα που είναι εκτός αγοράς, αλλά και μεγάλη μερίδα απασχολούμενων που δεν είναι ικανοποιημένοι από την τρέχουσα εργασία τους. Για το 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Adecco, τo 58% των ήδη απασχολούμενων αναζητεί εργασία, ποσοστό που εκτοξεύεται, εύλογα, στο 91% για όσους είναι άνεργοι.

Σε σχέση με την αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό, η τάση είναι πτωτική, αν και ακόμα σημαντικός αριθμός υποψηφίων εξετάζει την πιθανότητα αναζήτησης ευκαιριών εκτός Ελλάδας.

Το 2018 το ποσοστό των συμμετεχόντων στην έρευνα που δήλωσε πως αναζητεί εργασία στο εξωτερικό έφτασε το 22%, ποσοστό που είχε διαμορφωθεί στο 33% το 2017.