GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αισιόδοξα μηνύματα στον ηλίανθο για καλές αποδόσεις

Θετικά εξελίσσεται η καλλιέργεια ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περίπου έναν μήνα πριν από τη συγκομιδή. Εξαίρεση αποτ...


Θετικά εξελίσσεται η καλλιέργεια ηλίανθου στις περισσότερες περιοχές της χώρας, περίπου έναν μήνα πριν από τη συγκομιδή. Εξαίρεση αποτελούν η Ορεστιάδα, όπου η παρατεταμένη ανομβρία δεν επέτρεψε σε πολλά φυτά να αναπτυχθούν, και ορισμένες περιοχές της Ξάνθης, με χωράφια που πλημμύρισαν.

Στη Δράμα, όπως και στις Σέρρες, τα στρέμματα αυξήθηκαν πολύ λόγω της κακής πορείας του αραβοσίτου. Ευνοϊκά φαίνεται ότι θα επηρεαστούν οι αποδόσεις στα ξηρικά χωράφια σε αρκετές περιοχές λόγω των συνεχόμενων βροχοπτώσεων.

Καλύτερες αποδόσεις στην Ξάνθη, δύο οι όψεις στον Έβρο

Θετικά μηνύματα παίρνουν φέτος οι Ξανθιώτες παραγωγοί από τους αρδευόμενους ηλίανθους που είναι σε πολύ καλό στάδιο, όπως μεταφέρει ο Κώστας Δαλάτσης. Εξαίρεση αποτελούν τα χωράφια που ήταν σπαρμένα και πλημμύρισαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων, με αποτέλεσμα να ξεραθούν. «Επίσης, οι ξερικοί ηλίανθοι δεν φύτρωσαν λόγω ανομβρίας από το Πάσχα κι έπειτα. Μετά την πρόσφατη μεγάλη βροχή, αναπτύχθηκαν, αλλά δεν θα έχουν καρπό», ανέφερε ο παραγωγός. Ο ίδιος εκτιμά ότι καλλιεργήθηκαν οι ίδιες εκτάσεις με πέρυσι, χρονιά που οι στρεμματικές αποδόσεις ήταν μειωμένες εξαιτίας των μεγάλων σε διάρκεια μελτεμιών. «Οι αποδόσεις σε κάποιες περιπτώσεις έφτασαν τα 350 κιλά, αλλά γενικά τα αρδευόμενα κινήθηκαν στα 200-300 κιλά, ενώ τα ξερικά κατρακύλησαν στα 30-70 κιλά», ανέφερε ο κ. Δαλάτσης. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποδόσεις στα αρδευόμενα, καιρού επιτρέποντος, θα διαμορφωθούν 100 κιλά πάνω από πέρυσι. Η συγκομιδή στα ξερικά θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Αυγούστου και στα πρώιμα αρδευόμενα μετά τις 20


Μετά τις 20 Αυγούστου αναμένεται να ξεκινήσει η συγκομιδή και στον Έβρο, όπως δήλωσε στην «ΥΧ» ο παραγωγός Νίκος Μπαλούτσος, που καλλιεργεί στον Άβαντα, μια σημείωσε ότι τα περισσότερα είναι όψιμα, γιατί δεν είχε βρέξει, ενώ υπάρχουν και πρώιμα. Οι φετινές αποδόσεις εκτιμά πως θα είναι καλύτερες από τις περσινές που στα ξερικά καλά χωράφια κινήθηκαν στα 150-200 κιλά. «Θα είμαστε κάπως καλύτερα, γιατί στα όψιμα η βροχή επέτρεψε να φυτρώσουν ομοιόμορφα, αρκεί να βοηθήσει ο καιρός». Τα στρέμματα στον Άβαντα και την περιοχή Τυχερού διαμορφώνονται στα περσινά επίπεδα με μια σχετική αύξηση. Οι παραγωγοί εύχονται οι θερμοκρασίες να κινηθούν στα τωρινά επίπεδα και η όποια βροχή να έρθει στο τέλος Ιούλη, πριν από το άνθος του ηλίανθου. Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοί του στην Ορεστιάδα λόγω της ανομβρίας, που δεν επέτρεψε να αναπτυχθεί το φυτό.

Δράμα: Χάνει εκτάσεις το καλαμπόκι, κερδίζει ο ηλίανθος

«Κιτρίνισε» η ύπαιθρος της Δράμας από τον ηλίανθο, καθώς οι καλλιεργούμενες εκτάσεις διπλασιάστηκαν, όπως εκτιμά ο Αναστάσιος Πεφτίνας που καλλιεργεί στον Άγιο Αθανάσιο. Οι παραγωγοί στράφηκαν στον ηλιόσπορο λόγω του Diabrotica στο καλαμπόκι. Ως προς τις φετινές αποδόσεις εμφανίζεται επιφυλακτικός: «Πρώτη φορά έριξε τόσο νερό τα τελευταία 25 χρόνια, μέσα σε τρεις μέρες έπεσαν πάνω από 150 χιλιοστά. Λόγω βροχών δεν γνωρίζει κανείς τι θα συμβεί στο τέλος. Φαίνονται γεμάτα, αλλά ενδέχεται να είναι κούφια», λέει. Στην περιοχή τους οι περσινές αποδόσεις στα ποτιστικά, με τρία ποτίσματα όπως εξηγεί, έφτασαν τα 520 κιλά και στα ξερικά δεν έπεσαν κάτω από τα 250. Οι ηλίανθοι άρχισαν να κιτρινίζουν και η συγκομιδή αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα, στις αρχές Αυγούστου, λόγω πρωιμότητας που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις. «Τα ξερικά φέτος έγιναν ποτιστικά με τόσο νερό που έριξε», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Πάνε καλά τα ξηρικά στις Σέρρες

Συγκρατημένα αισιόδοξος εμφανίστηκε σε δηλώσεις του στην «ΥΧ» ο γεωπόνος της ΕΑΣ Βισαλτίας, Αθανάσιος Τσιακίρης: «Έχει ολοκληρωθεί η γονιμοποίηση, δεν είχαμε προβλήματα και περιμένουμε να περάσουν οι μέρες για τ’ αλώνια. Εδώ τα φυτρώματα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκά με εξαίρεση κάποια μικρά ζητήματα με υπερβολική υγρασία που ίσως εμφανίσουν ασθένειες μυκητολογικής φύσεως. Πάντως, δεν πρόκειται για κάτι το ανησυχητικό». Ο ίδιος ανέφερε ότι είναι νωρίς να γίνουν εκτιμήσεις για τις στρεμματικές αποδόσεις με εξαίρεση τις ξηρικές καλλιέργειες όπου «φαίνεται ότι τα κιλά θα είναι καλά, σίγουρα πάνω από τα 100. Αυτό μπορούμε να το πούμε με σχετική ασφάλεια». Κατά τον ίδιο, η καλλιέργεια σε επίπεδο Κεντρικής Μακεδονίας παρουσιάζει σταθερότητα με μικρή τάση για μείωση. «Ειδικότερα στη Βισαλτία παρατηρούμε τα στρέμματα να αυξάνονται, λόγω της κατάστασης στο καλαμπόκι, οπότε η εν λόγω αύξηση στον ηλίανθο αφορά τα ποτιστικά χωράφια».

Χωρίς προβλήματα από την κακοκαιρία στη Θεσσαλία

Όπως ανέφερε στην «ΥΧ» ο γεωπόνος του συνεταιρισμού «ΘΕΣγη», Βασίλης Τσιανάκας, «η καλλιέργεια εξελίσσεται ομαλά. Αν και είχαμε προβλήματα από τις βροχές σε άλλες καλλιέργειες, στον ηλίανθο δεν έχει προκύψει κάτι. Αναμένουμε τη συγκομιδή γύρω στις 15-20 Αυγούστου». Όπως σημείωσε ο κ. Τσιανάκας, φέτος είναι η πρώτη συγκομιδή ηλίανθου στη Θεσσαλία και, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, θα κριθεί αν θα αυξηθούν τα περίπου 1.000 στρέμματα που φυτεύτηκαν φέτος από Θεσσαλούς παραγωγούς.

Παραγωγικά δεδομένα ηλίανθου σε Ευρώπη και κόσμο

ΠεριοχήΕκτάσεις (εκατ. στρ.)Αποδόσεις (kg/στρ.)Παραγωγή (εκατ. τόνοι)Μεταβολή από πέρσι
17/1818/1917/1818/1917/1818/19Σε τόνους%
κόσμος250,57260,2418517947,346,9-0,4-0,85
Ευρώπη43,1040,252252148,69,68-0,58-5,98
Πηγή:USDA
των Μαρίας Αμπατζή, Αντώνη Ανδρονικάκη