GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Μέλι: Γλυκόπικρη η παραγωγή λόγω καιρού στην Ανατ. Μακεδονία – Θράκη

Οι προσωπικές σχέσεις μελισσοκόμου-καταναλωτή στην επαρχία επιτρέπουν στον πρώτο να κερδίσει την προστιθέμενη αξία σ’ ένα καλό προϊόν ...


Οι προσωπικές σχέσεις μελισσοκόμου-καταναλωτή στην επαρχία επιτρέπουν στον πρώτο να κερδίσει την προστιθέμενη αξία σ’ ένα καλό προϊόν και στον δεύτερο να το απολαύσει. Στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, οι καιρικές συνθήκες φέτος χαρακτηρίστηκαν από διακυμάνσεις από τόπο σε τόπο, αλλά και σε σύγκριση με άλλες χρονιές, με χαρακτηριστικό τις υψηλές θερμοκρασίες και στις περισσότερες περιοχές την απουσία βροχής.

Αυξημένη η ξηρασία στη Θάσο

Του καιρού τα γυρίσματα και η αλλαγή των εποχών επηρέασαν τα μελίσσια. «Εκεί που είχε ανθοφορία κι έβρεχε καθημερινά, δεν μπορούσαν να δουλέψουν τα μελίσσια και να μαζέψουν μέλι», αναφέρει ο Κώστας Παναγιωτόπουλος, πρόεδρος του Μελισσοκομικού Συνεταιρισμού Θάσου. Μάλιστα, ο ίδιος προσθέτει ότι αντιμετώπισαν αυξημένη ξηρασία, όπως και οι συνάδελφοί του από την Καβάλα μέχρι τον Έβρο, εκτιμώντας ότι η χρονιά είναι δύσκολη για πολλούς μελισσοκόμους.

Οι βροχοπτώσεις της προηγούμενης εβδομάδας βοήθησαν, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις προκάλεσαν καταστροφές σε μελίσσια στον Νομό Καβάλας. Εξηγεί ότι δεν ξέρουν ποιο θα είναι το μέλλον της παραγωγής. Η καταπράσινη Θάσος είναι από τις ελάχιστες περιοχές που δίνουν πευκόμελο πλην όμως δεν έδωσε ακόμη παραγωγή. Ο κ. Παναγιωτόπουλος εκτιμά ότι θα ξεκινήσει μετά τις 10 Ιουλίου, καιρού επιτρέποντος. Τα μέλη του συνεταιρισμού παρήγαγαν πέρυσι 400 τόνους μέλι που έχει πουληθεί. Μέρος του προωθήθηκε στη λιανική και ορισμένοι έδωσαν σε εμπόρους, με τιμές χαμηλές για τον παραγωγό, συγκριτικά με το κόστος παραγωγής και τη φορολογία.

Ευνοϊκή η άνοιξη στη Ροδόπη

Σύμφωνα με τον Νίκο Καρακωστίδη, πρόεδρο του Μελισσοκομικού Συλλόγου Ροδόπης «Το Κεντρί», η άνοιξη ήταν ευνοϊκή για τους παραγωγούς και τα μελίσσια είναι σε καλή κατάσταση. «Ένα μικρό πρόβλημα δημιουργήθηκε, καθώς λόγω πρόωρης άνοιξης αναπτύχθηκαν υπερβολικά τα μελίσσια, με αποτέλεσμα να μη βρίσκουν πολλή τροφή. Οι πρόσφατες βροχές έδωσαν ανθοφορία σε μικρά λουλούδια». Ακόμη, αναφέρει ότι ορισμένοι τρύγησαν πρόωρα μέλια από ακακία, καστανιά, βελανιδιά, αλλά όχι σε μεγάλες ποσότητες. «Τα μελίσσια είναι καλά ανεπτυγμένα και όσοι επιλέξουν το πεύκο στη Θάσο και τη Χαλκιδική είτε το βαμβάκι, είτε τη λυγαριά θα πάνε καλά, γιατί τα μελίσσια έχουν γόνους».


Τα μέλη του συλλόγου διακινούν το προϊόν κυρίως στην τοπική αγορά, ενώ ορισμένοι το δίνουν σε εμπόρους. Οι τιμές κυμαίνονται στα 3,20-3,40 ευρώ για τα ανθόμελα και στα 3,60 ευρώ τα μελιτώματα, πεύκο ή βελανίδια. Κάποιοι δίνουν σε μικρά ή μεγάλα μάρκετ, με τιμή στα 4-4,5 ευρώ. Στα μικρά, ο παραγωγός διατηρεί την ετικέτα του, στα μεγάλα το μέλι τυποποιείται, αλλά αναμειγνύεται με άλλα. Οι ντόπιοι μελισσοπαραγωγοί πουλούν το προϊόν περίπου στα 7 ευρώ λιανικής, τιμή που ανεβαίνει όταν κατευθύνονται στο κέντρο. Ο ίδιος στέλνει μέλι σε μεμονωμένους πελάτες σε Αγγλία, Ελβετία και Γερμανία, έχοντας διαφημίσει το προϊόν μέσω διαδικτύου και τονίζει ότι το μέλι της ευρύτερης περιοχής είναι εξαιρετικό.

Επιταχύνθηκαν οι μελιτοφορίες στη Δράμα

Οι υψηλές ανοιξιάτικες θερμοκρασίες λειτούργησαν θετικά στον πολλαπλασιασμό των μελισσιών, ενώ και οι βροχές έπεσαν σε καλά χρονικά διαστήματα, ευνοώντας την ήδη πλούσια χλωρίδα και συντελώντας στη μελιτοφορία και τη γυροφορία. Η ανατροπή ήρθε με τις έντονες βροχές της προηγούμενης εβδομάδας, εξηγεί ο Γιώργος Καρυπίδης, μελισσοκόμος – βιοκαλλιεργητής του μελισσοκομικού οίκου «Το μέλι της αρκούδας» στη Δράμα. «Το αποτέλεσμα ήταν να σταματήσει η μελιτοφορία, κυρίως στο βελανίδι και στο κάστανο. Περιμένουμε να δούμε πώς θα επανέλθει η φύση, για να προχωρήσουμε στις παραγωγές. Οι βροχές επιτάχυναν μελιτοφορίες που άλλοτε αργούσαν λόγω υψηλών θερμοκρασιών». Έχοντας επιλέξει τη βιολογική καλλιέργεια, αποκλείει τις καλλιέργειες που ραντίζονται, οπότε απολαμβάνει την αυτοφυή βλάστηση που ευνοήθηκε από τη βροχή. «Φέτος, έχουμε καλή παραγωγή, με μια μεγάλη ποικιλία. Ξεπεράσαμε τα τέσσερα είδη μελιού από αυτοφυή φυτά, όπως ακακία, παλιούρι, κοντορίγανη».

«Το μέλι της αρκούδας» διατίθεται στη λιανική, καθώς ο Γιώργος Καρυπίδης επένδυσε στην προσωπική σχέση παραγωγού – καταναλωτή, που ο πρώτος αντιλαμβάνεται τις ανάγκες και τις προτιμήσεις του δεύτερου. Ο ίδιος εξηγεί ότι στην απευθείας διάθεση και οι δύο πλευρές πετυχαίνουν καλύτερη τιμή, καθώς μοιράζονται το κέρδος που θα έπαιρναν οι μεσάζοντες. Επίσης, επισημαίνει ότι «στο βιολογικό, υπάρχει δυσκολία στην παραγωγή, η ποσότητα είναι μικρότερη του συμβατικού, άρα το κόστος παραγωγής είναι υψηλότερο». Η απευθείας πώληση επιτρέπει να μην αυξάνεται η τιμή.

Στον προγραμματισμό κρατούν τον αριθμό κυψελών σε μια χρυσή ισορροπία για να παράγεται συγκεκριμένη ποσότητα που μπορούν εύκολα να διαθέσουν, αν και το μέλι δεν έχει ημερομηνία λήξης.

Μαρία Αμπατζή