GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οκτώ από τα 12 παιδιά βγήκαν από το σπήλαιο της Ταϊλάνδης

Οκτώ από τα αγόρια που παρέμεναν εγκλωβισμένα επί δύο εβδομάδες σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχουν διασωθεί από την Κυριακή,...


Οκτώ από τα αγόρια που παρέμεναν εγκλωβισμένα επί δύο εβδομάδες σε πλημμυρισμένο σπήλαιο της Ταϊλάνδης έχουν διασωθεί από την Κυριακή, σύμφωνα με αξιωματούχο κοντά στην επιχείρηση που επικαλείται το πρακτορείο Reuters. Στο σπήλαιο παραμένουν, επομένως, τέσσερα ακόμα αγόρια, καθώς και ο προπονητής τους.

Τα πρώτα τέσσερα αγόρια που διασώθηκαν χθες Κυριακή μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο στο νοσοκομείο Τσιάνγκ Ράι Πρατσανουκρόχ, που βρίσκεται στο κέντρο της επαρχίας Τσιάνγκ Ράι, περίπου 70 χιλιόμετρα μακριά από το σπήλαιο. Είναι καλά στην υγεία τους και ζήτησαν σήμερα στο νοσοκομείο τηγανιτό ρύζι, δήλωσε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης.


«Τα τέσσερα παιδιά είναι καλά. Παραπονέθηκαν πως είναι πεινασμένα και θέλουν τηγανιτό ρύζι με βασιλικό», είπε ο επικεφαλής της ομάδας διάσωσης Ναρονγκσάκ Οσοτανακόρν, αναφερόμενος σ’ ένα δημοφιλές ταϊλανδέζικο φαγητό. Ωστόσο οι γιατροί «τα κρατούν μακριά» από τους γονείς τους, για να αποφύγουν τον κίνδυνο να μολυνθούν, καθώς είναι πολύ εξασθενημένα.

«Οι γιατροί εξετάζουν το ενδεχόμενο να επιτρέψουν στις οικογένειες να τα επισκεφθούν, αλλά πίσω από ένα τζάμι», πρόσθεσε.
Σαν τους μαραθωνοδρόμους

Αξιωματούχοι είχαν δηλώσει την περασμένη εβδομάδα πως θα βγάλουν έξω πρώτα τα πιο δυνατά από τα παιδιά της ομάδας, όμως ο Ναρονγκσάκ είπε αργότερα πως θα βγουν πρώτα έξω όποια από τα παιδιά είναι περισσότερο έτοιμα.

Πηγή στην αποστολή διάσωσης, που είδε δύο από τα τέσσερα αγόρια να βγαίνουν περπατώντας από το σπήλαιο, είπε στο Reuters πως φαίνονταν κουρασμένα, αλλά υγιή, προσθέτοντας μάλιστα πως το ένα φαινόταν «ζωηρό και φρέσκο».

«Φανταστείτε τους μαραθωνοδρόμους. Είναι όπως όταν φθάνουν στη γραμμή του τερματισμού εξαντλημένοι», είπε η πηγή.

Οι πρώτες εξετάσεις

Στο νοσοκομείο του Τσιάνγκ Ράι, πράσινα πανιά έχουν τοποθετηθεί για να κρύβουν τη θέα προς την είσοδο. Ασθενοφόρα βρίσκονται σε αναμονή για να παραλάβουν τα υπόλοιπα παιδιά που αναμένεται να βγουν από το σπήλαιο. Ιατρικό προσωπικό, που συμμετέχει στη διάσωση, είπε στο Reuters πως οι πρώτες εξετάσεις μόλις φθάσουν τα παιδιά στο νοσοκομείο θα επικεντρωθούν στην αναπνοή τους, σε ενδείξεις υποθερμίας και στην πνευμονική λοίμωξη που είναι γνωστή ως «νόσος των σπηλαίων», προκαλείται από περιττώματα νυχτερίδων και πουλιών και μπορεί να αποβεί μοιραία αν ο ασθενής δεν υποβληθεί σε θεραπεία και η νόσος επεκταθεί σε άλλα μέρη του σώματος.


Διασώθηκαν άλλα τέσσερα παιδιά

Το πρώτο από τα υπόλοιπα παιδιά μεταφέρθηκε σήμερα με ασφάλεια από το σπήλαιο, όπως δήλωσε αυτόπτης μάρτυρας στο Reuters, καθώς η δεύτερη φάση της επιχείρησης στο πλημμυρισμένο συγκρότημα σπηλαίων Ταμ Λουάνγκ της Ταϊλάνδης ξεκίνησε και πάλι σήμερα, μετά τη νυχτερινή διακοπή για ανασυγκρότηση δυνάμεων και ανεφοδιασμό προμηθειών. Ακολούθησαν δύο ακόμα παιδιά, ενώ οι τελευταίες πληροφορίες του Reuters αναφέρουν ότι έχει διασωθεί και όγδοο παιδί.

Υψηλού ρίσκου επιχείρηση

Ο έμπειρος δύτης, εκπαιδευτής και οργανωτής ιδιαίτερα απαιτητικών καταδύσεων, Κώστας Θωκταρίδης, με δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού – Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων έκανε λόγο για συνθήκες και τεχνικές παραμέτρους που φέρνουν έναν ανθρώπινο οργανισμό στο απόλυτο όριο. Μάλιστα, περιέγραψε τις προσπάθειες των ειδικών στις αυτοδύσεις, που είναι σε εξέλιξη, ως μια «υψηλού ρίσκου επιχείρηση».

«Είναι μια τιτάνια προσπάθεια που συντονίζουν οι αρχές με βάση πολύπλοκα σενάρια. Οι παράμετροι, το βάθος, οι αποστάσεις οι στάθμες των νερών, όλα αυτά μεταβάλλονται συνεχώς…», σχολίασε ο κ. Θωκταρίδης, που αναφέρθηκε στο επιχειρησιακό σενάριο όπου ψυχικά και σωματικά οι εμπλεκόμενοι «είναι στα όρια».

«Τα παιδάκια αυτά δεν είναι αυτοδύτες και η σπηλαιοκατάδυση είναι η Formula 1 των καταδύσεων, δηλαδή ό,τι πιο δύσκολο υπάρχει», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πλέον πεπειραμένος Έλληνας δύτης, γνωστός για σειρά απαιτητικών καταδύσεων στην Ελλάδα τις τελευταίες τρεις δεκαετίες. «Ακόμη και για έναν έμπειρο δύτη που έχει κάνει σπηλαιοκατάδυση, που πολλοί λίγοι έχουν κάνει, το να κινείται σε μηδενική ορατότητα και απλά να ψηλαφεί τον μίτο, διότι αυτό είναι που συμβαίνει εκεί τώρα, είναι τρομακτικό. Απλά αναπνέει και προσπαθεί να είναι ήρεμος», συμπλήρωσε σχετικά, ενώ ως πλέον ιδιαίτερο παράγοντα χαρακτήρισε την ηλικία των παγιδευμένων.

«Όταν έχεις λοιπόν μαζί σου ένα παιδάκι, δεν ξέρω με ποιον τρόπο θα εφαρμόζουν οι full face μάσκες (μάσκες κατάδυσης για τέτοια επιχείρηση) σε αυτά τα παιδιά γιατί το πρόσωπο τους δεν έχει αναπτυχθεί όπως σε έναν ενήλικα, όπως και το πώς θα διατηρήσουν την ψυχραιμία τους σε αυτό το πολύ δύσκολο ταξίδι ζωής, είναι κάτι πραγματικά πολύ εντυπωσιακό και μια ευθύνη», επισήμανε ο Έλληνας εκπαιδευτής.

Και τόνισε πως ο χρόνος για την ομάδα των παγιδευμένων ατόμων είναι πλέον εκ των συνθηκών περιορισμένος. «Οι συνθήκες (οξυγόνου) είναι το όριο. Κάτω από το 16% ο εγκέφαλος αρχίζει να μη λειτουργεί σωστά. Αυτό (το χαμηλό επίπεδο οξυγόνου) οφείλεται στο ότι είναι μια κοιλότητα αυτή στην οποία επί μέρες αναπνέουν τα παιδιά. Απορροφούν το οξυγόνο που υπάρχει στην κοιλότητα αυτή και παράλληλα αποβάλουν αυτό που είναι το καύσιμο του οργανισμού, το διοξείδιο του άνθρακα», εξήγησε ο κ. Θωκταρίδης.

Σε ό,τι αφορά τις επιλογές, αυτές είναι περιορισμένες με βάση τις συνθήκες και την ανθρώπινη βιολογία: «Έχουμε μια αύξηση διοξειδίου του άνθρακα και μια μείωση του οξυγόνου, αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος τελειώνει και η μόνη επιλογή που έχουν είναι μια και διττή. Αφενός να κάνουν εξαέρωση (ventilation) στην αίθουσα κάτι που δεν είναι και εύκολο τεχνικά, (κατάσταση που) είναι όπως τα υποβρύχια, μια ατμόσφαιρα που είναι λόγω του νερού κλειστή. Αφετέρου, η κατάδυση, που ήταν μάλλον μονόδρομος αφού απλά σε λίγο τα παιδιά θα χάσουν τη ζωή τους λόγω έλλειψης οξυγόνου», υπογράμμισε ο Έλληνας δύτης.


Ένας άλλος συντελεστής τέλος που αυξάνει τη δυσκολία για μια επιχείρηση διάσωσης όπως αυτή της Ταϊλάνδης, είναι και η ψυχολογία. «Με τρομάζει πολύ η ιδέα του να πάρεις ένα μικρό παιδί και να του κάνεις κατάδυση ενώ βρισκόταν σε ένα σπήλαιο, είναι γνωστό ότι όταν μένεις στα σπήλαια πολύ καιρό επηρεάζεται πάρα πολύ η ψυχολογία σου», εξήγησε, ενώ ανέφερε πως οι έρευνες επιβεβαιώνουν τις προκλήσεις.

«Χαρακτηριστικά πριν από μερικά χρόνια η σύζυγος κορυφαίου σπηλαιοδύτη έμεινε πειραματικά έξι μήνες μέσα σε ένα σπήλαιο και μετά βγήκε σχιζοφρενής και έβαλε τέλος στη ζωή της», σημείωσε ο Έλληνας ειδικός που τόνισε πως το να παραμείνει κάποιος άνθρωπος «σε ένα τέτοιο περιβάλλον για πάρα πολλές ώρες αλλάζει δραματικά την ψυχολογία του», δεδομένο που γίνεται ακόμη πιο σύνθετο όταν πρόκειται για ένα μικρό παιδί.

«Είναι πολύ δύσκολο γιατί το να κινείσαι σε ένα περιβάλλον με μηδενική ορατότητα κρατώντας ένα σχοινάκι, με το οποίο μπορεί και να μπερδευτείς. Το να κολυμπάς, να περπατάς ενώ υπάρχει περιορισμένη ορατότητα και αυξημένο διοξείδιο του άνθρακα, συνδυασμένο με το τι έχουν τραβήξει αυτά τα μικρά παιδιά, είναι κάτι πάρα πολύ δύσκολο. Για εμένα τρομακτικό και εντυπωσιακό ταυτόχρονα, εφόσον έχει καλή έκβαση», τόνισε.

Σωματική ή ψυχική είναι περισσότερο η πρόκληση; «Και τα δύο, αφού και τα δύο είναι στα όρια και είναι ένα πολύ μεγάλο ρίσκο που παίρνουν και αυτός είναι ο λόγος που τον τελευταίο καιρό αποφεύγουν να κάνουν συνδέσεις και να δίνουν εικόνα, έδιναν εικόνες μόνο στην αρχή, καθώς είναι θεωρώ υψηλού ρίσκου αυτή η επιχείρηση», είπε καταληκτικά.

Η άλλη λύση ήταν η χρήση αναπνευστικής συσκευής μέσα στο περιβάλλον αυτό (μια συσκευή όπως αυτή που χρησιμοποιούν οι πυροσβέστες σε κατασβέσεις). Οι φιάλες δεν περιέχουν οξυγόνο αλλά ατμοσφαιρικό αέρα, διότι το οξυγόνο μετά τα έξι μέτρα βάθος λειτουργεί τοξικά και προκαλεί σπασμούς, οπότε στη συνέχεια επέρχεται πνιγμός.
Η συνδρομή του Έλον Μασκ

Ο δισεκατομμυριούχος γενικός διευθυντής της Tesla Motors Έλον Μασκ δημοσιοποίησε βίντεο ενός μίνι υποβρυχίου που μπορεί να συμβάλλει στη διάσωση των παιδιών.

Η μικρή «κάψουλα» που έχει μέγεθος ικανό να χωρέσει ένα παιδί, κατασκευάστηκε σε χρόνο ρεκόρ, σύμφωνα με τις εντολές του Αμερικανού με νοτιοαφρικανική καταγωγή μεγιστάνα.

Το οπτικό υλικό που έδωσε στη δημοσιότητα ο Μασκ δείχνει μία ομάδα ειδικών να δοκιμάζουν τη συσκευή σε μία πισίνα στο Λος Άντζελες, όπως αναφέρει το CNN.

Σύμφωνα με τον ίδιο ήδη το μικρό υποβρύχιο οδεύει προς την Ταϊλάνδη. «Ελπίζω να χρησιμεύσει. Αν όχι τώρα ίσως σε μια μελλοντική αντίστοιχη κατάσταση» τόνισε.