GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Απάντηση του ΥΠΕΝ, Γ. Σταθάκη στη Βουλή για τις οφειλές ΤΟΕΒ και αγροτών στη ΔΕΗ

Την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών, με την εύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα των οφειλών Τοπικ...


Την ανάγκη διασφάλισης της ομαλής άρδευσης των γεωργικών καλλιεργειών, με την εύρεση μιας δίκαιης λύσης στο πρόβλημα των οφειλών Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ) και αγροτών προς τη ΔΕΗ, σημείωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, απαντώντας σήμερα από το βήμα της Βουλής σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Αργολίδας της ΔΗΣΥ, Γιάννη Μανιάτη.

Ο Υπουργός υπογράμμισε ότι οι συσσωρευμένες οφειλές ορισμένων ΤΟΕΒ ανέρχονται σε 40 εκατ. ευρώ και μεμονωμένων αγροτών σε 50 εκατ. ευρώ, δηλαδή αγγίζουν συνολικά τα 90 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει μια ενιαία ρύθμιση καθώς υπάρχουν διαφορετικές κατηγορίες οφειλετών. «Οι λύσεις που θα βρεθούν θα πρέπει να είναι κατηγοριοποιημένες», επισήμανε. Όπως εξήγησε:

Στην περίπτωση των ΤΟΕΒ που δείχνουν διάθεση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, η ΔΕΗ θα πρέπει να εξαντλήσει τα περιθώρια του διαλόγου και να στηρίξει τη μεγαλύτερη δυνατή ρύθμιση όσον αφορά τις προκαταβολές και το χρονικό διάστημα αποπληρωμής των δόσεων.

Ειδικά σε ό,τι αφορά τους αγρότες, ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων όσων είναι τυπικοί προς τις υποχρεώσεις τους και να διασφαλιστεί η ομαλή άρδευση των καλλιεργειών. Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΗ βρίσκεται σε διάλογο μαζί τους προκειμένου να παράσχει κάθε είδους διευκόλυνση, ενώ θα ληφθούν μέτρα και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Διαφορετική θα είναι η αντιμετώπιση όσων δείχνουν απροθυμία να αποπληρώσουν τα χρέη τους αποφεύγοντας τη συνεννόηση με την ΔΕΗ ή σε περιπτώσεις ΤΟΕΒ που έχουν εντοπιστεί οικονομικές ατασθαλίες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τη ΔΕΗ, στην περίπτωση της Αργολίδας, 6 ΤΟΕΒ της περιοχής έχουν οφειλές άνω των 2,7 εκατ. ευρώ προς την Επιχείρηση. Από αυτούς, μόνο οι 2 προχώρησαν σε συμφωνία εξόφλησης των οφειλών. Την ίδια ώρα, μελέτη ορκωτού λογιστή, ύστερα από έλεγχο που διενεργήθηκε, εντόπισε θέματα κακοδιαχείρισης διοικήσεων ΤΟΕΒ. «Αυτή η κατηγορία των οφειλετών θέλει διαφορετικού τύπου ρυθμίσεις», σημείωσε ο Υπουργός.