GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Διπλάσιες οι αιτήσεις αναδοχής και υιοθεσίας στην ΑΜ-Θ από τα διαθέσιμα παιδιά

Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για την αναδοχή παιδιών – έναν όρο που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει ή έστω δι...


Μεγάλη συζήτηση έχει γίνει τον τελευταίο καιρό για την αναδοχή παιδιών – έναν όρο που λίγο ή πολύ όλοι έχουμε χρησιμοποιήσει ή έστω διαβάσει, αλλά πόσοι γνωρίζουν τελικά τι σημαίνει; Σε μία προσπάθεια αποσαφήνισης του όρου, αλλά κυρίως της σημασίας του και τις υποχρεώσεις που απορρέουν από αυτήν, ο πρόεδρος του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ Σωτήρης Σωτηριάδης, δίνει όλες τις απαντήσεις ξεκαθαρίζοντας σημαντικά το τοπίο.

«Ο θεσμός της αναδοχής είναι ένας θεσμός που δεν έχει μονιμότητα» ξεκαθαρίζει εν αρχή ο κος Σωτηριάδης και εν συνεχεία εξηγεί: «ένα ζευγάρι που θα αιτηθεί να γίνει ανάδοχη οικογένεια, μπορεί να γίνει για διάστημα ολίγων μηνών μέχρι και ένα με δύο χρόνια- δεν μπορεί να είναι για παραπάνω και αυτή είναι και η βασική διαφορά της αναδοχής από την υιοθεσία».

Οι ανάδοχες οικογένειες αναλαμβάνουν την φροντίδα του παιδιού έως ότου παρέλθουν οι συνθήκες που οδήγησαν στην απομάκρυνση από τη φυσική του οικογένεια, κάτι που γίνεται συνήθως με εισαγγελική εντολή. Ενδιάμεσα στο παιδί και την ανάδοχη οικογένεια όμως, παρεμβάλλεται πάντα μία κοινωνική δομή, που εν προκειμένω είναι το Παράρτημα Προστασίας Παιδιού του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ. «Μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δοθεί η γονική μέριμνα τότε η οικογένεια που το φιλοξενεί αν το επιθυμεί, που είναι ανάδοχοι, μπορεί να προχωρήσει και στην υιοθεσία. Η υιοθεσία είναι μια νομική πράξη, είναι μια δικαστική απόφαση οπότε με το που βγει αυτή η δικαστική απόφαση αμέσως το παιδί περνάει και εξολοκλήρου στην συγκεκριμένη οικογένεια» σημειώνει ο κος Σωτηριάδης.

Βασική διαφορά της αναδοχής από την υιοθεσία είναι το δικαίωμα του βιολογικού γονέα να ανακτήσει την επιμέλεια του παιδιού του και ο απώτερος στόχος του θεσμού είναι να αντικαταστήσει τις παλαιότερες δομές τύπου «ορφανοτροφείο», «παιδόπολη» κλπ. «Αντί ένα παιδί να μεγαλώνει μέσα στο ίδρυμα που όλοι καταλαβαίνουμε τι σημαίνει ίδρυμα -δεν υπάρχει καλό ή κακό ίδρυμα είναι κάτι αρνητικό έτσι και αλλιώς- είναι σίγουρα προτιμότερο να μεγαλώνει μέσα σε μια ανάδοχη οικογένεια μέχρι να δούμε πως θα εξελιχθεί η κατάσταση της βιολογικής του οικογένειας» εξηγεί ο κος Σωτηριάδης.

Παρόλα αυτά, ο κος Σωτηριάδης, επικαλούμενος την εμπειρία του, λέει: «από την εμπειρία που έχω όλα αυτά τα χρόνια ως πρόεδρος στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας είναι λίγες οι περιπτώσεις των γονέων που ζητάνε τα παιδιά τους πίσω. Υπάρχουν βέβαια οι περιπτώσεις γονιών που ενδιαφέρονται για τα παιδιά τους, επικοινωνούν με τα παιδιά τους και είναι και δικαίωμά τους όταν τα παιδιά είναι σε ανάδοχες οικογένειες να επικοινωνούν μαζί τους εκτός αν ο εισαγγελέας έχει απαγορεύσει αυτή την επικοινωνία για συγκεκριμένους λόγους. Πάντως, είναι λίγες οι περιπτώσεις βιολογικών οικογενειών που έρχονται μετά για να ζητήσουν ή να απαιτήσουν να επανέλθει η επιμέλεια των παιδιών τους σε αυτές».


Όροι και προϋποθέσεις της αναδοχής
Παρά τη χρησιμότητά της, η διαδικασία της αναδοχής είναι ιδιαίτερα χρονοβόρα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, αλλά αυτό αλλάζει με τον νέο νόμο 4538/2018 βάσει του οποίου «μέσα σε διάστημα τεσσάρων μηνών πρέπει να ολοκληρωθεί η διαδικασία του ελέγχου της καταλληλότητας της οικογένειας, των κοινωνικών εκθέσεων και από εκεί και πέρα μέσα σε ένα ή το πολύ δύο χρόνια πρέπει να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες της υιοθεσίας, ενώ οι διαδικασίες της αναδοχής είναι πιο σύντομες και μπορεί να ολοκληρώνονται και εντός εξαμήνου», όπως λέει ο κος Σωτηριάδης.

Όσο τώρα για τον νέο νόμο, αυτός ορίζει ένα σαφές πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να κινούνται οι διαδικασίες αναδοχής ή υιοθεσίας και στοχεύει στο να μην μένει κανένα παιδί σε ίδρυμα ούτε για μία ημέρα. Ανεξάρτητα από αυτό όμως, όπως περιγράφει ο κος Σωτηριάδης, ο νέος νόμος προβλέπει μεταξύ άλλων τα εξής: «Αυτός ο νόμος φέρνει τρία εθνικά ηλεκτρονικά μητρώα: το πρώτο ηλεκτρονικό μητρώο αφορά τον συνολικό αριθμό των παιδιών που φιλοξενούνται αυτή την στιγμή στα ιδρύματα. Αυτή την στιγμή το κράτος δεν γνωρίζει τον ακριβή αριθμό και τα υπολογίζει περίπου σε 3.000.

Το δεύτερο θα αφορά τα ζευγάρια ή τα μεμονωμένα πρόσωπα που έχουνε κάνει αίτηση για αναδοχή ή υιοθεσία και το τρίτο θα αφορά αυτούς που έχουνε περάσει από όλη την διαδικασία του ελέγχου και έχουν κριθεί κατάλληλοι από τις κοινωνικές υπηρεσίες των δομών. Σε αυτό -το τρίτο- μητρώο θα έχουμε τους εγκεκριμένους αναδόχους και θετούς γονείς ώστε ανά πάσα ώρα και στιγμή το κάθε κέντρο κοινωνικής πρόνοιας ή η κάθε περιφέρεια -γιατί και οι περιφέρειες μέσα από αυτόν τον νόμο μπορούν να προχωρούν σε προγράμματα αναδοχής και υιοθεσίας- να μπορούν να ξέρουν ποιοι γονείς είναι κατάλληλοι ανάδοχοι ή θετοί, ώστε να μπορούν να τοποθετήσουν αντίστοιχα για τα παιδιά πάντοτε βέβαια μέσα από πολύ συγκεκριμένες διαδικασίες. Δεν υπάρχει ένα συγκεκριμένο εισοδηματικό κριτήριο, αλλά και αυτό παίζει το ρόλο του.

Πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και προσωπικά και εγώ ο ίδιος το επισημαίνω σε κάθε μου συνάντηση, σε κάθε συζήτηση, ότι οι έλεγχοι πρέπει να είναι αυστηροί γιατί έχουμε να κάνουμε με παιδικές ψυχές και δεν μπορούμε να παίζουμε και πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και υπεύθυνοι. Για εμάς το κυριότερο είναι η οικογένεια να μπορεί να διασφαλίσει και να παρέχει αγάπη, ηρεμία και φροντίδα σε αυτό το παιδί. Αυτά τα παιδιά μεγαλύτερη ανάγκη έχουνε την ηρεμία».

Πρόβλημα οι ελλείψεις προσωπικού
Και εδώ βέβαια, η έλλειψη προσωπικού είναι ένα βασικό ζητούμενο, ενώ ακόμη και οι προσλήψεις πρέπει να είναι μόνιμες και υπάρχει συγκεκριμένος λόγος γι’ αυτό. «Προσλήψεις γίνονται αλλά είναι οι προσλήψεις με ετήσια σύμβαση που σημαίνει ότι του χρόνου θα ξαναγίνει προκήρυξη και δεν είναι σίγουρο ότι θα είναι το ίδιο πρόσωπο. Και, σε αυτές τις δομές επειδή έχουνε να κάνουνε με ανθρώπινες ψυχές και παιδικές ψυχές πρέπει να υπάρχει ένα σταθερό πρόσωπο αναφοράς γιατί όταν αλλάζουν τα πρόσωπα και από άποψη χρόνου μας καθυστερεί γιατί το παιδί θα πρέπει να εξοικειωθεί με αυτό το πρόσωπο για να το εμπιστευτεί» παρατηρεί ο πρόεδρος.


Μεγάλο ενδιαφέρον αναδοχής στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ
Παρά τη ζοφερότητα της κατάστασης, είναι μάλλον παρήγορο το γεγονός ότι σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, τα τελευταία δύο χρόνια έχουν γίνει ήδη 30 αναδοχές παιδιών από το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας της ΑΜΘ, ενώ «οι αιτήσεις που έχουμε και για αναδοχή και για υιοθεσία είναι διπλάσιες από το αριθμό των παιδιών που φιλοξενούμε» όπως λέει ο κος Σωτηριάδης.

Σημαντικό ρόλο παίζουν επίσης και οι εθελοντές, το δίκτυο των οποίων έχει αγκαλιάσει το Κέντρο στην Καβάλα και υπάρχουν πλέον πολλοί άνθρωποι που «θα έρθουν να διαβάσουν τα παιδιά, να τα πάρουν να βγουν μια βόλτα έξω, να παίξουν στην παιδική χαρά, να πάνε στον κινηματογράφο, σε άλλες εκδηλώσεις ή δημιουργικές απασχολήσεις» σύμφωνα με τον πρόεδρο.

Ο θεσμός της επαγγελματικής αναδοχής
Ο νέος νόμος θεσμοθετεί και τη λεγόμενη επαγγελματική αναδοχή, που αφορά ανθρώπους με αναπηρίες που φιλοξενούνται σε ιδρύματα. Για τις οικογένειες που επιθυμούν να γίνουν ανάδοχες σε ΑμεΑ, προβλέπεται καταβολή οικονομικού επιδόματος, αλλά παράλληλα υπάρχουν και πολύ αυστηρές προϋποθέσεις: «Πλέον ο νέος νόμος προβλέπει και την επαγγελματική αναδοχή και κυρίως για άτομα με αναπηρία που είναι πολλά χρόνια μέσα σε ιδρύματα και είναι είτε με βαριές μορφές αναπηρίας -και μάλιστα στην Κομοτηνή υπάρχουνε άνθρωποι με βαριές μορφές αναπηρίας- είτε με ελαφρύτερες. Με αυτό τον τρόπο θα δοθεί η ευκαιρία σε πρόσωπα ή/και σε οικογένειες να μεγαλώνουν και να δίνουν αγάπη σε ένα άτομο με αναπηρία μέσα στο σπίτι τους που είναι φυσικά πολύ καλύτερο από το να μένει μέσα στο ίδρυμα. Μάλιστα υπάρχει και ένα αρκετά μεγάλο οικονομικό επίδομα για να καλύπτονται οι ανάγκες της επαγγελματικής αναδοχής. Αυτό είναι σημαντικό γιατί πέρα από τις δομές που έχουμε με παιδιά τυπικής ανάπτυξης, πρέπει να προχωρήσουμε φυσικά και την αποιδρυματοποίηση δομών που αφορούν άτομα με αναπηρία είτε είναι ελαφριές μορφές είτε πιο βαριές μορφές» λέει ο κος Σωτηριάδης.

Το Κέντρο Πρόνοιας της Κομοτηνής
Αναφερόμενος στο παράρτημα του Κέντρου που λειτουργεί στην Κομοτηνή, ο κος Σωτηριάδης είπε μεταξύ άλλων ότι βρίσκεται σε καλύτερη μοίρα από ότι ήταν μερικά χρόνια πριν, αλλά και πάλι χρειάζεται σοβαρές παρεμβάσεις. Παράλληλα ολοκληρώθηκε και ένα πρόγραμμα αντικατάστασης των κλινών, το οποίο στο προσεχές μέλλον θα δημοσιοποιηθεί.

«Σε ό,τι αφορά την Κομοτηνή σίγουρα χρειαζόμαστε περισσότερο νόμιμο προσωπικό, συγκεκριμένες ειδικότητες όπως είναι νοσηλευτικό προσωπικό, όπως είναι ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, λογοθεραπευτές, εργοθεραπευτές, θέλουμε ψυχολόγο. Προσπαθούμε το τελευταίο διάστημα και έχουμε περισσότερο προσωπικό από αυτό που είχαμε το 2015. Όμως είναι επικουρικό προσωπικό και οι συμβάσεις λήγουν σε ένα χρόνο και δεν ξέρουμε αν θα είναι πάλι οι ίδιοι.


Είναι μέσω προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας τα πεντάμηνα, τα οκτάμηνα – είναι ασπιρίνες στο πρόβλημα που υπάρχει. Για να λύσεις τέτοια προβλήματα χρειάζεσαι μόνιμο προσωπικό γιατί ο άλλος θα είναι εκεί, θα εκπαιδευτεί, θα εξοικειωθεί με τα περιστατικά, με τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Γενικά στην Κομοτηνή έχουμε κάνει αρκετά πράγματα, έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο πρόγραμμα 190χιλιάδων ευρώ για προμήθεια εξοπλισμού που περιλαμβάνει και την Κομοτηνή, όπου μετά από σαράντα χρόνια αλλάξαμε τα κρεβάτια των παιδιών που ήτανε τα κρεβάτια-κλουβιά. Επίσης προετοιμάζουμε την κατασκευή ενός μικρού βιολογικού στην Κομοτηνή και το γήπεδο ποδοσφαίρου. Είμαστε συνέχεια στην προσπάθεια με όσους πόρους διαθέτουμε για να μπορέσουμε να κάνουμε όσο το δυνατόν καλύτερη την παραμονή των ανθρώπων εκεί μέσα».

Τι είναι το Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ
Το κέντρο κοινωνικής πρόνοιας είναι ένας κοινωνικός φορέας που δημιουργήθηκε το 2013 μετά από συγχώνευση επτά ιδρυμάτων: τριών στην Δράμα, δύο δομών στην Καβάλα, μια στην Ξάνθη και μια στην Κομοτηνή. Είναι δομές που επί της ουσίας φροντίζουν απροστάτευτα παιδιά, εκπαιδεύουν άτομα με αναπηρία ενώ υπάρχει και δομή για ηλικιωμένους στην Δράμα.

Δήμητρα Συμεωνίδου